Ga naar inhoud

Schadevrije jaren bromfietsverzekering: hoe zit dit?

Door schadevrij te rijden bouwt u elk jaar 1 schadevrij jaar op voor uw bromfietsverzekering. Verzekeraars belonen schadevrij rijden met korting op uw brommerverzekering. Hoe meer schadevrije jaren u heeft opgebouwd, hoe lager uw premie. Door schadevrij te rijden kunt u zo een korting opbouwen van 75% op uw bromfietspremie. 

Bereken nu uw premie

Wat zijn schadevrije jaren? 

Schadevrije jaren bouwt u op als u geen schade claimt bij uw bromfietsverzekeraar. Dit geldt zowel voor schade aan uw eigen bromfiets als voor schade die u veroorzaakt bij andere weggebruikers. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger de korting op uw bromfietspremie. Dit noemen we no-claimkorting. Uw huidige aantal schadevrije jaren vindt u terug op uw verzekeringspolis. 

Heeft u nog geen schadevrije jaren opgebouwd? Bij Univé start u altijd met 50% no-claimkorting.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

U krijgt een schadevrij jaar voor ieder jaar dat u zonder schade rijdt. Claimt u wel schade, maar kunnen wij dit verhalen op een andere partij? Dan krijgt u er ook een schadevrij jaar erbij. U kunt maximaal 15 schadevrije jaren opbouwen. Om schadevrije jaren op te bouwen moet de brommerverzekering wel op uw naam staan.

Bonus malus en no-claimkorting bromfietsverzekering

Hoe langer u zonder schade rijdt, hoe hoger u komt op de bonus malus ladder. Ieder jaar dat u geen schade claimt, stijgt u een trede op deze ladder. Uw no-claimkorting kan oplopen tot maximaal 75%. 

Schade aan uw brommer en no-claimkorting

Heeft u schade opgelopen met uw bromfiets? Dan heeft dit vaak gevolgen voor uw schadevrije jaren en dus uw bromfietspremie.  Bij 1 schade verliest u maximaal 4 treden en zakt u op de bonus malusladder. In de meeste gevallen daalt dan ook uw no-claimkorting en moet u dus een hogere premie betalen. Hoe hoog de schade was, maakt geen verschil. Heeft u 2 schaden? Dan zakt u maximaal 9 treden op de bonus malusladder.

Let op! Bij schade wordt de no-claimkorting in het volgende verzekeringsjaar aangepast.

Wanneer heeft schade geen gevolgen voor de no-claimkorting?

Een schade heeft geen gevolgen voor uw no-claimkorting en schadevrije jaren als:

  • als de schade volledig te verhalen is op de  tegenpartij;
  • of als het gaat om een schade die verzekerd is via Beperkt Casco. Denk aan: ruitschade, hagelschade, of schade door loslopende dieren.
  • Als u een door ons uitgekeerd schadebedrag binnen een jaar na verlaging van uw no-claimkorting alsnog aan ons terugbetaalt. In dat geval vervalt uw schadeclaim en keert de oude situatie terug. Uw schadevrije jaren en positie op de bonus malusladder worden weer hersteld. 

Schade zelf betalen en uw no-claimkorting behouden

Heeft u schade die u niet op een tegenpartij kunt verhalen? En is het geen groot bedrag? Dan kan het verstandig zijn om de schade niet op de bromfietsverzekering te claimen, maar om het zelf te betalen. Zo behoudt u uw schadevrije jaren en no-claimkorting en zakt u niet op de bonus malusladder. 

Hoelang zijn mijn schadevrije jaren van mijn bromfietsverzekering geldig?

Gaat u binnenkort uw bromfietsverzekering opzeggen? En sluit u geen bromfietsverzekering af bij een andere verzekeraar? Dan zijn uw schadevrije jaren bij Univé nog drie jaar geldig.

Overstappen naar een andere bromfietsverzekeraar?

Wilt u binnenkort overstappen naar een andere bromfietsverzekeraar? Dan krijgt u bij beëindiging van uw verzekeraar een royementsverklaring. Hierop staan ook uw schadevrije jaren vermeld.  Uw nieuwe bromfietsverzekeraar kan dan op basis van deze verklaring uw schadevrije jaren overnemen.