Ga naar inhoud

Framenummer checken brommer

Wil jij een nieuwe brommer kopen? Kijk dan wel eerst naar het framenummer. Elke brommer is voorzien zijn van zo’n framenummer. Hiermee kan het voertuig namelijk worden geïdentificeerd. De laatste 4 cijfers van dit nummer vormen de meldcode van de brommer. We noemen een framenummer van bijvoorbeeld een bromfiets ook wel het chassisnummer. Maar waarom is een check van het framenummer op je brommer nu zo belangrijk? En waar zit dit nummer eigenlijk? Je leest het hier bij Univé. 

Waar zit het framenummer? 

De plek van het framenummer verschilt per voertuig. Wanneer je van plan bent een nieuwe brommer te kopen, kun je de verkoper vragen waar het framenummer zit. Controleer vervolgens of het nummer overeenkomt met het nummer op de kentekenpapieren. In de meeste gevallen is het framenummer op de brommer te vinden, in de buurt van de buddyseat of het zadel. Kun je het framenummer niet vinden? Neem dan contact op met een specialist: de RDW of de fabrikant van het voertuig. Zij kunnen je precies vertellen waar het framenummer hoort te zitten.  

Kun je het framenummer na het contact met de specialist nog steeds niet vinden? Of komt het framenummer niet overeen met het nummer op de kentekenpapieren? Neem dan contact op met de politie. De kans is in dit geval groot dat het voertuig gestolen is. Dieven slijpen namelijk vaak het framenummer weg of vervangen het door een ander nummer. Zo kan het gestolen voertuig moeilijker geïdentificeerd worden. Dus onthoud goed: check altijd het framenummer voordat je een brommer koopt. 

Is jouw eigen brommer gestolen? Dan kan het framenummer van de brommer ook gebruikt worden om het voertuig te identificeren. Als jouw framenummer door dieven is weggeslepen of vervangen en zij willen de gestolen brommer verkopen, dan kan een eventuele koper dit zien en melding doen bij de politie.

Framenummer checken

Stel: je bent van plan binnenkort een bromfiets te kopen. Dan raden wij je dus aan om voor deze aankoop altijd het framenummer te checken. Waarom is het checken van dit frame -of chassisnummer bij een bromfiets zo belangrijk? Je kunt hiermee controleren of het voertuig niet als gestolen geregistreerd staat. Het framenummer checken van je brommer is heel eenvoudig. Ga naar de website van de RDW en vul hier het kenteken in.

Overschrijven brommer 

Komt het framenummer op de brommer na het checken overeen met het nummer op de papieren? En ben je verder tevreden over de brommer? Dan kun je met een gerust hart de brommer laten overschrijven. Dit kun je zowel online als bij een loket laten doen.  

Houd rekening met de volgende zaken voor het overschrijven van je brommer: 

  • Je bent minimaal 16 jaar of ouder. 

  • Je hebt de juiste papieren: het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode.  

  • Je woont in Nederland en staat ook officieel in Nederland ingeschreven. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je vragen na het checken van het framenummer van je brommer? Of wil je nog wat extra advies? Neem gerust contact op met onze klantenservice of check de Univé App. We helpen je daar graag verder.