Ga naar inhoud

Boetevrij aflossen op je hypotheek

Denk je na over extra aflossen op je hypotheek? Dan wil je natuurlijk niet opgezadeld worden met een boete. Hier lees je meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn om boetevrij af te lossen op je hypotheek. En of aflossen op je hypotheek een slimme keuze is voor jouw situatie.

Waarom extra aflossen?

Extra aflossen op je hypotheek betekent dat je hypotheekschuld minder hoog wordt. En dat je maandlasten dalen. Dat levert je dus elke maand een financieel voordeel op. Natuurlijk moet je de aflossing wel van je eigen geld betalen. Heb je extra spaargeld en kun je dit ook missen? Of houd je liever geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden?

Het zijn allemaal vragen die bepalen of het voor jouw situatie slim is om extra af te lossen op de hypotheek. Twijfel je? Een adviseur van Univé kan je via hypotheekadvies helpen de voor- en nadelen op een rijtje te zetten. Maak direct een afspraak bij een Univé-winkel bij jou in de buurt.

Hoeveel extra aflossen?

In de meeste gevallen mag je elk jaar een bepaald percentage van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Het maximaal toegestane bedrag is afhankelijk van de regels die je geldverstrekker hanteert. Meestal mag je 10 tot 20% van de hoofdsom jaarlijks boetevrij aflossen. Wil je meer aflossen, dan kan het zijn dat je boeterente moet betalen aan de geldverstrekker.

Aflossen zonder boete

Je hoeft dus niet altijd een boete te betalen bij het vroegtijdig aflossen van je hypotheek. Sla je hypotheekakte er maar eens op na om te zien onder welke voorwaarden je een boetevrije aflossing mag doen. Naast het eerder genoemde percentage van de hoofdsom dat je jaarlijks boetevrij mag aflossen, mag je ook boetevrij aflossen in de volgende situaties:

Bij steeds meer geldverstrekkers mag je uit spaargeld tot 100% boetevrij extra aflossen. Dat geldt dus niet bij oversluiten van geleend geld.

Wil je meer weten over of en hoe je boetevrij kunt aflossen op je hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen) van Univé bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank