Ga naar inhoud

Wat is de invloed van hypotheekrente op uw maandlasten?

De actuele hypotheekrente bepaalt voor een belangrijk deel wat uw maandlasten zullen zijn. Wij vertellen u graag meer over hoe dit precies werkt.

Wat is hypotheekrente?

Als u een hypotheek afsluit voor het kopen van een woning of verbouwing, dan leent u een bedrag bij de geldverstrekker. Hierover betaalt u rente, zoals gebruikelijk bij een lening. De hypotheekrente is een manier voor de geldverstrekker om het risico vergoed te krijgen.  Uw maandlasten bestaan, afhankelijk van de gekozen hypotheekvorm, uit een bedrag waarmee u de hypothecaire lening aflost en een deel rentekosten,

Heeft u al een hypotheek? Dan verandert er niets zolang uw rente vast staat

Bij het afsluiten van uw hypotheek heeft u de rente vastgelegd voor een bepaalde tijd, de zogenoemde rentevaste periode. Deze periode kan variëren van 1 maand vaste rente tot aan een rentevaste periode van 30 jaar.  Daardoor weet u precies wat uw maandlasten zullen zijn gedurende die periode. Als er in de tussentijd schommelingen zijn in de hypotheekrente, dan merkt u daar niets van aan uw maandlasten.

Wanneer de actuele hypotheekrente tijdens de rentevaste periode een stuk lager is, kan het interessant zijn om een herziening van de rente te bekijken. Uw adviseur van Univé bekijkt welke kosten hier aan verbonden zijn en wat de terugverdienperiode is. Daarnaast kan een wijziging in uw persoonlijke situatie een reden zijn om tussentijds het rentecontract te herzien.

Ook wanneer de rentevaste periode afloopt, speelt de actuele hypotheekrente weer een rol. U zet dan de rente namelijk opnieuw vast tegen het tarief van dat moment. Is de hypotheekrente gestegen? Dan stijgen ook uw maandlasten. Maar andersom kan natuurlijk ook: dat uw maandlasten lager worden doordat de rente gedaald is.

Voor nieuwe hypotheken en de woningmarkt heeft de rente invloed

Elke nieuwe hypotheek wordt afgesloten op basis van de geldende rente op dat moment. Een hogere hypotheekrente betekent dan ook automatisch hogere maandlasten. U betaalt immers meer rentekosten over het hypotheekbedrag. Het bedrag dat u kunt lenen is in tijden van hogere rentestanden veelal lager dan wanneer de rente laag staat. Er wordt namelijk gekeken naar de totale maandlasten die u kunt dragen.

Renteschommelingen kunnen ook gevolgen hebben voor de woningmarkt. Door de hogere rente kunnen mensen minder hypotheek opnemen, waardoor de woningprijzen ook dalen. Tenminste, als de vraag naar woningen even hoog blijft en er genoeg aanbod is. Wanneer het aanbod beperkt blijft, dalen de prijzen niet zomaar.

Tip: rentekorting als u kiest voor NHG

Wilt u een rentekorting? Kies dan voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bovendien kunt u hiermee op een verantwoorde manier een hypotheek afsluiten, inclusief financiële hulp in onvoorziene omstandigheden

Moet u uw woning noodgedwongen verkopen wegens financiële problemen? Onder bepaalde NHG-voorwaarden betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen dan het ontbrekende bedrag van de restschuld, als uw woning niet genoeg opbrengt.

Meer weten over uw hypotheek en de hypotheekrente?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de invloed van hypotheekrente is op uw hypotheek. Bij u in de buurt is altijd wel een Univé-winkel te vinden. Eenvoudig geregeld. Maak nu een afspraak of lees meer over hypotheken.