Ga naar inhoud

Bromfietsverzekering op naam ouders

In Nederland kun je met een geldig rijbewijs vanaf 16 jaar of op een brommer rijden. Deze verzekering kun je zelf afsluiten vanaf 16 jaar. In sommige gevallen vinden ouders het prettiger om dit eerst zelf op zich te nemen. De bromfietsverzekering komt dan op de naam van de ouders. Ben je benieuwd naar wat dit inhoudt en hoe het zit qua kosten? En wat de voor- en nadelen zijn bij het afsluiten van een bromfietsverzekering op de naam van de ouders? Je leest het hier. 

Brommer verzekeren na halen rijbewijs 

Bij een brommer hoor je een bromfietsverzekering af te sluiten. Deze verzekering zorgt ervoor dat je veilig en goed verzekerd met je brommer op de openbare weg kunt rijden. Vanaf 16 jaar is het mogelijk om zelf een bromfietsverzekering af te sluiten.  

Stel: je kind haalt op 16-jarige leeftijd een brommerrijbewijs. Hoe zit dit dan met een bromfietsverzekering? Wanneer je een brommer aanschaft, moet je voor het afsluiten van een verzekering eerst de brommer overschrijven. Dan staat die officieel op de naam van de nieuwe eigenaar. Daarna kun je er als ouders of verzorgers voor kiezen om de bromfietsverzekering op jullie naam laten zetten. De verzekeraar zal je vervolgens vragen wie de hoofdbestuurder is van het voertuig. Op basis hiervan wordt de bijbehorende premie berekend.

Heeft je kind nog geen rijbewijs, maar al wel een brommer? Het is ook mogelijk om je brommer te verzekeren zonder rijbewijs. De brommer mag alsnog alleen bestuurd worden door iemand met een rijbewijs. De brommer uitlenen aan iemand met een rijbewijs mag dus wel.

Soorten bromfietsverzekeringen 

Bij Univé hebben we drie soorten bromfietsverzekeringen. Afhankelijk van jouw voorkeuren en wensen kies je welke verzekering het beste bij jou past. Let op: in Nederland is het wettelijk verplicht om jouw voertuig in ieder geval te verzekeren tegen schade die je aan anderen toebrengt (WA). De drie soorten bromfietsverzekeringen die wij aanbieden zijn: 

  • WA verzekering

Een WA verzekering vergoedt alleen de schade die jij met je bromfiets bij iemand anders toebrengt. 

  • WA+ verzekering

Een WA+ verzekering vergoedt de schade die jij met je bromfiets bij iemand anders toebrengt, en sommige schade aan jouw eigen voertuig. Bijvoorbeeld door brand, storm of diefstal. 

  • All Risk

All Risk is de meest uitgebreide bromfietsverzekering met een volledige dekking, inclusief WA. Niet alleen schade door brand, storm of diefstal is hiermee verzekerd, maar ook schade door een aanrijding of valpartij. 

Nadelen brommerverzekering op naam ouders 

Stel: je kiest er als ouders voor om de bromfietsverzekering op jullie naam af te sluiten voor je kind. Welke nadelen zijn hier dan aan verbonden? Het grootste nadeel is het eigen risico. Als jouw kind niet op de polis staat als bestuurder en die rijdt schade, geldt een extra eigen risico van € 1.000. Dit kan leiden tot hoge kosten voor schadeherstel, die niet vergoed worden door de verzekering.  

Een ander nadeel is de schadevrije jaren. Vanaf 16 jaar is het voor iedereen mogelijk om een eigen bromfietsverzekering af te sluiten. Vanaf dit moment bouwt je kind, als die zelf een bromfietsverzekering afsluit, dan ook schadevrije jaren op. Wanneer je de bromfietsverzekering op je eigen naam zet, zijn de schadevrije jaren voor jou. Zo krijgt je kind zelf niet het premievoordeel dat schadevrije jaren opleveren. 

Veilig de weg op met Univé 

Heb je vragen over het op naam zetten van de bromfietsverzekering? Neem dan contact met op met onze klantenservice. We helpen je hier graag verder. Samen veilig de weg op met Univé.