Stormschade voorkomen
Storm kan flinke schade veroorzaken aan uw huis. Schade die bovendien voor hoge kosten kan zorgen. Daarom is het verstandig om maatregelen te nemen waarmee u zoveel mogelijk stormschade kunt voorkomen. Maar hoe pakt u dat aan? Univé zet 10 handige storm tips voor u op een rij.
1. Houd het weerbericht in de gaten
Als u weet wanneer een storm wordt voorspeld, kunt u zich hier beter op voorbereiden. Houd daarom goed het weerbericht bij, zeker in de herfst en winter. In deze seizoenen komen stormen namelijk vaker voor dan in de lente en zomer.
2. Sluit uw (dak)ramen en deuren
Wanneer u ramen of deuren heeft openstaan tijdens een storm, kan dit tot grote schade leiden. Uw ramen en deuren vangen hierdoor wind, waardoor deze kunnen wegwaaien. Een raam of deur kwijtraken is al vervelend genoeg, maar weggeblazen objecten vormen ook een schaderisico voor anderen en hun spullen. Bovendien veroorzaakt een storm sneller schade in uw huis als de wind hier recht naar binnen kan waaien.
3. Controleer uw dakpannen
Voor een storm is het verstandig om uw dakpannen te controleren. Als er dakpannen los liggen op uw dak, kunnen deze wegwaaien tijdens een storm. Hierdoor loopt u risico op schade aan uw dak. Ook kunnen uw weggewaaide dakpannen schade veroorzaken aan andermans huis of auto.
4. Kijk of zonnepanelen stevig vastzitten
Heeft u zonnepanelen op uw dak? Deze vangen veel wind tijdens een storm, waardoor ze los kunnen raken en schade kunnen veroorzaken. Daarom is het verstandig om voor een storm te controleren of uw zonnepanelen stevig aan uw dak vastzitten.
5. Rol zonweringen op
Als u zonneschermen of rolluiken heeft, rol deze tijdens een storm dan op of klap ze in. Zonneschermen en zonweringen vangen makkelijk wind, waardoor ze tijdens een storm beschadigd kunnen raken of zelfs wegwaaien.
6. Maak uw dakgoten schoon
Een storm gaat vaak samen met stevige neerslag. Als uw dakgoten vol zitten met bladeren, kan dit leiden tot verstoppingen. Hierdoor lopen uw dakgoten over en raakt uw regenpijp verstopt, wat ook kan zorgen voor waterschade aan uw huis. Dit voorkomt u gemakkelijk door uw dakgoten schoon te maken voor een storm. Wilt u niet zelf uw dakgoten schoonmaken? Met een Veilig-wonen abonnement pleegt een professionele schoonmaker één keer per jaar onderhoud aan uw dakgoten.
7. Controleer kitranden
Om waterschade in huis door storm te voorkomen, is het verstandig om kitranden te controleren. Zo kan overvloedige neerslag niet door lekkende kitranden uw huis in lopen. Hiermee gaat u waterschade als opbollende vloeren of schimmel op de muren tegen.
8. Verwijder losse spullen rond uw huis
Staan er spullen rond uw huis of in uw tuin die makkelijk wegwaaien, zoals tuinmeubels of een wasrek met kleding? Berg deze dan veilig op, bijvoorbeeld in een schuur, garage of binnen in uw huis. Zo kunnen uw spullen niet wegwaaien en schade veroorzaken aan de omgeving. Let ook op loszittende schuttingdelen. Ook schuttingen kunnen tijdens een storm voor schade zorgen.
9. Controleer uw schutting
Als u een schutting of hek rond uw huis heeft, is het verstandig om deze te controleren voor een storm. Staat de schutting of het hek stevig vast in de grond? Zitten er geen planken los? Wanneer u hier zeker van bent, is de kans kleiner dat uw hek of schutting omwaait of kapot gaat tijdens een storm.
10. Snoei bomen rond uw huis
Heeft u bomen rond uw huis of in de tuin staan? Dan is het verstandig om overhangende of losse takken weg te snoeien, zeker in de buurt van ramen. Deze komen namelijk makkelijk los tijdens een storm, waardoor ze tegen uw of andermans huis kunnen waaien. Dit kan voor grote schade zorgen, zeker als de tak een ruit breekt.
Staan er in de buurt van uw huis zieke of scheve bomen? Het is verstandig om deze weg te laten halen. Zulke bomen waaien namelijk gemakkelijk om tijdens een storm. Er bestaat daarbij een risico dat zo’n boom op een huis of auto valt, met alle schade van dien.
11. Zet de auto beschut weg
Zet uw auto, zo mogelijk, onder uw carport of in uw garage. Zo voorkomt u dat deze beschadigt door bijv. hevige hagel of rondvliegende takken.
12. Haal stekkers uit het stopcontact
Om de kans op blikseminslag (en daarmee brand) te verkleinen, is het verstandig om de stekkers uit de stopcontacten te halen. U kunt ook een zogenaamde bliksemstop gebruiken. Dit apparaat - dat u in in een geaard stopcontact steekt - onderbreekt spanningspieken tijdens een blikseminslag. Hiermee beschermt u uw de elektronische apparaten op dezelfde groep binnen 10 meter.