Ga naar inhoud

Studieschuld & hypotheek: wat is er mogelijk?

Heb je een studieschuld? Dan kun je minder hypotheek opnemen. Maar hoe zit dit precies en wat is er nog wél mogelijk? Wij vertellen je er hier of via hypotheekadvies graag meer over.

Berekening van woonlasten

Om te bepalen wat je kunt betalen aan woonlasten houden geldverstrekkers ook rekening met je eventuele studieschuld. Het bedrag dat je aan studieschuld hebt staan, wordt door middel van een wegingsfactor meegenomen in de berekening. Zo wordt een bedrag berekend dat je gemiddeld maandelijks afbetaalt aan studieschuld. Dat bedrag kun je dus niet besteden aan woonlasten. Om die reden kun je minder hypotheek opnemen vanwege je studieschuld.

Afhankelijk van wanneer je gestudeerd hebt

Maar hoeveel is dat dan precies? Op de site van de Rijksoverheid wordt het duidelijk uitgelegd. Hier lees je dat het stelsel waaronder je gestudeerd hebt bepaalt hoe zwaar je studieschuld meetelt.

Om te bepalen onder welk stelsel je valt, is de startdatum van je studie van belang.

  • Iedereen die voor 2015 studeerde met een basisbeurs, is verplicht deze studieschuld in 15 jaar terug te betalen.
  • Als je na 1 september 2015 bent begonnen met studeren, val je onder het leenstelsel. De terugbetaaltermijn hiervoor is 35 jaar.

Voor de berekening van de maximale maandlast voor de hypotheek wordt rekening gehouden met de verschuldigde maandlast van de studieschuld. Hoeveel de maandlast is waarmee gerekend wordt, is afhankelijk van het stelsel en de verschuldigde rente.

Een studieschuld hoeft geen dealbreaker te zijn

Ondanks wat veel mensen denken, is het zeker niet onmogelijk om een hypotheek af te sluiten terwijl je een studieschuld hebt. Een studieschuld heeft zelfs minder impact op een hypotheekaanvraag dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Kom dus vooral eens langs voor een vrijblijvend adviesgesprek, want vaak is er nog van alles mogelijk.

Studieschuld telt vanaf 2024 minder zwaar mee

Vanaf 2024 gaan geldverstrekkers niet meer uit van je oorspronkelijke studieschuld, maar kijken ze naar het bedrag dat nog openstaat aan studieschuld. Dat bedrag wordt afgetrokken van je maximaal toegestane hypotheeklasten per maand.

Het kan wel zijn dat je alsnog hinder ondervindt van je studieschuld bij het afsluiten van een hypotheek, omdat de rente gestegen is. Daardoor stijgen je maandlasten en dat heeft effect op he maximale hypotheekbedrag.

Studieschuld extra afgelost? Meer hypotheek mogelijk

Hoe meer je al van je studieschuld extra hebt afgelost wanneer je een hypotheek aanvraagt, des te meer kun je lenen. Zodra je je gehele studieschuld hebt afgelost, tellen deze schulden uit het verleden helemaal niet meer mee voor je maximale hypotheek.

Meer weten over studieschuld & hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je snel vertellen wat er mogelijk is in jouw specifieke situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank