Ga naar inhoud

18 april 2018Reizen

Een vriendje mee op vakantie. Regel alles goed.

Je kind gaat met je ex-partner of met je ouders op vakantie. Of jij neemt zelf een vriendje of vriendinnetje van je kind mee naar het buitenland. Een leuk idee en het kan ook prima. Maar er moeten dan wel een aantal zaken goed geregeld worden.

Toestemming

Je mag niet zomaar een kind van een ander meenemen naar het buitenland; je moet altijd kunnen aantonen dat je daarvoor toestemming hebt van de ouders. Het handigst is om daarvoor het Formulier toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland in te vullen. Als beide ouders het gezag hebben, moeten beiden tekenen, óók als ze gescheiden zijn. Gaan er meer kinderen mee? Vul voor elk kind een eigen formulier in.

Ook als je met je eigen kinderen op vakantie gaat naar het buitenland, terwijl je gescheiden bent, moet je ex-partner daarvoor toestemming geven.

Reisdocumenten

Kinderen die naar het buitenland reizen, moeten een eigen paspoort of identiteitskaart hebben, ongeacht hun leeftijd. Dit moeten de ouders van het kind tijdig regelen.

Reisverzekering

Bagage kan beschadigd, gestolen of verloren raken. En op reis kan medische hulp nodig zijn, die niet altijd (volledig) vergoed wordt door de zorgverzekering. Voor al die kosten is een reisverzekering een uitkomst. Als ouders een reisverzekering met gezinsdekking hebben, dan is hun kind verzekerd, ook als hij met andere volwassenen op vakantie is. Is dat niet het geval? Dan is het logisch dat de ouders ervoor zorgen dat hun kind verzekerd is op reis. Gaat u zelf een kortlopende reisverzekering afsluiten speciaal voor deze vakantie? Bij Univé kan het meereizende vriendje dan meeverzekerd worden. Als u een doorlopende reisverzekering heeft, kan dat niet.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een vriendje kan op vakantie onopzettelijk schade veroorzaken bij anderen en daarvoor aansprakelijk gesteld worden. De schade is dan niet verzekerd op jouw aansprakelijkheidsverzekering. Check daarom of de ouders van het vriendje zelf een aansprakelijkheidsverzekering met gezinsdekking hebben.

Inzittendenverzekering

Ga je op vakantie met de auto, denk dan eens na over een inzittendenverzekering. Die biedt dekking voor álle inzittenden als zij door een ongeval blijvend invalide raken of overlijden. Ook schade aan hun bagage is dan verzekerd. Een voordeel is dat aansprakelijkheid geen rol speelt. Geen langdurige procedures dus, maar direct een schade-uitkering. Ook handig als je regelmatig vriendjes vervoert voor de voetbalclub.

Je kunt naast de inzittendenverzekering ook kiezen voor een aanvullende verzekering Rechtshulp Verkeer bij je autoverzekering. Bij schade in het verkeer hebben dan alle passagiers recht op juridische hulp bij het verhalen van schade.

Deel dit bericht