Ga naar inhoud

Executiewaarde

De executiewaarde is de waarde van je woning op het moment dat je die gedwongen moet verkopen. Meestal werd hierbij uitgegaan van 70% tot 80% van de marktwaarde van je huis. Het is dus een beetje afhankelijk van de stand van de huizenmarkt hoe hoog de executiewaarde van je woning is. 

Sinds 2013 geen executiewaarde meer

Met ingang van 2013 is de executiewaarde niet meer leidend bij het bepalen van iemands maximale hypotheek. Vanaf de bankencrisis in 2008 is er namelijk veel veranderd aan de waardeontwikkeling van woningen. Met als gevolg dat de uiteindelijke executiewaarde vaak veel lager was dan de schatting die de taxateur had gedaan.

Voortaan wordt er gewerkt met de marktwaarde van de woning om het maximale hypotheekbedrag te bepalen. Grote voordeel: de taxatiewaarde wordt reëler en de woningmarkt wordt transparanter. Ideaal, zowel voor jou als voor de geldverstrekker.

Executiewaarde afhankelijk van veiling

Ben je niet meer in staat om je hypotheek te betalen? En lukt het je niet om hiervoor met de bank een oplossing te vinden? Dan wordt je woning verkocht op een openbare veiling. De hoogste bieder wordt dan de eigenaar van je woning. Wat iemand voor je huis wil geven, bepaalt dus heel sterk de executiewaarde van de woning.

Je kunt vooraf een inschatting maken van de executiewaarde. Het is dan wel noodzakelijk om de huidige marktwaarde van de woning te weten. Is die niet bij je bekend? Check dan voor welke bedragen vergelijkbare huizen bij jou in de buurt onlangs zijn verkocht. Of vraag dit op bij het Kadaster.

Probeer eerst zelf te verkopen

Een veiling zal altijd minder opleveren dan wanneer je je woning zelf verkoopt. Probeer daarom als een gedwongen verkoop dreigt, eerst zelf je woning te verkopen. Het kan vaak tienduizenden euro’s schelen waardoor je een lagere of zelfs helemaal geen restschuld hebt. 

Wanneer gaat de bank over tot gedwongen verkoop?

Een geldverstrekker wil liever ook niet dat een huis gedwongen wordt verkocht. Hun beleid is er tegenwoordig juist meer op gericht om mensen niet op straat te hoeven zetten. Er is voor de bank geen vaste termijn na een betalingsachterstand wanneer zij overgegaan tot een executieverkoop. Dit is vaak echt een laatste oplossing of redmiddel voor de bank. Vaak op het moment dat de huidige eigenaar echt niet kan of wil meewerken aan een oplossing.

Meer weten over de executiewaarde van een woning of specifiek die van jouw woning? Of heb je voor jouw situatie hypotheekadvies nodig? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank