Ga naar inhoud

Schadevrije jaren bromfietsverzekering: hoe zit dit?

Als je een bromfietsverzekering hebt, krijg je korting op basis van je schadevrije jaren. Dit zijn de jaren dat je geen schade hebt gemeld bij je verzekeraar. Door schadevrij te rijden, bouw je tot 75% korting op.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

Ik heb een bromfietsverzekering bij Univé

Je aantal schadevrije jaren staat op je verzekeringspolis. Die kun je ook makkelijk online bekijken via Mijn Univé of de Univé App.

Schadevrije jaren bekijken

Ik heb geen bromfietsverzekering bij Univé

Als je nog geen bromfietsverzekering bij Univé hebt, kun je je schadevrije jaren opvragen bij je verzekeraar waar je je bromfiets nu verzekert.

Hoe bouw ik schadevrije jaren op?

Je krijgt een schadevrij jaar voor ieder jaar dat je zonder schade rijdt. Het maximale aantal is 15 jaar. Om schadevrije jaren op te bouwen, moet de brommerverzekering wel op jouw naam staan.

Schade met je brommer en no-claimkorting

Schade met je bromfiets? Als jij aansprakelijk bent, heeft dat gevolgen voor je schadevrije jaren en bromfietspremie. Bij 1 schade verlies je maximaal 4 schadevrije jaren en zak je dus op de bonus-malusladder. Meestal moet je dan ook een hogere premie betalen. Hoe groot de schade was, maakt hiervoor niet uit. 

Heb je in een jaar 2 schades? Dan zak je maximaal 9 treden op de bonus-malusladder.

Let op! Bij schade wordt de no-claimkorting in het volgende verzekeringsjaar aangepast.

Wanneer heeft schade geen gevolgen voor de no-claimkorting?

Een schade heeft geen gevolgen voor je no-claimkorting en schadevrije jaren als:

  • als de schade volledig te verhalen is op de tegenpartij;
  • als wij een schade moeten betalen voor een aanrijding met een fietser of voetganger. Terwijl de aanrijding niet jouw schuld is;
  • als je ervoor kiest om de schade zelf te betalen. Je mag hier ook achteraf voor kiezen, door de schade binnen een jaar aan ons terug te betalen.

Hoe lang zijn mijn schadevrije jaren van mijn bromfietsverzekering geldig?

Ga je binnenkort je bromfietsverzekering opzeggen? En sluit je geen bromfietsverzekering af bij een andere verzekeraar? Dan zijn je schadevrije jaren bij Univé nog drie jaar geldig.

Overstappen naar een andere bromfietsverzekeraar?

Wil je binnenkort overstappen naar een andere bromfietsverzekeraar? Dan krijg je bij beëindiging van je verzekeraar een royementsverklaring. Hierop staan ook je schadevrije jaren vermeld.  Je nieuwe bromfietsverzekeraar kan dan op basis van deze verklaring je schadevrije jaren overnemen.

Schadevrije jaren overdragen naar een ander voertuig

Ruil je je bromfiets in voor een andere bromfiets, dan kun je je schadevrije jaren meenemen. Maar stap je binnenkort bijvoorbeeld over van een bromfiets naar een motor of auto? Dan kun je je schadevrije jaren niet meenemen. De schadevrije jaren die je met je bromfiets opbouwt, kun je alleen gebruiken voor een andere bromfiets.

Meer artikelen over de schadevrije jaren van je bromfiets