Ga naar inhoud

Een nieuwbouwhypotheek is anders dan bij bestaande bouw

Zowel het hypotheekproces als het aankoopproces van een nieuwbouwwoning is anders dan bij een bestaande woning. Wij vertellen je er graag meer over.

Meerdere verschillen

In de basis blijft een hypotheek hetzelfde, of je nu voor nieuwbouw kiest of voor bestaande bouw. Je leent een geldbedrag om de woning mee te kunnen financieren. Toch zijn er verschillen aan te geven. Het proces is anders, de kosten zijn anders en de periode met dubbele maandlasten is ook anders.

Verschil 1: vrij op naam, dus geen kosten koper

Wanneer je een bestaande woning koopt, betaal je meestal ook de zogenoemde ‘kosten koper’. Dat bedrag bestaat uit overdrachtsbelasting, makelaarskosten (wanneer je een aankoopmakelaar in de arm neemt) en taxatiekosten. Kies je voor een nieuwbouwwoning, dan koop je deze ‘vrij op naam’. De kosten koper hoef je in dat geval niet te betalen.

Verschil 2: anders opgebouwde kosten

Elke hypotheek en elke woningaankoop gaat gepaard met kosten. Maar bij een nieuwbouwhypotheek werkt het allemaal net iets anders. Zo worden de facturen van de aannemer bijvoorbeeld betaald uit het bouwdepot, een aparte rekening bij je hypotheek. Over het bedrag dat hierin staat ontvang je rente, maar meestal is dat hetzelfde rentepercentage als je betaalt over je hypotheekschuld.

Dat je al wel rente betaalt, maar nog niet in de nieuwbouwwoning woont, wordt renteverlies genoemd. Het renteverlies tijdens de bouw (wanneer je aannemer nog niet begonnen is met de bouw, maar je al wel betaalt voor je hypotheek) kun je meefinancieren, maar dit is niet fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast is er bouwrente. Dat is de rente die je betaalt over de kosten die de aannemer al gemaakt heeft voordat je de koop-/aannemingsovereenkomst hebt getekend. Deze bouwrente wordt opgeteld bij de koopsom van de woning. Dat geldt ook voor meerwerkkosten, als je dus aanvullende onderdelen gebouwd wilt hebben in of aan je nieuwbouwwoning.

Verschil 3: dubbele maandlasten

Wanneer je de nieuwbouwwoning koopt, is hij meestal nog niet gebouwd. Dit duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Tijdens deze periode heb je te maken met dubbele maandlasten, want je woont nog in je oude huis en betaalt hier hypotheek of huur voor. Deze dubbele maandlasten kun je niet financieren met je nieuwe hypotheek, dus je betaalt ze met eigen geld. Zorg dus dat je een bedrag gespaard hebt om 1 tot 2 jaar dubbele maandlasten te kunnen betalen.

Meer weten over een hypotheek bij nieuwbouw?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je middels hypotheekadvies snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een nieuwbouwhypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank