Ga naar inhoud

Stormschade aan je huis voorkomen

Storm kan flinke schade veroorzaken aan je huis. Schade die bovendien voor hoge kosten kan zorgen. Daarom is het verstandig om maatregelen te nemen waarmee je zoveel mogelijk stormschade kunt voorkomen. Maar hoe pak je dat aan? Univé zet 5 stormtips voor je op een rij.

1. Sluit je (dak)ramen en deuren  

Wanneer je ramen of deuren hebt openstaan tijdens een storm, kan dit tot grote schade leiden. Je ramen en deuren vangen hierdoor wind, waardoor deze kunnen wegwaaien. Een raam of deur kwijtraken is al vervelend genoeg, maar weggeblazen objecten vormen ook een schaderisico voor anderen en hun spullen. Bovendien veroorzaakt een storm sneller schade in je huis als de wind hier recht naar binnen kan waaien. 

2. Controleer je dakpannen en zonnepanelen 

Voor een storm is het verstandig om je dakpannen te controleren. Als er dakpannen losliggen op je dak, kunnen deze wegwaaien tijdens een storm. Hierdoor loop je risico op schade aan je dak. Ook kunnen je weggewaaide dakpannen schade veroorzaken aan iemand anders zijn of haar huis of auto.  Controleer ook of de zonnepanelen op je dak goed vastzitten.  

3. Maak je dakgoten schoon  

Een storm gaat vaak samen met stevige neerslag. Als je dakgoten vol zitten met bladeren, kan dit leiden tot verstoppingen. Hierdoor lopen je dakgoten over en raakt je regenpijp verstopt, wat ook kan zorgen voor waterschade aan je huis. Dit voorkom je gemakkelijk door je dakgoten schoon te maken voor een storm.  

Man maakt dakgoot schoon om stormschade te voorkomen

4. Verwijder losse spullen rond je huis  

Staan er spullen rond je huis of in je tuin die makkelijk wegwaaien, zoals tuinmeubels of een wasrek met kleding? Berg deze dan veilig op, bijvoorbeeld in een schuur, garage of binnen in je huis. Zo kunnen je spullen niet wegwaaien en schade veroorzaken aan de omgeving. Let ook op loszittende schuttingdelen. Ook schuttingen kunnen tijdens een storm voor schade zorgen. 

5. Snoei bomen rond je huis  

Heb je bomen rond je huis of in de tuin staan? Dan is het verstandig om overhangende of losse takken weg te snoeien, zeker in de buurt van ramen. Deze komen namelijk makkelijk los tijdens een storm, waardoor ze tegen jouw of andermans huis kunnen waaien. Dit kan voor grote schade zorgen, zeker als de tak een ruit breekt.  

Staan er in de buurt van je huis zieke of scheve bomen? Het is verstandig om deze weg te laten halen. Zulke bomen waaien namelijk gemakkelijk om tijdens een storm. Er bestaat daarbij een risico dat zo’n boom op een huis of auto valt, met alle schade van dien.  

Man snoeit boom ter preventie stormschade aan woning

Is er helaas toch stormschade ontstaan?

Gelukkig is stormschade vaak verzekerd. Zoals stormschade aan je schutting. Als er ondanks de voorzorgmaatregelen toch schade is ontstaan aan jouw huis of spullen kun je dit makkelijk bij ons melden. Is er een noodgeval waarbij je met spoed hulp nodig hebt? Neem dan contact op met onze Alarmcentrale. Je kunt hier 24 uur per dag, 7 dagen per week terecht.  

Geen noodgeval? Meld dan schade via Mijn Univé of via de Univé App. Als je liever spreekt met een medewerker kun je contact opnemen met onze klantenservice.