Ga naar inhoud

Je brommer uitlenen: is hij dan wel verzekerd?

Stel, je leent je brommer af en toe uit aan een ander. Bijvoorbeeld aan je kind, je buurman of een vriend. Of je hebt nog geen rijbewijs en laat je ouders op je bromfiets rijden. Dan vraag je je misschien af of hij nog wel verzekerd is. Het antwoord is ja: de bromfietsverzekering is afgesloten voor de brommer, niet voor wie erop rijdt. Je kunt jouw bromfiets dus uitlenen als je dat wilt. Wel is er een aantal dingen waar je op moet letten bij uitleen. Welke? Dat leggen we je graag uit. 

1. Leeftijd van de bestuurder 

Jonge bestuurders (25 jaar of jonger) hebben een groter risico op schade. Dat komt omdat zij minder rijervaring hebben dan oudere bestuurders. Daarom kunnen ze risico's minder goed inschatten en rijden ze sneller schade. Dit heeft invloed op het eigen risico bij jouw verzekering. Rijdt zo'n jonge bestuurder schade op jouw bromfiets terwijl die niet op jouw polis genoemd staat? Dan geldt een extra eigen risico van € 1000 per schadegebeurtenis. Houd hier dus rekening mee als je jouw brommer uitleent aan een jonge bestuurder. Als deze regelmatig op jouw brommer rijdt, zet diens naam dan ook op jouw polis. 

2. Rijbewijs 

Je mag jouw brommer uitlenen aan een ander, maar die moet wel een rijbewijs hebben. Voor een brommer heb je in elk geval een rijbewijs AM nodig. Heeft degene die jouw brommer wil lenen geen specifiek brommerrijbewijs? Op een brommer mag je ook rijden met een rijbewijs B (auto). Heeft degene die jouw brommer wil lenen niet één van deze rijbewijzen? Dan mag deze persoon niet op jouw brommer rijden. Op een brommer rijden zonder rijbewijs is erg gevaarlijk en bovendien strafbaar. 

3. Groter risico op schade 

Iemand die jouw brommer een keertje leent, is niet gewend aan het voertuig. Daarom is het risico op schade groter. Houd dit in je achterhoofd als je jouw brommer aan iemand uitleent. Als je WA-verzekerd bent wordt het wel vergoed als iemand anders schade rijdt op jouw brommer, maar schade aan jouw brommer is niet verzekerd. Dan kan de schade behoorlijk in de kosten lopen. Ben je WA+ of All Risk verzekerd? Dan kan schade aan jouw brommer wel vergoed worden, maar er geldt wel een eigen risico van € 100,-.  

4. Schadevrije jaren 

Rijdt iemand anders schade op jouw bromfiets? Dan gaat dit ten koste van jouw schadevrije jaren, omdat de verzekering op jouw naam staat. Dit is goed om te overwegen voordat je jouw brommer uitleent. Als je meer schadevrije jaren opbouwt, kun je premiekorting ontvangen bij jouw bromfietsverzekering. Verlies je jouw schadevrije jaren omdat een ander schade rijdt met jouw voertuig? Dan krijg jij geen premiekorting meer. 

5. Hoe vaak je de brommer uitleent 

Iets anders om bij stil te staan is hoe vaak je je brommer uitleent. Als je jouw brommer zo hier en daar uitleent aan iemand, hoef je deze persoon niet op jouw polis te zetten. Dit is anders als iemand anders regelmatig op jouw brommer rijdt. Dan moet je deze persoon bij de verzekeraar aangeven als regelmatige bestuurder. Zeker als je je brommer uitleent aan een jonge bestuurder, is dit belangrijk om te vermelden. Dit zorgt namelijk voor een grotere kans op schade en een hoger eigen risico.