Ga naar inhoud

Boeterente

Heb je een huis met een hypotheek? Dan heb je de term boeterente vast wel eens gehoord. Maar wat het precies inhoudt, is lang niet iedereen duidelijk. Daarom geven wij je hier meer informatie over boeterente. We leggen uit wat het is, wanneer het in beeld komt en hoe hoog de eventuele boeterente kan zijn.

Wat is boeterente?

Een geldverstrekker rekent een boete als een hypotheek eerder wordt afgelost dan is afgesproken. Dat is bijvoorbeeld het geval als je je hypotheek gaat oversluiten. Of als je een tussentijdse extra aflossing doet die hoger is dan het jaarlijks toegestane bedrag. Je betaalt een boete als de marktrente lager is geworden dan je hypotheekrente.

Je kunt boeterente het beste zien als een compensatie voor de geldverstrekker als gevolg van de misgelopen rente-inkomsten. De hoogte van de boete is afhankelijk van een aantal zaken:

  • De hoogte van het hypotheekbedrag.
  • Het verschil tussen de hypotheekrente die je per maand betaalt en de rentestand op het moment van oversluiten.
  • Wat het boetevrije bedrag is dat je elk jaar kosteloos mag aflossen op je hypotheek.
  • Hoe lang je hypotheekrente nog vaststaat.

Boeterente berekenen

Wil je jouw hypotheek oversluiten en ben je benieuwd wat de boeterente in jouw situatie gaat zijn? Je kunt vooraf globaal berekenen wat deze keuze je gaat kosten. Check hiervoor eerst in de hypotheekakte hoeveel geld je jaarlijks maximaal boetevrij mag aflossen. Meestal gaat het dan om een percentage van de oorspronkelijke schuld van zo’n 10 tot 20%. Haal dit bedrag vervolgens van de nog openstaande hypotheekschuld af. Over het dan nog openstaande bedrag wordt dan de boeterente berekend.

Hierbij kijkt de geldverstrekker naar de vaststaande rente van je hypotheek en de actuele hypotheekrente. Het verschil hiertussen bepaalt de hoogte van de boeterente. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betaal je niet altijd een boete. De laatste jaren hebben veel mensen een lage rente kunnen krijgen op hun hypotheek. Als de actuele rente hóger is geworden, betaal je geen boete.

Meer weten over de hoogte van de boeterente in jouw situatie via ons deskundig hypotheekadvies? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank