Ga naar inhoud

Wanneer is de milieusticker in Duitsland nodig?

Reis je binnenkort naar Duitsland met de auto? Denk dan aan je milieusticker. In veel Duitse steden is een milieusticker verplicht voor alle auto’s, campers, bussen en vrachtwagens. Deze sticker is bedoeld om de uitstoot van auto’s in de binnensteden te verminderen. 

Wat is een milieusticker?

Een milieusticker geeft aan hoe vervuilend je auto is. Deze sticker is in een aantal Europese landen, zoals Duitsland, verplicht als je in een milieuzone rijdt. Milieuzones helpen om de luchtvervuiling in steden tegen te gaan door alleen auto’s toe te laten die minder vervuilend zijn. De milieuzones (Unweltzonen) worden met borden aangegeven. Rijd je een milieuzone in waar je niet mag rijden? Dan kun je een boete krijgen.  

Als je alleen op doorreis bent in Duitsland, hoef je niet altijd een milieusticker te hebben. Deze heb je namelijk alleen nodig in bepaalde steden. Wanneer je alleen door Duitsland heen reist, rijd je vooral over snelwegen. Hiervoor heb je geen milieusticker nodig.  

Welke milieusticker heb ik nodig? 

Er zijn drie kleuren milieustickers: rood, geel en groen. De kleur die je krijgt, hangt af van het bouwjaar en de uitstoot van de auto. Het kenteken bepaalt welke sticker de auto krijgt. Om bepaalde Duitse steden in te komen, moet de sticker groen zijn. Voor elektrische auto’s zijn er naast groene stickers ook nog blauwe stickers.

Een milieusticker is geen vignet 

Een milieusticker is iets anders dan een vignet. Ben je op weg naar Oostenrijk of Zwitserland? Dan is het verplicht om een tolvignet te hebben. Dit is een sticker die je aan de binnenkant van je voorruit plakt om te laten zien dat je tol hebt betaald voor de snelwegen.    

Vrijstelling(en) milieusticker 

In een aantal gevallen krijg je een vrijstelling voor een milieusticker in Duitsland. Je hoeft dan geen milieusticker te hebben. Dit geldt voor de volgende situaties: 

  • Je hebt een Europese Gehandicaptenparkeerkaart 
  • Je hebt een oldtimer (ouder dan 30 jaar) 
  • Je rijdt op een snelweg die door een milieuzone loopt  

Vervangen milieusticker

Wanneer je de aangevraagde milieusticker binnen hebt, plak je deze aan de binnenkant van de voorruit aan de passagierskant. Als je een nieuwe auto koopt of de voorruit moet vervangen, moet je ook de milieusticker vervangen. Je kunt hem dan makkelijk weer online aanvragen of ergens ophalen in Nederland of Duitsland. 

Zorg voor regelmatig onderhoud

Om er zeker van te zijn dat je auto een milieusticker kan krijgen, is het slim om regelmatig voor een  onderhoudsbeurt naar de garage te gaan. Daar wordt ook de uitlaat gecontroleerd op uitstoot.

Met de auto naar Duitsland?

Op vakantie naar Duitsland of rijd je erdoorheen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent. Sluit vooraf een reisverzekering af, check je zorgverzekering en neem je Europese zorgpas  en groene kaart mee. Controleer je autoverzekering en sluit Pechhulp Buitenland af. Met deze aanvullende autoverzekering ben je altijd verzekerd van hulp in Duitsland bij pech, een ongeval of diefstal van je auto en/of aanhanger. Zo ga je veilig op reis.

Meer weten over autorijden in Duitsland? Lees ook onze pagina’s over o.a.: