Ga naar inhoud

6 september 2021Wonen

Ai! Je telefoon ligt in het water. Wat nu?

Even niet opletten en plons. Daar ligt je telefoon. In een plas met water, de wc of in de gootsteen. Help! In dit blogbericht lees je vijf tips over wat je het beste kunt doen als jouw telefoon, tablet of laptop waterschade heeft. En we lichten alvast een tipje van de sluier op: het is niet wat je denkt dat je moet doen.

Tip 1: uitzetten

Schakel altijd eerst het toestel uit. Druk daarvoor de bestemde aan/uit knop in en wacht totdat het scherm volledig is uitgeschakeld. Reageert je scherm niet meer en krijg je hem niet meer uit? Gebruik dan de toetsencombinatie voor harde reset om het apparaat uit te schakelen. In de meeste gevallen betreft dit een van de volumeknoppen in combinatie met de ‘home’ knop onderaan het toestel.

Tip 2: verwijder accessoires direct

Nadat je het apparaat hebt uitgeschakeld, verwijder je ook direct het beschermhoesje. Zijn er nog oordopjes aangesloten? Trek ze er dan ook voorzichtig uit en leg de accessoires op een doek om te drogen. Haal ook de simkaart en eventuele SD-kaarten eruit.

Tip 3: droog de buitenkant af

Er is waarschijnlijk al heel wat nattigheid in je toestel gekropen. Zorg er voor dat er niet nog meer bij komt. Droog daarom de buitenkant van het apparaat met een zachte droogdoek af. Overdrijf het niet en maak het toestel nooit zelf open. Dit kan tot onherstelbare schade leiden!

Tip 4: niet verwarmen

Leg je telefoon, tablet of laptop nooit op de kachel om te drogen. Doordat het water (te) snel verdampt, ontstaat er roest en/of oxidatie aan de binnenkant van het device. Gevolg: je apparaat is total loss. Oh, en een föhn kun je ook beter in de kast laten liggen.

Tip 5: meld de schade

Heb je een inboedelverzekering met de aanvullende dekking Mobiele Elektronica bij Univé? Dan wordt de schade meestal vergoed! Hoe sneller jij de schade meldt, hoe eerder je jouw apparaat kunt opsturen naar onze reparatiepartner. Via de Univé App doe je dit het snelst, maar even contact opnemen met een Univé-winkel bij jou in de buurt kan natuurlijk ook.

Bonustip: denk niet dat hij het nog wel doet

Het lijkt natuurlijk erg gunstig. Met een snelle beweging haal je jouw toestel uit het water, droogt hem af en het scherm reageert alsof er nooit iets is gebeurd. Tenzij je een waterdichte smartphone hebt, is dat een normaal verschijnsel. Heb je dat niet, dan doe je er verstandig aan om toch bovenstaande tips te volgen. Vroeg of laat zul je hinder ondervinden van de waterschade die je telefoon, tablet of laptop heeft opgelopen.

Deel dit bericht