Ga naar inhoud

Belastingteruggave bij je hypotheek

Als je een hypotheek of lening hebt die gebruikt is voor je eigen woning, kun je in principe elk jaar gebruikmaken van een teruggave van de belasting. De rente die je over die lening  betaalt, is namelijk aftrekbaar in je aangifte inkomstenbelasting. Dit wordt ook wel hypotheekrenteaftrek genoemd. Ook andere kostenposten kunnen voor aftrek zorgen, zeker in het jaar waarin je een nieuw huis koopt. Hoe alles precies werkt, leggen we hier graag aan je uit.

Hypotheekrenteaftrek: wat is dat?

Hypotheekrenteaftrek is de mogelijkheid die je hebt in je aangifte inkomstenbelasting om je betaalde hypotheekrente af te trekken van je inkomen.  Dat geldt ook voor andere soorten leningen die je voor je eigen huis gebruikt hebt, zoals een persoonlijke lening, een 'kozijnenlening' of een duurzaamheidslening. Dit zorgt ervoor dat je dus minder belasting hoeft te betalen. Mogelijk levert je dat een belastingteruggave op. Je kunt die laten uitbetalen op het moment dat je de aangifte over het betreffende jaar doet. Of je kunt vooraf al een voorlopige teruggave aanvragen. Zodat je maandelijks profiteert van dit belastingvoordeel.

Voorwaarden voor hypotheekrenteaftrek

Er gelden wel een paar voorwaarden om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek en dus een belastingteruggave. 

  • De woning moet je hoofdverblijf zijn en de hypotheekschuld is bestemd voor de aankoop, verbetering of het onderhoud van de woning.
  • Je hebt maximaal 30 jaar lang recht op aftrek.
  • Vanaf 2013 heb je alleen bij het afsluiten van een annuïteiten- of lineaire hypotheek recht op aftrek. Voor al bestaande hypotheken gelden onder bepaalde voorwaarden overgangsregelingen.
  • Verkoop je je woning? Dan moet je (als je binnen drie jaar een nieuw huis koopt) je overwaarde investeren in het nieuwe huis. Doe je dit niet, dan heb je geen recht op aftrek over het gedeelte van de overwaarde dat je niet geïnvesteerd hebt. Dit wordt ook wel de bijleenregeling genoemd.
  • Het maximale schijventarief waartegen je de rente kunt aftrekken is de afgelopen jaren steeds verder verlaagd. In 2023 is dit gelijk aan het tarief in de eerste schijf van ongeveer 37%.  Dit heeft met name nadelige gevolgen gehad voor mensen die wel belasting betalen in de hoogste schijf van 49,50% maar dus aftrek hebben tegen maar 37%.       

Belastingteruggave: andere aftrekposten

Naast de hypotheekrente kunnen er nog meer kostenposten aftrekbaar zijn in je aangifte inkomstenbelasting. In het jaar van aankoop kun je bijvoorbeeld eenmalig een aantal kosten die je hebt gemaakt aftrekken. Denk hierbij aan zaken als:

  • taxatiekosten
  • advieskosten voor je hypotheek
  • notariskosten voor het opstellen van de hypotheekakte
  • de borgtochtprovisie NHG
  • de eventuele kosten voor het verlengen van de hypotheekofferte
  • en na oversluiten is de boeterente onder bepaalde voorwaarden ook aftrekbaar 

Let op, want er zijn ook een aantal posten juist niet aftrekbaar. Zoals bijvoorbeeld de notariskosten voor het opstellen van de transportakte, de makelaarscourtage, de overdrachtsbelasting en de kosten voor een bankgarantie. 

Belastingteruggave bij veranderingen

Koop je in de loop van het jaar een nieuw huis of sluit je je huidige hypotheek over? Dan wil je misschien niet wachten op de belastingteruggave die je pas volgend jaar bij het doen van je aangifte ontvangt. Je kunt dan een voorlopige teruggave aanvragen of je bestaande teruggave wijzigen. Op de site van de Belastingdienst vul je dan het formulier ‘Verzoek of wijziging voorlopige aanslag’ in en ondertekent dit met je DigiD. 

Wil je meer weten over de belastingteruggave van je hypotheek? Maak dan een afspraak voor hypotheekadvies van Univé in een winkel bij jou in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak met een adviseur (en Financieel Adviseur Duurzaam Wonen). We kennen de hypotheekmarkt en de lokale subsidies als geen ander. De kosten van een eerste oriënterend gesprek neemt Univé voor haar rekening.

Terug naar de Kennisbank