Ga naar inhoud

Eigen risico bromfietsverzekering: wat is het?

Het eigen risico van een bromfietsverzekering is het bedrag dat u zelf moet betalen als u een schade claimt bij uw bromfietsverzekeraar. Is het schadebedrag hoger dan het eigen risico? Dan wordt de schade minus het eigen risico gedekt. Dit betekent dat u een deel van de kosten in geval van diefstal of schade aan uw eigen bromfiets zelf moet betalen. Vaak ligt het verplicht eigen risico voor een bromfietsverzekering tussen de € 100,- en € 250,- .

Bereken uw premie

Wanneer eigen risico bij brommerverzekering?

Er geldt een standaard eigen risico van € 100,-  voor de WA-Plus bromfietsverzekering en de All Risk bromfietsverzekering van Univé. Het eigen risico geldt hierbij alleen voor diefstal of schade aan uw eigen brommer. Onze WA bromfietsverzekering heeft standaard geen eigen risico. 
Maar is de bestuurder van de brommer die de schade veroorzaakt jonger dan 26 jaar? En staat deze bestuurder niet op de polis, bijvoorbeeld omdat deze op naam van de ouders staat? Dan geldt er voor alle varianten van de bromfietsverzekering (WA, WA+ en All Risk) een extra eigen risico van € 1.000.  Ook in geval van schade bij anderen.

Eigen risico bij de zakelijke bromfietsverzekering

Wilt u uw bromfiets bij Univé verzekeren voor zakelijk gebruik? Dan geldt er voor de WA+ en All Risk bromfietsverzekering een standaard eigen risico van € 250,-. U kunt dit standaard eigen risico verhogen naar € 500,- in ruil voor premieverlaging.

Hoger eigen risico voor een lagere premie

U kunt er ook voor kiezen om het standaard eigen risico van onze WA-Plus en All Risk bromfietsverzekering vrijwillig te verhogen naar € 250,- of € 500,- in ruil voor premieverlaging. U moet dan wel rekening houden dat u bij schade aan uw bromfiets voor hogere kosten komt te staan. 

Tegenpartij schuldig aan ongeval

Maar hoe zit het precies met het eigen risico als er bij schade andere weggebruikers zijn betrokken?
Stel u krijgt een ongeluk met uw brommer waarbij een andere weggebruiker is betrokken en u heeft een WA+ bromfietsverzekering met een standaard eigen risico van € 100,-. Als de tegenpartij schuldig is, dan krijgt u uw eigen risico terug, zodra de schade is verhaald op de tegenpartij.

Rekenvoorbeeld eigen risico brommer en schade

Johan rijdt met zijn bromfiets tegen een paaltje op en heeft € 400,- aan schade. Hij heeft zijn brommer bij Univé All Risk verzekerd met een standaard eigen risico van € 100,-.  Wanneer Johan de schade bij Univé claimt, krijgt hij € 300,- uitgekeerd. De eerste € 100,- aan schade valt onder zijn eigen risico. 

Bereken uw premie