Ga naar inhoud

Reisdocumenten voor Duitsland

Heb je een paspoort nodig om naar Duitsland te reizen, of kan dit ook gewoon met je ID-kaart? Dit is belangrijk om te weten voordat je op reis gaat naar Duitsland. Zo ben je goed voorbereid en kun je je identificeren als het nodig is. Omdat Duitsland een EU-land is, net als Nederland, kun je je hier gewoon met jouw ID-kaart identificeren. Let wel op dat deze nog lang genoeg geldig is voor jouw reis. 

Heb ik een paspoort nodig voor Duitsland? 

Nee, een paspoort is niet verplicht om naar Duitsland te reizen. Je kunt hier net als in Nederland jouw ID-kaart gebruiken om je te identificeren. Ook als je met het vliegtuig naar Duitsland gaat en langs de douane moet, is een ID-kaart voldoende. Als je geen paspoort hebt, hoef je je dus geen zorgen te maken dat je het land niet in of uit komt. Ook het aanvragen van een visum is niet nodig. Je mag wel met een paspoort naar Duitsland reizen in plaats van je ID-kaart als je dat wilt, maar dit is niet verplicht. 

Rijbewijs gebruiken als ID 

In Nederland is het ook mogelijk om je rijbewijs te gebruiken als ID-kaart. Als je dit doet, vraag je je misschien af of dit in Duitsland ook kan. Dit is niet het geval. Met een rijbewijs als ID kom je niet langs de douane, mocht je met het vliegtuig naar Duitsland reizen. Ook als je je in Duitsland moet identificeren, bijvoorbeeld om alcohol te kopen, is een rijbewijs niet geldig als identificatie. Dit kan alleen met een ID-kaart of met je paspoort. 

Reisdocumenten Duitsland voor kinderen 

Als je naar Duitsland gaat voor een gezinsvakantie, moet je ook de juiste reisdocumenten voor je kinderen regelen. Meereizende kinderen - ook baby’s en peuters - hebben namelijk hun eigen ID-kaart of paspoort nodig voor Duitsland. Tot 2012 was het mogelijk om kinderen te laten meereizen met een bijschrijving op het paspoort van de ouder(s), maar dit mag inmiddels niet meer. Zorg daarom dat je voor elk meereizend kind een geldige ID-kaart of paspoort hebt voor vertrek. Daarnaast is het verstandig om een reisverzekering voor je gezin te regelen voor vertrek. 

Europese zorgpas (EHIC)

Met de EHIC kaart kun je in Duitsland noodzakelijke medische zorg krijgen. Met deze Europese zorgpas toon je aan dat je een zorgverzekering hebt. De zorgverlener in het buitenland kan de zorgkosten rechtstreeks declareren bij jouw zorgverzekeraar waardoor je niets hoeft voor te schieten.

Met de auto naar Duitsland 

Reis je met de auto naar Duitsland? Of wil je ter plekke een auto huren? Dan vraag je je misschien af: is mijn rijbewijs hier ook geldig, of moet ik aanvullende reisdocumenten aanvragen om te mogen rijden in Duitsland? Hier hoef je niks extra’s voor te regelen. Jouw rijbewijs is gewoon geldig in Duitsland, en je hebt geen aanvullende documenten nodig. Wat wel handig is om aan te denken, is een milieusticker. Deze heb je nodig als je door milieuzones in Duitsland rijdt.

Als je een auto wilt huren, kan het verhuurbedrijf wel bepaalde eisen stellen. Bijvoorbeeld dat je al een aantal jaar je rijbewijs hebt. Vraag dit daarom altijd eerst na bij het verhuurbedrijf voordat je een auto gaat huren in Duitsland. 

Reisverzekering voor Duitsland 

Naast reisdocumenten is ook een reisverzekering voor Duitsland belangrijk om te regelen voor jouw vakantie naar Duitsland. Daarmee kun jij rekenen op hulp als er iets vervelends gebeurt op reis. Bijvoorbeeld dat jij of een van je kinderen ziek wordt. Of je telefoon gaat kapot. Met een reisverzekering kun jij onbezorgd genieten van je vakantie.  

Bereken jouw premie