Ga naar inhoud

Eigen risico bromfietsverzekering: wat is het?

Het eigen risico van een bromfietsverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen als je een schade claimt bij je bromfietsverzekeraar. Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico? Dan wordt de schade minus het eigen risico gedekt. Dit betekent dat je een deel van de kosten in geval van diefstal of schade aan je bromfiets zelf moet betalen. Vaak ligt het verplicht eigen risico voor een bromfietsverzekering tussen de € 100 en € 250.

Bereken je premie

Wanneer eigen risico bij brommerverzekering?

Er geldt een standaard eigen risico van € 100 voor de WA-Plus bromfietsverzekering en de All Risk bromfietsverzekering van Univé. Het eigen risico geldt hierbij alleen voor diefstal of schade aan je eigen brommer. Onze WA-bromfietsverzekering heeft standaard geen eigen risico. 


Is de bestuurder van de brommer die de schade veroorzaakt jonger dan 26 jaar? En staat deze bestuurder niet op de polis, bijvoorbeeld omdat deze op naam van de ouders staat? Dan geldt er voor alle varianten van de bromfietsverzekering (WA, WA+ en All Risk) een extra eigen risico van € 1.000.  Ook in geval van schade bij anderen.

Eigen risico bij de zakelijke bromfietsverzekering

Wil je jouw bromfiets bij Univé verzekeren voor zakelijk gebruik? Dan geldt er voor de WA+ en All Risk bromfietsverzekering een standaard eigen risico van € 250. Je kunt dit standaard eigen risico verhogen naar € 500 in ruil voor premieverlaging.

Hoger eigen risico voor korting op premie

Je kunt er ook voor kiezen om het standaard eigen risico van onze WA-Plus en All Risk bromfietsverzekering vrijwillig te verhogen naar € 250 of € 500 in ruil voor premieverlaging. Je moet dan wel rekening houden dat je bij schade aan je bromfiets voor hogere kosten komt te staan. 

Tegenpartij schuldig aan ongeval

Maar hoe zit het precies met het eigen risico als er bij schade andere weggebruikers zijn betrokken? Stel je krijgt een ongeluk met je brommer waarbij een andere weggebruiker is betrokken en je hebt een WA+ bromfietsverzekering met een standaard eigen risico van € 100. Als de tegenpartij schuldig is, dan krijg je het eigen risico terug zodra de schade is verhaald op de tegenpartij.

Rekenvoorbeeld eigen risico brommer en schade

Johan rijdt met zijn bromfiets tegen een paaltje op en heeft € 400 aan schade. Hij heeft zijn brommer bij Univé All Risk verzekerd met een standaard eigen risico van € 100. Wanneer Johan de schade bij Univé claimt, krijgt hij € 300 uitgekeerd. De eerste € 100 aan schade valt onder zijn eigen risico. 

Bereken uw premie