Ga naar inhoud

Hypotheek aflossen? Dit zijn je opties

Als je graag (een deel van) je hypotheekschuld wilt aflossen, bijvoorbeeld met je spaargeld of een erfenis, zijn daar verschillende mogelijkheden voor. Wij vertellen je er graag meer over.

Aflossen bij afloop rentevaste periode

Wanneer je rentevaste periode afloopt, mag je boetevrij aflossen, zo veel als je wilt. Op deze manier kun je flink besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Dit is een mooie gelegenheid om je eventuele spaargeld om te zetten in direct voordeel voor je portemonnee.

Boeterente betalen

Als je eerder aflost dan afgesproken, verandert de hoofdsom van de hypotheek. Doordat het openstaande bedrag kleiner wordt, betaal je ook minder rente aan de geldverstrekker. Dat kost de bank dus een deel van de inkomsten. Ter compensatie daarvoor moet je boeterente betalen. Tenzij je qua afgelost bedrag binnen de afgesproken voorwaarden blijft van eerder aflossen (10% tot 20% van de hoofdsom). In dat geval dalen je maandlasten zonder dat je een boete hoeft te betalen aan de bank.

Boetevrij een deel aflossen

Bij vrijwel elke hypotheek is het mogelijk om per jaar een deel af te lossen zonder dat je daarvoor boeterente betaalt. Meestal gaat het dan om een percentage tussen de 10% en 20%, afhankelijk van de geldverstrekker, looptijd en voorwaarden. Kies je hiervoor, dan profiteer je direct van lagere maandlasten en een lagere restschuld.

Bovendien hoef je ook geen boeterente te betalen wanneer de hypotheekrente op je lening(deel) lager is dan de actuele hypotheekrente. De bank kan immers tegen een hogere rente het geld dat je aflost weer uitlenen, wat meer oplevert dan met jouw rentelast.

Je complete hypotheek aflossen

Wanneer je van plan bent om de hypotheek (volledig) af te lossen, controleer dan eerst wat de fiscale gevolgen zijn. Afhankelijk van het totaal aan bezittingen, schulden en fiscale aftrekposten kan je hypotheekadviseur beoordelen of (volledig) aflossen interessant is. Laat je dan ook vooraf goed informeren en win hypotheekadvies in!

Daarnaast is het verstandig om eerst met je hypotheekadviseur contact op te nemen wanneer er nog verhuisplannen zijn. Het extra aflossen op de hypotheek kan gevolgen hebben voor de renteaftrek voor de nieuwe hypotheek voor je nieuwe woning.

Meer weten over je hypotheek aflossen?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om je hypotheek (deels) aflossen. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.