Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over onze woonverzekering

Top 5

Een woonverzekering bestaat uit alle verzekeringen die te maken hebben met uw woonhuis. Hieronder vallen de inboedelverzekering, de opstalverzekering. Met een woonverzekering kunt u in een keer woning én inboedel goed verzekeren.  

Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?

Meer informatie over de woonverzekering

Met een woonverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw huis die ontstaat door bijvoorbeeld storm, brand en inbraak. Ook is uw inboedel verzekerd. U kunt de premie voor zowel opstal als inboedel in één keer berekenen.

Heeft u een koophuis? Dan stelt een hypotheekverstrekker een opstalverzekering verplicht.

Met een opstalverzekering verzekert u uw huis en alles wat aan het huis vast zit, zoals een keuken of verlijmde houten vloer. Een inboedelverzekering verzekert uw losse spullen tegen diefstal of schade. De combinatie van een opstal- en inboedelverzekering wordt de woonverzekering genoemd. U kunt de premie voor zowel inboedel als opstal in één keer berekenen.

U heeft een inboedelverzekering nodig om de losse spullen in uw huis te verzekeren tegen schade als gevolg van diefstal en een aantal andere oorzaken. Denk aan uw meubels, laptop, televisie en gordijnen. Een inboedelverzekering is niet verplicht.
Een opstalverzekering dekt de schade aan uw huis en bv. tuinschuttingen door brand, storm, diefstal, water en andere oorzaken. Alles wat vastzit aan uw huis valt onder deze verzekering. Bijvoorbeeld: een inbouwkeuken, garage, schutting, parketvloer, cv-ketel, maar ook zonnepanelen en de eventuele laadpaal voor uw elektrische auto. Als huurder heeft u geen opstalverzekering nodig. Maar bent u eigenaar van de woning, dan is de opstalverzekering vaak verplicht bij het afsluiten van de hypotheek.

Vragen over afsluiten van een woonverzekering

Bij Univé kunt u een woonverzekering afsluiten op de manier die u het beste past. U kunt online uw premie berekenen en meteen uw verzekering afsluiten.  Dat kan ook telefonisch op (0592) 348 999. Of zit u liever met een adviseur om tafel? Kom dan langs bij één van onze 105 winkels. Op www.unive.nl/contact vindt u een winkel in de buurt.

Uw woning wordt verzekerd tegen de herbouwwaarde: dit is het bedrag dat nodig is om de woning met dezelfde constructie en indeling, op dezelfde plaats te herbouwen. 

Wij berekenen het verzekerd bedrag voor opstal en inboedel aan de hand van uw adres en uw antwoorden op  een aantal vragen. Daarmee bent u  gegarandeerd niet onderverzekerd.

De woonverzekering is dagelijks opzegbaar. Zegt u de verzekering niet op, dan wordt deze telkens na een jaar volgens het contract automatisch verlengd en kunt u deze weer dagelijks opzeggen. U hoeft de verzekering dus zelf niet steeds te verlengen. Bereken uw premie.

De meest recente voorwaarden van de Univé woonverzekering vindt u op de Documenten-pagina.

Vragen over de dekking van de woonverzekering

Nee, deze waarde is niet hetzelfde. De gemeente stelt de WOZ-waarde vast waarmee uw gemeentelijke belastingen worden vastgesteld. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om uw woning te herbouwen. Bereken uw premie

De woonverzekering basis dekt schade en bijkomende kosten aan de woning of inboedel, denk bijvoorbeeld aan brand, storm, inbraak, diefstal, waterschade en bijkomende kosten. Bereken uw premie

De woonverzekering all risk dekt schade en bijkomende kosten aan de woning (opstal) of inboedel. Ook glasschade is meeverzekerd. Ook schade door ongelukjes in huis zijn verzekerd. Bijvoorbeeld als u een glas wijn over het vloerkleed laat vallen of u laat iets vallen op de wastafel waardoor er een barst ontstaat. Bereken uw premie.

Heeft u schade aan uw woning? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?

Meer informatie over de woonverzekering

Alle soorten zonnepanelen zijn standaard meegenomen in de woonverzekering. Als u uw woning huurt en u, of de vorige huurder, zonnepanelen heeft geplaatst, dan worden deze meeverzekerd in uw opstalverzekering.

Bereken uw premie.

Het woongedeelte en alle hieraan vast gebouwde delen zoals een uitbouw vallen onder de dekking van een woonverzekering. Ook vrijstaande bijgebouwen zoals schuur of volière zijn verzekerd. U moet deze wel opgeven als u de premie berekent.

Niet verzekerd zijn zaken die geen onderdeel zijn van uw huis, zoals (hobby)kassen, zonweringen, (schotel)antennes, vlaggenmasten en planten, bomen en struiken. 

Heeft u schade? Lees meer informatie over schades, dekkingen en hoe u een schade kunt melden op de pagina Schade opgelopen... en nu?

Meer informatie over de woonverzekering

Woont u in een huurwoning, dan zijn de ruiten vaak verzekerd via de woningbouwvereniging. Als dat niet het geval is, kunt u bij Univé een glasverzekering afsluiten.

Heeft u een koophuis? Dan kunt u uw woonhuisverzekering aanvullen met een glasverzekering. Maar bij de woonhuisverzekering  met all risk dekking is de  glasverzekering al inbegrepen.

Vragen over huren en de woonverzekering

Als huurder is het altijd verstandig om uw spullen te verzekeren met een inboedelverzekering. Bereken uw premie.

Als u uw huurwoning heeft aangepast door bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer of tegelvloer te plaatsen, dan is het verstandig dit bij te verzekeren bij de inboedelverzekering.  De waarde van deze aanpassingen, ook wel huurdersbelang genoemd, kunt bijverzekeren op de inboedelverzekering.

Een opstalverzekering is niet nodig, die moet de eigenaar van uw huurwoning afsluiten. Als glas daarbij niet is inbegrepen, dan is een glasverzekering voor u een goede aanvulling.

Vragen over de woonverzekering en verhuizen

De waarde van woonhuizen verandert. Indexering betekent dat Univé uw verzekering op peil houdt, zodat die in de pas loopt met de prijsontwikkelingen en andere invloeden op de markt. Een veilig gevoel, want zo bent u nooit onderverzekerd. Bereken uw premie

Univé kent het begrip 'polisbedenktijd': nadat u de verzekering heeft afgesloten, ontvangt u uw polis en de voorwaarden. U bent dan direct verzekerd. Bent u niet tevreden over de polis, dan kunt u die binnen 14 dagen terugsturen. Uw verzekering wordt opgezegd en wij brengen u niets in rekening. Bereken uw premie.

Het is mogelijk om beide woningen te verzekeren. Het is dan wel van belang dat u dit doorgeeft aan Univé. Dit kan eenvoudig met Mijn Unive.

De inboedelverzekering geldt maximaal een half jaar lang voor zowel uw oude als uw nieuwe adres.

Bij een verhuizing kunt u uw adreswijziging doorgeven aan Univé. Op basis van de nieuwe gegevens maken we een nieuwe premieberekening voor uw woonverzekering. In Mijn Univé  kunt u deze wijziging gemakkelijk doorvoeren.

Overige vragen over de woonverzekering

Als u bent onderverzekerd, dan is het verzekerd bedrag lager van de werkelijke waarde van bijvoorbeeld uw woning. Mocht u schade hebben, dan kan het zijn dat u een te lage vergoeding ontvangt. Tot enkele jaren geleden werd op de polis van de woonverzekering een verzekerd bedrag genoemd. Het noemen van het verzekerd bedrag had meerdere functies. Een van die functies was het weergeven van de maximale vergoeding voor de kosten van herbouw van een woning. Aangezien de kosten van herbouw in de praktijk hoger kunnen uitvallen dan de hoogte van het genoemde verzekerd bedrag, veroorzaakte dit voor de verzekerde een risico. Univé noemt daarom geen verzekerd bedrag meer op de polis. In plaats daarvan garanderen we vergoeding van de kosten voor herbouw van de woning, ongeacht de hoogte van die kosten. Zo bieden we maximale zekerheid voor u als verzekeringsnemer.

Tot enkele jaren geleden werd op de polis een verzekerd bedrag genoemd. Het noemen van het verzekerd bedrag had meerdere functies. Een van die functies was het weergeven van de maximale vergoeding voor de kosten van herbouw van een woning. Aangezien de kosten van herbouw in de praktijk hoger kunnen uitvallen dan de hoogte van het genoemde verzekerd bedrag, veroorzaakte dit voor de verzekerde een risico. Univé noemt daarom geen verzekerd bedrag meer op de polis. In plaats daarvan garanderen we vergoeding van de kosten voor herbouw van de woning, ongeacht de hoogte van die kosten. Zo bieden we maximale zekerheid voor u als verzekeringsnemer.

Uw zonnepanelen op het dak van uw woning of het bijgebouw dat benoemd staat op uw polis zijn standaard meeverzekerd. Dit hoeft u niet aan ons door te geven. Heeft u een rieten dak? Neem dan contact met ons op voor de mogelijkheden.