Ga naar inhoud

Een nieuwbouwhypotheek is anders dan bij bestaande bouw

Zowel het hypotheekproces als het aankoopproces van een nieuwbouwwoning is anders dan bij een bestaande woning. Wij vertellen u er graag meer over.

Meerdere verschillen

In de basis blijft een hypotheek hetzelfde, of u nu voor nieuwbouw kiest of voor bestaande bouw. U leent een geldbedrag om de woning mee te kunnen financieren. Toch zijn er verschillen aan te geven. Het proces is anders, de kosten zijn anders en de periode met dubbele maandlasten is ook anders.

Verschil 1: vrij op naam, dus geen kosten koper

Wanneer u een bestaande woning koopt, betaalt u meestal ook de zogenoemde ‘kosten koper’. Dat bedrag bestaat uit overdrachtsbelasting, makelaarskosten (wanneer u een aankoopmakelaar in de arm neemt) en taxatiekosten. Kiest u voor een nieuwbouwwoning, dan koopt u deze ‘vrij op naam’. De kosten koper hoeft u in dat geval niet te betalen.

Verschil 2: anders opgebouwde kosten

Elke hypotheek en elke woningaankoop gaat gepaard met kosten. Maar bij een nieuwbouwhypotheek werkt het allemaal net iets anders. Zo worden de facturen van de aannemer bijvoorbeeld betaald uit het bouwdepot, een aparte rekening bij uw hypotheek. Over het bedrag dat hierin staat ontvangt u rente, maar meestal is dat hetzelfde rentepercentage als u betaalt over uw hypotheekschuld.

Dat u al wel rente betaalt, maar nog niet in de nieuwbouwwoning woont, wordt renteverlies genoemd. Het renteverlies tijdens de bouw (wanneer uw aannemer nog niet begonnen is met de bouw, maar u al wel betaalt voor uw hypotheek) kunt u meefinancieren, maar dit is niet fiscaal aftrekbaar.

Daarnaast is er bouwrente. Dat is de rente die u betaalt over de kosten die de aannemer al gemaakt heeft voordat u de koop-/aannemingsovereenkomst heeft getekend. Deze bouwrente wordt opgeteld bij de koopsom van de woning. Dat geldt ook voor meerwerkkosten, als u dus aanvullende onderdelen gebouwd wilt hebben in of aan uw nieuwbouwwoning.

Verschil 3: dubbele maandlasten

Wanneer u de nieuwbouwwoning koopt, is hij meestal nog niet gebouwd. Dit duurt gemiddeld een half jaar tot een jaar. Tijdens deze periode heeft u te maken met dubbele maandlasten, want u woont nog in uw oude huis en betaalt hier hypotheek of huur voor. Deze dubbele maandlasten kunt u niet financieren met uw nieuwe hypotheek, dus u betaalt ze met eigen geld. Zorg dus dat u een bedrag gespaard heeft om 1 tot 2 jaar dubbele maandlasten te kunnen betalen.

Meer weten over een hypotheek bij nieuwbouw?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat de mogelijkheden zijn als het gaat om een nieuwbouwhypotheek. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak.