Ga naar inhoud

Bijleenregeling

Gaat u verhuizen en heeft u uw oude huis met overwaarde verkocht? Dan kunt u het beste die overwaarde gebruiken voor de aankoop van uw nieuwe woning. Anders loopt u wellicht hypotheekrenteaftrek mis. Dit heeft te maken met de zogeheten bijleenregeling. We leggen hier graag aan u uit hoe deze regeling precies werkt.

Wat is de bijleenregeling?

Laten we eerst eens ingaan op wat de bijleenregeling nu precies inhoudt. De bijleenregeling is in het leven geroepen om u bij een verhuizing te stimuleren de overwaarde in uw huis te investeren in uw nieuwe woning. Doet u dit niet, dan profiteert u niet van de maximale hypotheekrenteaftrek. De rente over het deel van de overwaarde dat niet is gebruikt voor de aankoop, verbetering of onderhoud  is dan namelijk niet fiscaal aftrekbaar.

Periode van drie jaar

De bijleenregeling geldt drie jaar. Of beter gezegd, u moet binnen drie jaar de overwaarde van uw huis investeren in een nieuw huis. Doet u dit niet, dan krijgt u over dat gedeelte geen renteaftrek.

Heeft u in een korte periode vaker een eigen huis verkocht? Dan vervalt elk afzonderlijk deel na een periode van drie jaar.

Waarom is de bijleenregeling ooit ingevoerd?

De bijleenregeling werd in 2004 ingevoerd. In de jaren daarvoor bleek namelijk dat veel mensen wisten te profiteren van extra voordeel. Bij verkoop van een huis met overwaarde, leenden zij vervolgens maximaal. Zo hadden zij over een groter bedrag hypotheekrenteaftrek en gebruikten zij de vrijgekomen overwaarde voor andere zaken. Zoals een nieuwe auto of een luxe vakantie. En daar was de invoering van de hypotheekrenteaftrek natuurlijk nooit voor bedoeld.

Voor wie geldt de bijleenregeling?

In principe geldt de bijleenregeling voor iedereen die zijn of haar huis verkoopt en na aftrek van de openstaande hypotheekschuld en verkoopkosten  nog geld overhoudt. Maar ook als u uw woning niet verkoopt, kan de bijleenregeling in beeld komen. Het kan zelfs zo zijn dat u niet eens meer eigenaar van het huis bent. De bijleenregeling geldt bijvoorbeeld ook als u uw huis permanent aan iemand verhuurt. Of als u de woning verlaat vanwege een echtscheiding.

Samenwonen en de bijleenregeling

Gaat u met uw partner samenwonen? Dan geldt de bijleenregeling ook. Trekt u in bij uw partner en wordt u elkaars fiscale partner voor de hypotheek? Dan krijgt u alleen hypotheekrenteaftrek over de volledige hypotheek als u de overwaarde van uw vorige huis inbrengt in de gezamenlijke woning. Gaan u en uw partner samenwonen in een nieuw huis? Dan geldt voor allebei de bijleenregeling en moet met beide overwaardes rekening worden gehouden.

Wilt u meer te weten komen over de bijleenregeling, bijvoorbeeld omdat u zelf uw huis wilt gaan verkopen? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.