Ga naar inhoud

Belastingteruggave bij uw hypotheek

Als u een hypotheek of lening heeft die gebruikt is voor uw eigen woning, kunt u in principe elk jaar gebruikmaken van een teruggave van de belasting. De rente die u over die lening  betaalt, is namelijk aftrekbaar in uw aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt ook wel hypotheekrenteaftrek genoemd. Ook andere kostenposten kunnen voor aftrek zorgen, zeker in het jaar waarin u een nieuw huis koopt. Hoe alles precies werkt, leggen we hier graag aan u uit.

Hypotheekrenteaftrek: wat is dat?

Hypotheekrenteaftrek is de mogelijkheid die u hebt in uw aangifte inkomstenbelasting om uw betaalde hypotheekrente af te trekken van uw inkomen.  Dat geldt ook voor andere soorten leningen die u voor uw eigen huis gebruikt hebt, zoals een persoonlijke lening, een 'kozijnenlening' of een duurzaamheidslening. Dit zorgt ervoor dat u dus minder belasting hoeft te betalen. Mogelijk levert u dat een belastingteruggave op. U kunt die laten uitbetalen op het moment dat u de aangifte over het betreffende jaar doet. Of u kunt vooraf al een voorlopige teruggave aanvragen. Zodat u maandelijks profiteert van dit belastingvoordeel.

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

Er gelden wel een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek en dus een belastingteruggave. 

 • De woning moet uw hoofdverblijf zijn en de hypotheekschuld is bestemd voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van de woning.
 • U heeft maximaal 30 jaar lang recht op aftrek.
 • Vanaf 2013 heeft u alleen bij het afsluiten van een annuïteiten- of lineaire hypotheek recht op aftrek. Voor al bestaande hypotheken gelden onder bepaalde voorwaarden overgangsregelingen.
 • Verkoopt u uw woning? Dan moet u (als u binnen drie jaar een nieuw huis kopt) uw overwaarde investeren in het nieuwe huis. Doet u dit niet, dan hebt u geen recht op aftrek over het gedeelte van de overwaarde dat u niet geïnvesteerd hebt . Dit wordt ook wel de bijleenregeling genoemd.
 • Het maximale schijventarief waartegen u de rente kunt aftrekken is de afgelopen jaren steeds verder verlaagd. In 2023 is dit gelijk aan het tarief in de eerste schijf van ongeveer 37%.  Dit heeft met name nadelige gevolgen gehad voor mensen die wel belasting betalen in de hoogste schijf van 49,50% maar dus aftrek hebben tegen maar 37%.       

Belastingteruggave: andere aftrekposten

Naast de hypotheekrente kunnen er nog meer kostenposten aftrekbaar zijn in uw aangifte inkomstenbelasting. In het jaar van aankoop kunt u bijvoorbeeld eenmalig een aantal kosten die u heeft gemaakt aftrekken. Denk hierbij aan zaken als:

 • taxatiekosten
 • advieskosten voor uw hypotheek
 • notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte
 • de borgtochtprovisie NHG
 • de eventuele kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte
 • en na oversluiten is de boeterente onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar 

Let op, want er zijn ook een aantal posten juist niet aftrekbaar. Zoals bijvoorbeeld de notariskosten voor het opstellen van de transportakte, de makelaarscourtage, de overdrachtsbelasting en de kosten voor een bankgarantie. 

Belastingteruggave bij veranderingen

Koopt u in de loop van het jaar een nieuw huis of sluit u uw huidige hypotheek over? Dan wilt u misschien niet wachten op de belastingteruggave die u pas volgend jaar bij het doen van uw aangifte ontvangt. U kunt dan een voorlopige teruggave aanvragen of uw bestaande teruggave wijzigen. Op de site van de Belastingdienst vult u dan het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ in en ondertekent dit met uw DigiD. 

Wilt u meer weten over de belastingteruggave van uw hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.