Ga naar inhoud

Extra aflossen op je hypotheek

In de meeste gevallen los je elke maand af op je hypotheek. Of je spaart op een bepaalde manier om aan het eind van de looptijd een groot bedrag ineens af te kunnen lossen. Maar wist je dat je tussentijds ook extra kunt aflossen op je hypotheek? Hier laten we je de mogelijkheden zien en kun je bepalen of extra aflossen in jouw situatie zinvol is.

Wat is aflossen op je hypotheek?

Aflossen van je hypotheek betekent het terugbetalen van het geld dat je ooit hebt geleend om je huis te kopen. Meestal los je elke maand een bedrag af door de hypotheekvorm die je destijds hebt gekozen. Dat zorgt er dan voor dat je de hypotheek binnen de looptijd van 30 jaar geheel hebt afgelost. Maar je kunt er ook voor kiezen om nog extra geld op je hypotheek af te lossen.

Extra aflossen: meestal een goede keuze

Extra aflossen op je hypotheek is bijna altijd voordelig. De renteaftrek is altijd lager dan de hypotheekrente die je betaalt. En rente op je spaargeld levert tegenwoordig niets of bijna niets meer op. Bovendien heb je voordeel als je meer dan €57.000 per persoon  (in 2024) aan spaargeld, beleggingen of ander box-3 vermogen hebt.  Als je extra aflost, betaal je namelijk minder belasting over je vermogen in box 3.

Heb je een bankspaarhypotheek of levenhypotheek? Dan is extra aflossen vaak niet zo verstandig. In zo’n geval is het slimmer om extra geld in de spaarpolis of op de bankspaarrekening te storten.

Let wel op!
Los alleen af met geld dat je niet ergens anders voor nodig hebt. Als je weet dat je over een tijdje een grote uitgave moet of wilt gaan doen, kun je het geld beter nog even in eigen zak houden. Het is namelijk altijd duurder om hier later een lening voor te moeten afsluiten.

Boetevrij extra aflossen

Bij de meeste hypotheken is het toegestaan om jaarlijks een bepaald percentage van de lening boetevrij af te lossen. Vaak gaat het dan om 10 tot 20% van de hoofdsom van de lening.  Bij steeds meer geldverstrekkers mag je uit spaargeld zelfs onbeperkt aflossen. Wil je meer aflossen of geldt voor jouw hypotheek niet zo’n uitzondering voor boetevrij aflossen? En is de marktrente lager dan je rente? Dan moet je boeterente betalen.

Voordelen extra aflossen op je hypotheek

De voordelen van extra aflossen kunnen zijn:

  • Je maandlasten worden lager of de looptijd van de lening wordt korter.
  • Je mag jaarlijks een bedrag boetevrij aflossen.
  • Je hebt een lagere hypotheekschuld en minder kans op restschuld bij verkoop.
  • Je betaalt eventueel minder belasting in box 3.

Nadelen extra aflossen op je hypotheek

Natuurlijk zijn er ook nadelen te benoemen als je gaat aflossen op de hypotheek.

  • Je verkleint je financiële buffer. Je kunt dit geld niet meer voor andere doelen in de toekomst gebruiken.  
  • Je eigenwoningschuld wordt lager. Koop je een nieuw huis dan moet je de overwaarde van het huis in de nieuwe woning steken als gevolg van de bijleenregeling.
  • Je betaalt minder rente maar kunt ook minder rente aftrekken in de aangifte inkomstenbelasting.

Meer weten over extra aflossen op je hypotheek en of dat in jouw situatie verstandig is? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank