Ga naar inhoud

Sparen en de hypotheek aflossen

Als je goed spaart, kun je met dat bedrag (een deel van) je hypotheek aflossen. Maar hoe werkt dat eigenlijk precies? Wij vertellen je er graag meer over. 

Spaar op je eigen manier 

Elke maand een vast bedrag opzijzetten om te sparen is altijd een goed idee. Met dat geld kun je bijvoorbeeld een onvoorziene uitgave opvangen of een deel van je hypotheek aflossen. Er bestaan ook speciale geblokkeerde spaarrekeningen voor dit doel. Soms zijn deze gekoppeld aan je spaarhypotheek, zodat je ook hetzelfde rentepercentage krijgt voor je gespaarde geld als je betaalt voor je hypotheek. Onze adviseur vertelt je graag meer over de mogelijkheden. 

Verschillende manieren van je hypotheek (deels) aflossen 

  • Wanneer je rentevaste periode afloopt, mag je boetevrij aflossen, zo veel als je wilt. Op deze manier kun je flink besparen op je maandelijkse hypotheeklasten. Dit is een mooie gelegenheid om je eventuele spaargeld om te zetten in direct voordeel voor je portemonnee. 

  • Los je eerder af dan het moment waarop je rentevaste periode afloopt? Dan moet je ter compensatie van misgelopen inkomsten boeterente betalen. Tenzij je qua afgelost bedrag binnen de afgesproken voorwaarden blijft van eerder aflossen (10% tot 20% van de hoofdsom). In dat geval dalen je maandlasten zonder dat je een boete hoeft te betalen aan de bank. Bij een aantal geldverstrekkers mag je zelfs 100% boetevrij aflossen wanneer je kunt aantonen dat je met eigen geld aflost.  

  • Je hoeft ook geen boeterente te betalen wanneer de hypotheekrente op je lening(deel) lager is dan de actuele hypotheekrente. De bank kan immers tegen een hogere rente het geld dat je aflost weer uitlenen, wat meer oplevert dan met jouw rentelast. 

Helemaal afgelost: wat nu? 

Veel mensen denken dat het ongunstig is om de complete hypotheek af te lossen, omdat je dan belasting moet betalen over de waarde van je woning. Sinds 2005 betaalden woningbezitters echter geen inkomstenbelasting meer over de WOZ-waarde, wanneer er sprake was van geen of een geringe eigenwoningschuld. Deze regeling (Wet Hillen) wordt sinds 2019 in 30 jaar afgebouwd met 3,33% per jaar. Wat de gevolgen zijn van het aflossen van de hypotheek is dan ook voor iedereen weer anders.  Overleg met je Univé hypotheekadviseur over jouw situatie. 

Meer weten over sparen en de hypotheek aflossen? 

Als onafhankelijk hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) denkt Univé graag met je mee. We kunnen je via hypotheekadvies snel meer vertellen over de hypotheekmogelijkheden in jouw situatie. Maak een afspraak in een Univé-winkel bij jou in de buurt of een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening. 

Terug naar de Kennisbank