Ga naar inhoud

Executiewaarde

De executiewaarde is de waarde van uw woning op het moment dat u die gedwongen moet verkopen. Meestal werd hierbij uitgegaan van 70% tot 80% van de marktwaarde van uw huis. Het is dus een beetje afhankelijk van de stand van de huizenmarkt hoe hoog de executiewaarde van uw woning is. 

Sinds 2013 geen executiewaarde meer

Met ingang van 2013 is de executiewaarde niet meer leidend bij het bepalen van iemands maximale hypotheek. Vanaf de bankencrisis in 2008 is er namelijk veel veranderd aan de waardeontwikkeling van woningen. Met als gevolg dat de uiteindelijke executiewaarde vaak veel lager was dan de schatting die de taxateur had gedaan.

Voortaan wordt er gewerkt met de marktwaarde van de woning om het maximale hypotheekbedrag te bepalen. Grote voordeel: de taxatiewaarde wordt reëler en de woningmarkt wordt transparanter. Ideaal, zowel voor u als voor de geldverstrekker.

Executiewaarde afhankelijk van veiling

Bent u niet meer in staat om uw hypotheek te betalen? En lukt het u niet om hiervoor met de bank een oplossing te vinden? Dan wordt uw woning verkocht op een openbare veiling. De hoogste bieder wordt dan de eigenaar van uw woning. Wat iemand voor uw huis wil geven, bepaalt dus heel sterk de executiewaarde van de woning.

U kunt vooraf een inschatting maken van de executiewaarde. Het is dan wel noodzakelijk om de huidige marktwaarde van de woning te weten. Is die niet bij u bekend? Check dan voor welke bedragen vergelijkbare huizen bij u in de buurt onlangs zijn verkocht. Of vraag dit op bij het Kadaster.

Probeer eerst zelf te verkopen

Een veiling zal altijd minder opleveren dan wanneer u uw woning zelf verkoopt. Probeer daarom als een gedwongen verkoop dreigt, eerst zelf uw woning te verkopen. Het kan vaak tienduizenden euro’s schelen waardoor u een lagere of zelfs helemaal geen restschuld heeft. 

Wanneer gaat de bank over tot gedwongen verkoop?

Een geldverstrekker wil liever ook niet dat een huis gedwongen wordt verkocht. Hun beleid is er tegenwoordig juist meer op gericht om mensen niet op straat te hoeven zetten. Er is voor de bank geen vaste termijn na een betalingsachterstand wanneer zij overgegaan tot een executieverkoop. Dit is vaak echt een laatste oplossing of redmiddel voor de bank. Vaak op het moment dat de huidige eigenaar echt niet kan of wil meewerken aan een oplossing.

Meer weten over de executiewaarde van een woning of specifiek die van uw woning? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.