Ga naar inhoud

Boetevrij aflossen op uw hypotheek

Denkt u na over extra aflossen op uw hypotheek? Dan wilt u natuurlijk niet opgezadeld worden met een boete. Hier leest u meer over de verschillende mogelijkheden die er zijn om boetevrij af te lossen op uw hypotheek. En of aflossen op uw hypotheek een slimme keuze is voor uw situatie.

Waarom extra aflossen?

Extra aflossen op uw hypotheek betekent dat uw hypotheekschuld minder hoog wordt. En dat uw maandlasten dalen. Dat levert u dus elke maand een financieel voordeel op. Natuurlijk moet u de aflossing wel van uw eigen geld betalen. Heeft u extra spaargeld en kunt u dit ook missen? Of houdt u liever geld achter de hand voor onvoorziene omstandigheden?

Het zijn allemaal vragen die bepalen of het voor uw situatie slim is om extra af te lossen op uw hypotheek. Twijfelt u? Een hypotheekadviseur van Univé kan u helpen de voor- en nadelen voor u op een rijtje te zetten. Maak direct een afspraak bij een Univé-winkel bij u in de buurt.

Hoeveel extra aflossen?

In de meeste gevallen mag u elk jaar een bepaald percentage van de hoofdsom van de hypotheek boetevrij aflossen. Het maximaal toegestane bedrag is afhankelijk van de regels die uw hypotheekverstrekker hanteert. Meestal mag u 10 tot 20% van de hoofdsom jaarlijks boetevrij aflossen. Wilt u meer aflossen, dan kan het zijn dat u boeterente moet betalen aan de geldverstrekker.

Aflossen zonder boete

U hoeft dus niet altijd een boete te betalen bij het vroegtijdig aflossen van uw hypotheek. Sla uw hypotheekakte er maar eens op na om te zien onder welke voorwaarden u een boetevrije aflossing mag doen. Naast het eerder genoemde percentage van de hoofdsom dat u jaarlijks boetevrij mag aflossen, mag u ook boetevrij aflossen in de volgende situaties:

  • U verkoopt uw huis.
  • De rentevaste periode is afgelopen.
  • Als de dagrente hoger is dan de contractrente.
  • Er is een executieverkoop van uw woning.
  • Uw huis is om wat voor reden dan ook verloren gegaan.
  • Er is een uitkering uit uw overlijdensrisicoverzekering. 

Bij steeds meer geldverstrekkers mag u uit spaargeld tot 100% boetevrij extra aflossen. Dat geldt dus niet bij oversluiten van geleend geld.

Wilt u meer weten over of en hoe u boetevrij kunt aflossen op uw hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.