Ga naar inhoud

Extra aflossen op hypotheek

In de meeste gevallen lost u elke maand af op uw hypotheek. Of u spaart op een bepaalde manier om aan het eind van de looptijd een groot bedrag ineens af te kunnen lossen. Maar wist u dat u tussentijds ook extra kunt aflossen op uw hypotheek? Hier laten we u de mogelijkheden zien en kunt u bepalen of extra aflossen in uw situatie zinvol is.

Wat is aflossen op uw hypotheek?

Aflossen van uw hypotheek betekent het terugbetalen van het geld dat u ooit hebt geleend om uw huis te kopen. Meestal lost u elke maand een bedrag af door de hypotheekvorm die u destijds heeft gekozen. Dat zorgt er dan voor dat u de hypotheek binnen de looptijd van 30 jaar geheel hebt afgelost. Maar u kunt er ook voor kiezen om nog extra geld op uw hypotheek af te lossen.

Extra aflossen: meestal een goede keuze

Extra aflossen op uw hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die u betaalt. En rente op uw spaargeld levert tegenwoordig niets of bijna niets meer op. Bovendien heeft u voordeel als u meer dan €57.000 per persoon  (in 2023) aan spaargeld, beleggingen of ander box-3 vermogen heeft.  Als u extra aflost betaalt u namelijk minder belasting over uw vermogen in box 3.

Heeft u een bankspaarhypotheek of levenhypotheek? Dan is extra aflossen vaak niet zo verstandig. In zo’n geval is het slimmer om extra geld in de spaarpolis of op de bankspaarrekening te storten.

Let wel op!
Los alleen af met geld dat u niet ergens anders voor nodig heeft. Als u weet dat u over een tijdje een grote uitgave moet of wilt gaan doen, kunt u het geld beter nog even in eigen zak houden. Het is namelijk altijd duurder om hier later een lening voor te moeten afsluiten.

Boetevrij extra aflossen

Bij de meeste hypotheken is het toegestaan om jaarlijks een bepaald percentage van de lening boetevrij af te lossen. Vaak gaat het dan om 10 tot 20% van de hoofdsom van de lening.  Bij steeds meer geldverstrekkers mag u uit spaargeld zelfs onbeperkt aflossen. Wilt u meer aflossen of geldt voor uw hypotheek niet zo’n uitzondering voor boetevrij aflossen? En is de marktrente lager dan uw rente? Dan moet u boeterente betalen.

Voordelen extra aflossen op uw hypotheek

De voordelen van extra aflossen kunnen zijn:

  • Uw maandlasten worden lager of de looptijd van de lening wordt korter.
  • U mag jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen.
  • U heeft een lagere hypotheekschuld en minder kans op restschuld bij verkoop.
  • U betaalt eventueel minder belasting in box 3.

Nadelen extra aflossen op uw hypotheek

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen als u gaat aflossen op de hypotheek.

  • U verkleint uw financiële buffer. U kunt dit geld niet meer voor andere doelen in de toekomst gebruiken.  
  • Uw eigenwoningschuld wordt lager. Koopt u een nieuw huis dan moet u de overwaarde van het huis in de nieuwe woning steken als gevolg van de bijleenregeling.
  • U betaalt minder rente maar kunt ook minder rente aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten over extra aflossen op uw hypotheek en of dat in uw situatie verstandig is? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.