Ga naar inhoud

Bouwkundige keuring: wat is dat?

Als u van plan bent om een huis te gaan kopen, is het belangrijk om goed te weten wat de bouwkundige staat van het huis is. Maar de meeste mensen hebben te weinig bouwkundige kennis  om dit voor een huis goed te bepalen. Een bouwkundige keuring door een onafhankelijke partij biedt dan uitkomst.

De bouwkundige keuring kort uitgelegd

Een bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring of bouwkundig rapport genoemd) is een visuele controle van een woning. Zo’n keuring geeft inzicht in de bouwkundige staat van een huis en geeft aan wat het ongeveer kost om eventuele gebreken te herstellen en het huis weer in goede staat brengen.  Naar wens geeft het rapport ook inzicht in de mogelijkheden voor verduurzaming of energiebesparingen die aansluiten op de woning en uw wensen. Dus wat u kunt doen om energie te besparen en wat de kosten hiervoor zijn.

Waarom kiezen voor een bouwkundige keuring?

Een bouwkundige keuring geeft u meer zekerheid over hoe het gesteld is met de staat van een huis dat u op het oog heeft. Het zorgt ervoor dat u geen overhaaste beslissingen maakt als u uw droomhuis gevonden heeft. U ziet zo geen achterstallig onderhoud over het hoofd en kunt de bouwkundige staat mee laten wegen in uw bod op het huis.   

Juiste moment van een bouwkundige keuring

U heeft vaak twee opties voor het moment van een bouwkundig rapport. U kunt dit namelijk voor of juist na het uitbrengen van een bod op een woning doen. Dat laatste is vooral het geval bij een krappe woningmarkt. U heeft dan geen tijd voor een keuring vooraf omdat het huis dan al aan uw neus voorbij kan zijn gegaan. Een bouwkundige keuring na het doen van een bod is in zo’n geval een slimmere optie. Zorg er dan wel voor dat u de bouwkundige keuring op laat nemen als ontbindende voorwaarde in het voorlopig koopcontract.

Was het wel mogelijk om voor het doen van een bod een keuring uit te laten voeren? Dan kunt u de uitkomsten van de keuring gebruiken bij de onderhandelingen over de prijs van het huis. 

Zo gaat een bouwkundige keuring in zijn werk

Als koper kiest u zelf een onafhankelijke bouwkundige die de keuring uitvoert. Op de dag van de keuring zijn de verkopende partij (of diens makelaar), de bouwkundige en uzelf als koper aanwezig. U bekijkt samen alles van het huis en de bouwkundige geeft aan wat de aandachtspunten zijn en maakt foto’s. Na een paar dagen ontvangt u van de bouwkundige het bouwkundig rapport met een gedetailleerde uitleg van alle bevindingen, inclusief de foto’s. Ook worden de te verwachten kosten voor het herstellen van alle gebreken in dit rapport vermeld.

Kosten bouwtechnische keuring

Goed om te weten: de kosten voor een bouwtechnische keuring zijn aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting.

Wilt u meer weten over een bouwkundige keuring of heeft u een andere vraag rondom hypotheken? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.