Ga naar inhoud

Veelgestelde vragen over de bromfietsverzekering

Heeft u een WA+ of een  All Riskverzekering, dan geldt er een eigen risico van € 100,-.

​Een high speed e-bike is een elektrische fiets waarmee u snelheden tot 45 km per uur kunt bereiken of tot 20 km per uur zonder te trappen. Deze high speed e-bikes vallen onder de categorie Bromfietsen en moeten een kenteken hebben. U kunt hiervoor bij ons een bromfietsverzekering sluiten.

Ja, de verzekering blijft van kracht. Maar als bij schade uw kind niet op de polis vermeld staat als bestuurder geldt er een extra eigen risico van € 1.000,-.  Als u uw kind opgeeft als de bestuurder van de bromfiets geldt dit eigen risico niet.

​Ja. De high speed e-bikes (speed pedelecs) vallen onder de categorie bromfietsen. Daarom kunt u er een bromfietsverzekering voor afsluiten bij Univé en dus geen fietsverzekering. Daarmee is de bromfietsverzekering eigenlijk ook een high speed e-bikeverzekering. Bereken nu online uw premie.

Ja. U bent voor diefstal verzekerd als u kiest voor de dekking WA+ of All Risk. Daarbij bent u verplicht om uw bromfiets altijd op slot te zetten met minstens één ART goedgekeurd slot uit de categorie met 3, 4 of 5 sterren.

U kunt uw bromfietsverzekering dagelijks opzeggen. Maar heeft u het kenteken op naam en is  deze niet geschorst bij de RDW? Dan moet u voor een verzekering zorgen. Ook als uw bromfiets kapot is. Het schorsen van het kenteken kunt u online aanvragen bij de RDW. 

De bromfietsverzekering is dagelijks opzegbaar. Zegt u de verzekering niet op, dan wordt deze telkens na een jaar volgens het contract automatisch verlengd en kunt u deze weer dagelijks opzeggen. U hoeft de verzekering dus niet steeds zelf te verlengen.

Ja, dat kan. Als u uw bromfiets verkoopt krijgt u een vrijwaringbewijs. Als u deze heeft, belt u met uw Univé-winkel of stuurt u ons een kopie van het vrijwaringbewijs. Wij beëindigen dan uw bromfietsverzekering in opdracht van u. U krijgt een vrijwaringbewijs als u het kenteken laat overschrijven op naam van de nieuwe eigenaar.

Nee, dat kan niet. De nieuwe eigenaar moet zelf een bromfietsverzekering afsluiten. U kunt uw opgebouwde schadevrije jaren niet overdragen aan iemand anders.

Sluit de verzekering direct op naam van uw kind af, als hij/zij de bromfiets het meest bestuurt. Als de verzekering op uw naam staat, maar de schade wordt veroorzaakt door uw kind, dan geldt er een extra eigen risico van € 1.000,-. Gebruikt één van uw kinderen de bromfiets het meest, dan kunt u beter dat kind als bestuurder opgeven. Nog beter is het om de bromfietsverzekering dan op naam van uw kind te zetten.

Een brommer mag niet harder dan 45 kilometer per uur en een snorfiets mag niet harder dan 25 kilometer per uur. Opgevoerde brommers zijn niet verzekerd; de schade die daarmee wordt veroorzaakt is dus niet gedekt. Sterker nog: als uw kind met een opgevoerde brommer schade aan een ander veroorzaakt, kan de verzekeraar de eventuele schadevergoeding verhalen op uw kind.

Een bromfietsverzekering voor wettelijke aansprakelijkheid (WA) is verplicht. Natuurlijk kunt u die bij Univé uitbreiden tot een verzekering-op-maat. Zo kunt u een verzekering samenstellen die ook schade aan uw eigen bromfiets dekt. Schade door diefstal, stormschade, brandschade, maar ook schade door een ongeluk. U kunt de verzekering ook uitbreiden met Rechtshulp, hulp bij pech of een vergoeding bij invaliditeit of overlijden. Bereken uw premie en u weet direct hoeveel u betaalt voor uw bromfietsverzekering. En bevalt de premie, dan kunt u direct de bromfietsverzekering afsluiten.

U bent alleen verzekerd voor particulier gebruik van uw bromfiets, waar ook verkeer tussen uw huis en werk, school of stage onder valt. Gebruikt u uw bromfiets anders dan u aan ons heeft doorgegeven, bijvoorbeeld om rijles mee te geven of voor bezorgdiensten, dan is schade niet verzekerd. 

Voor uw oldtimer bromfiets is er een speciale oldtimerverzekering. Deze kunt u afsluiten voor een bromfiets die ouder dan 25 jaar is en die u uitsluitend recreatief gebruikt.

Gebruik naast het standaard bromfietsslot minstens 1 ART goedgekeurd slot uit de categorie met  3, 4 of 5 sterren (zie ook https://www.stichtingart.nl/). Zorg ervoor dat het slot, de ketting of de staalkabel niet op de grond ligt. Anders kan het met een hard voorwerp opengebroken worden.

Ja, u kunt uw schade op diverse manieren online melden. Bijvoorbeeld via uw persoonlijke online omgeving Mijn Univé of via de Univé App.

Wilt u uw brommer verzekeren? Mogelijk kunt u profiteren van collectief voordeel op uw bromfietspremie via afspraken tussen Univé en uw werkgever, (branche-)vereniging of bond (zoals FNV). Wij controleren periodiek bij uw werkgever, vereniging of bond of u daadwerkelijk recht heeft op die aantrekkelijke korting.