Ga naar inhoud

Studieschuld & hypotheek: wat is er mogelijk?

Heeft u een studieschuld? Dan kunt u minder hypotheek opnemen. Maar hoe zit dit precies en wat is er nog wél mogelijk? Wij vertellen u er graag meer over.

Berekening van woonlasten

Om te bepalen wat u kunt betalen aan woonlasten houden geldverstrekkers ook rekening met uw eventuele studieschuld. Het bedrag dat u aan studieschuld heeft staan, wordt door middel van een wegingsfactor meegenomen in de berekening. Zo wordt een bedrag berekend dat u gemiddeld maandelijks afbetaalt aan studieschuld. Dat bedrag kunt u dus niet besteden aan woonlasten. Om die reden kunt u minder hypotheek opnemen vanwege uw studieschuld.

Afhankelijk van wanneer u gestudeerd heeft

Maar hoeveel is dat dan precies? Op de site van de Rijksoverheid wordt het duidelijk uitgelegd. Hier leest u dat het stelsel waaronder u gestudeerd heeft bepaalt hoe zwaar uw studieschuld meetelt.

Om te bepalen onder welk stelsel u valt is de startdatum van uw studie van belang.

  • Iedereen die voor 2015 studeerde met een basisbeurs, is verplicht deze studieschuld in 15 jaar terug te betalen.
  • Als u na 1 september 2015 bent begonnen met studeren, valt u onder het leenstelsel. De terugbetaaltermijn hiervoor is 35 jaar.

Voor de berekening van de maximale maandlast voor de hypotheek wordt rekening gehouden met de verschuldigde maandlast van de studieschuld. Hoeveel de maandlast is waarmee gerekend wordt, is afhankelijk van het stelsel en de verschuldigde rente.

Een studieschuld hoeft geen dealbreaker te zijn

Ondanks wat veel mensen denken, is het zeker niet onmogelijk om een hypotheek af te sluiten terwijl u een studieschuld heeft. Een studieschuld heeft zelfs minder impact op een hypotheekaanvraag dan bijvoorbeeld een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Kom dus vooral eens langs voor een vrijblijvend adviesgesprek, want vaak is er nog van alles mogelijk.

Studieschuld extra afgelost? Meer hypotheek mogelijk

Hoe meer u al van uw studieschuld extra heeft afgelost wanneer u een hypotheek aanvraagt, des te meer kunt u lenen. Zodra u uw gehele studieschuld heeft afgelost, tellen deze schulden uit het verleden helemaal niet meer mee voor uw maximale hypotheek.

Meer weten over studieschuld & hypotheek?

Als onafhankelijk hypotheekadviseur denkt Univé graag met u mee. We kunnen u snel vertellen wat er mogelijk is in uw specifieke situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij u in de buurt of een (beeld)belafspraak. Of lees online meer over hypotheken.