Ga naar inhoud

De meldcode van je brommer of scooter

Wanneer je een brommer of scooter hebt, is het belangrijk om hier een complete meldcode bij te hebben. Maar de meldcode, wat is dat eigenlijk? Waarvoor heb je deze nodig, en hoe kun je de meldcode van jouw eigen brommer achterhalen? Lees op deze pagina wat je moet weten over deze code en de toepassingen ervan. 

Wat is de meldcode van een brommer of scooter? 

De meldcode van je brommer of je scooter is een 4-cijferige code. Deze bestaat uit de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassis- of framenummer) van jouw bromfiets. Zo'n meldcode is belangrijk om (compleet) te hebben. 

Waar vind ik de meldcode? 

De meldcode van jouw brommer of scooter vind je terug in de kentekenpapieren van jouw voertuig. De meldcode staat op de kentekenkaart van de bromfiets, direct onder het kenteken. Heb je nog geen kentekenbewijs, maar al wel een tenaamstellingsverslag? Dan kun je de meldcode vinden op het tenaamstellingsverslag, direct onder het kenteken.  

Waarvoor heb ik een meldcode nodig? 

Je hebt de meldcode van jouw brommer of scooter nodig om deze te verzekeren. Wanneer je een brommerverzekering afsluit, moet je hiervoor een aantal gegevens aanleveren. Je kenteken is daar één van, maar ook de meldcode. Zonder deze gegevens is het niet mogelijk om een verzekering af te sluiten voor jouw brommer of scooter.

Meldcode kwijt of incompleet: wat nu? 

Kun je de meldcode van je brommer of scooter niet achterhalen, of is deze incompleet of onleesbaar? Dat is erg vervelend, en leidt tot problemen als je een bromfietsverzekering wilt afsluiten. Je moet in dit geval een nieuwe meldcode aanvragen. Deze aanvraag kun je online doen via de website van de RDW. Het aanvragen van een nieuwe meldcode verloopt volgens de volgende stappen: 

  • Je logt in met je DigiD 

  • In het RDW-scherm selecteer je het kenteken waarvoor je een nieuwe meldcode wilt aanvragen 

  • Je betaalt de kosten met iDEAL 

  • Wanneer de betaling is doorgekomen, ontvang je van de RDW een e-mail met een link naar jouw nieuwe meldcode

Wanneer je een nieuwe meldcode hebt ontvangen, kun je deze meteen gebruiken. 

Vragen? Neem contact op 

Heb je nog vragen over de meldcode van jouw brommer of scooter? Of over hoe je de meldcode kunt achterhalen? Neem dan gerust contact op met onze Klantenservice. Wij helpen je zo snel mogelijk verder.