Ga naar inhoud

Een autoverzekering op andere naam

Zodra u een auto op uw naam heeft staan, moet u uw auto verzekeren. Onverzekerd de weg op mag immers niet. En die autoverzekeriing wordt afgesloten op uw naam.

Auto verzekeren op andere naam is niet mogelijk

U bent eigenaar van een auto zodra het kenteken op uw naam is gezet. Dat staat geregistreerd bij de RDW. En als autobezitter moet u uw auto minimaal WA verzekeren. Het is niet mogelijk om een autoverzekering op een andere naam af te sluiten. Alleen voor partners geldt een uitzondering.

Autoverzekering op naam partner

Soms staat de auto op naam van de partner en sluit de ander de autoverzekering af. Wanneer u op hetzelfde adres woont, is dat geen probleem. Voor ouders en inwonende kinderen is dit niet mogelijk.

Heeft u een tweede auto gekocht? Dan kunt u de autoverzekering op naam van uw partner afsluiten. Bovendien profiteert u bij Univé ook van de tweede auto korting.

Autoverzekering op naam ouders

Voor jongeren is het verzekeren van een auto kostbaar. Zij hebben nog geen schadevrije jaren opgebouwd en voor hen geldt er een leeftijdstoeslag tot 25 jaar. Dan lijkt het aantrekkelijk om de auto op naam van de ouders te verzekeren als zij al wel schadevrije jaren hebben opgebouwd. 

Maar de autoverzekering moet worden afgesloten op naam van de eigenaar van de auto. Bovendien bouwt een jongere zelf geen schadevrije jaren op zolang de verzekering niet op eigen naam staat. En die jaren zijn bepalend voor de hoogte van de no-claimkorting.

Wie is de hoofdbestuurder?

Bij het afsluiten van de verzekering geeft u aan wie de hoofdbestuurder van de auto is. Meestal bent u dat zelf of uw partner. Maar het kan ook iemand anders zijn. Bijvoorbeeld een inwonende jongere die zijn of haar rijbewijs heeft behaald. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de premie door de leeftijdstoeslag die voor jongeren tot 25 jaar geldt.

Schadevrije jaren

Om persoonlijke schadevrije jaren op te bouwen moet de autoverzekering op uw naam staan. En het opgebouwde aantal schadevrije jaren bepaalt de no-claimkorting op uw verzekering. Ze zijn dus geld waard. Schadevrije jaren overdragen is maar beperkt mogelijk. Van ouder op kind is overdragen niet mogelijk.

Staat uw zoon of dochter al een aantal jaren op uw autoverzekering vermeld als hoofdbestuurder? Dan kunnen die geregistreerde jaren worden overgedragen.

Een andere bestuurder of eigenaar voor uw auto

Wijzigen de gegevens van de hoofdbestuurder en/of de eigenaar van de auto? Dan is het belangrijk dat u dit doorgeeft aan onze klantenservice. U kunt dit ook wijzigen in Mijn Univé of de Univé App.