Ga naar inhoud

Autoverzekering voor jongeren

Heb jij net je rijbewijs gehaald en je eerste auto gekocht? Dan moet je ook een autoverzekering afsluiten. Dat kan bij Univé al vanaf 17 jaar. Maar waar moet je als jongere op letten bij het afsluiten van je autoverzekering?  

Wat kost een autoverzekering voor jongvolwassenen?  

De premie die je voor een autoverzekering betaalt, is afhankelijk van een aantal factoren zoals de leeftijd van de bestuurder. Tot en met 24 jaar oud is er een leeftijdstoeslag op de autopremie. Uit statistieken blijkt namelijk dat jongeren vaak betrokken zijn bij schade aan de auto.  

Maar er zijn meer factoren die de hoogte van de autopremie bepalen, zoals: 

  • Je postcode. In sommige regio’s is er meer kans op een aanrijding of diefstal.  
  • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt. Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie. 
  • Type auto. De nieuwwaarde van jouw auto en het gewicht van jouw auto tellen mee voor de premie. 
  • Het aantal schadevrije jaren. 
  • En de dekking die je kiest: WA, WA+ of All Risk.  

Welke autoverzekeringen zijn er? 

Je kunt bij de autoverzekering kiezen uit 3 dekkingen. We leggen de verschillen uit zodat jij de beste keuze kunt  maken. 

  • De WA autoverzekering. Je auto moet minimaal verzekerd zijn met een WA verzekering. Dit is de minst uitgebreide verzekering. Hiermee verzeker je alleen schade die je aan anderen of hun voertuig toebrengt. Dus schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Dit is de voordeligste keuze. Meestal wordt de WA autoverzekering gekozen voor auto’s die ouder zijn dan 9 jaar. 
  • De WA+ autoverzekering.  Met deze WA beperkt casco dekking is sommige schade aan je eigen auto wel verzekerd. Bijvoorbeeld diefstal, brand, storm-, hagel-, ruitschade en schade door loslopende dieren. Schade aan je eigen auto door een aanrijding is niet verzekerd. Meestal wordt deze verzekering gekozen voor auto’s die tussen de 6 en 9 jaar oud zijn. 
  • De All Risk autoverzekering. Dit is de meest uitgebreide dekking waarmee je ook schade aan je eigen auto verzekert, bijvoorbeeld door een aanrijding. Dit is ook de duurste autoverzekering. Meestal wordt deze volledig casco verzekering gekozen voor nieuwe auto’s tot en met 5 jaar. 

Welke autoverzekering voor jongeren kiezen? 

Als je een autoverzekering afsluit let je op de hoogte van de premie. Maar het is ook verstandig om te bepalen welk risico jij financieel kunt dragen. Stel jezelf eens de volgende vragen:

  • Hoe afhankelijk ben ik van mijn auto?
  • Heb ik nog spaargeld voor reparatie of vervanging van mijn auto? 
  • Heb ik een lening voor de auto afgesloten? 

Soms is het verstandiger om een uitgebreidere dekking te kiezen, ook al betaal je daarvoor meer premie. 

Heb je nog geen rijbewijs maar wel een auto? Dan is het soms mogelijk je auto te verzekeren. Maar om er in te rijden moet je je rijbewijs hebben behaald.

Aanvullende verzekeringen bij je autoverzekering 

Bij het afsluiten van je autoverzekering kun je kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen. Je bepaalt zelf wat je nodig vindt. 

  • Inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je schade aan je passagiers en jezelf bij een ongeval. 
  • Rechtsbijstand Verkeer. Dan ben je verzekerd van juridische bijstand bij een conflict met betrekking tot je auto.  
  • Univé Pechhulp. Helpt je weer op weg als je met pech onderweg staat. 
  • Accessoires. Deze zijn tot € 3.000,- meeverzekerd. Maar je kunt een hoger bedrag kiezen. 
  • Eigen keuze schadeherstelbedrijf. Bij schade aan je auto kun je terecht bij een van de Schadeherstelbedrijven die aangesloten zijn bij Univé SchadeService. Wil je zelf een schadeherstelbedrijf kiezen? Dan betaal je hiervoor een iets hogere premie.  
  • Aanschafwaarderegeling. Hiermee verzeker je de aanschafwaarde van je auto voor 3 jaar bij diefstal of total loss. 

Eigen risico bij je autoverzekering

Het eigen risico is dat deel van het schadebedrag dat je zelf moet betalen. Het standaard eigen risico op een WA+ of All Risk autoverzekering is € 100 per gebeurtenis. Bij het afsluiten kun je kiezen voor een autoverzekering zonder eigen risico. Je betaalt dan wel meer premie.

Wat zijn je schadevrije jaren? 

Autorijden zonder schade te claimen, wordt beloond met no-claimkorting. De hoogte van je no-claimkorting wordt bepaald door jouw trede op de bonus-malusladder. Elk jaar dat jij auto rijdt zonder schade te claimen, stijg je een trede op de bonus-malusladder. Deze no-claimkorting kan oplopen tot 80%. Dus jouw schadevrije jaren hebben veel invloed op de autopremie die jij moet betalen. Als beginnend bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Je begint dan op trede zes. En je krijgt direct 50% no-claimkorting.  

Schadevrije jaren van een ander voertuig

Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je scooter of  bromfiets kun je niet meenemen naar je autoverzekering. 

Je auto verzekeren op naam van je ouders 

Het lijkt aantrekkelijk om je auto te verzekeren op naam van je ouders. Zij hebben namelijk al schadevrije jaren opgebouwd. Maar de autoverzekering moet worden afgesloten op naam van de eigenaar van de auto. En bij het afsluiten van je autoverzekering wordt de hoofdbestuurder of regelmatige bestuurder gevraagd. En als jij dit bent, bepaalt jouw leeftijd de hoogte van de premie van de autoverzekering. Bovendien bouw je dan geen schadevrije jaren op.  

Je ouders kunnen geen schadevrije jaren aan jou overdragen, ook niet aan een inwonend student

Jij kiest zelf je autoverzekering voor jongeren

Om snel te achterhalen wat de premie is voor je eerste autoverzekering, kun je gratis een premieberekening doen. Dan weet je in 1 minuut hoeveel je betaalt en je ziet direct de premies van de verschillende dekkingen en aanvullende verzekeringen.  

Bereken nu de premie