Ga naar inhoud

Autoverzekering voor jongeren

Heb jij net je rijbewijs gehaald en je eerste auto gekocht? Dan moet je ook een autoverzekering afsluiten. Dat kan bij Univé al vanaf 17 jaar. Maar waar moet je als jongere op letten bij het afsluiten van je autoverzekering?  En hoe komt het dat jongeren tot 25 jaar vaak een hogere autopremie betalen?

Waarom is een autoverzekering voor jongeren duurder?

Wil je een autoverzekering afsluiten en ben je nog geen 25 jaar oud? Dan betaal je bij de meeste verzekeraars een leeftijdstoeslag. Jonge bestuurders veroorzaken vaker schade door gebrek aan rijervaring.

Andere factoren die jouw autopremie bepalen

 • Je postcode.
  In sommige regio’s is er meer kans op een aanrijding of diefstal.  
 • Het aantal kilometers dat je per jaar rijdt.
  Hoe meer kilometers je rijdt, hoe hoger de premie. 
 • Type auto.
  De nieuwwaarde van jouw auto en het gewicht van jouw auto tellen mee voor de premie. 
 • Het aantal schadevrije jaren
  Autorijden zonder schade te claimen, wordt beloond met no-claimkorting. De hoogte van je no-claimkorting wordt bepaald door jouw trede op de bonus-malusladder. Elk jaar dat jij auto rijdt zonder schade te claimen, stijg je een trede op de bonus-malusladder. De no-claimkorting kan oplopen tot 80%. Dus jouw schadevrije jaren hebben veel invloed op de autopremie die jij moet betalen. Als beginnend bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd. Je begint dan op trede zes. En je krijgt bij Univé direct 50% no-claimkorting.
 • Keuze autoverzekering
  Je bent verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren voor schade aan andermans spullen. Een WA-verzekering is de goedkoopste autoverzekering voor jongeren. Wil je ook (deels) dekking voor schade aan je eigen auto? Kies dan voor WA+ of All Risk. Je betaalt dan wel een hogere premie.

Je auto verzekeren op naam van je ouders 

Als beginnend bestuurder heb je nog geen schadevrije jaren opgebouwd en betaal je dus een hogere premie voor de autoverzekering. Dan lijkt het slim om je auto te verzekeren op naam van je ouders. Zij hebben namelijk al schadevrije jaren opgebouwd. Maar dit kan en mag niet.

De verzekering moet namelijk afgesloten worden op naam van de eigenaar. Bovendien wordt bij het afsluiten van je autoverzekering altijd gevraagd wie de hoofdbestuurder of regelmatige bestuurder is van de auto. En als jij dit bent, bepaalt jouw leeftijd de hoogte van de premie van de autoverzekering. Vul je toch de naam van je ouders in? Dan pleeg je fraude en kun je een grote boete krijgen.

Mislopen schadevrije jaren
Je mag dus niet je auto op naam van je ouders verzekeren. Maar op de lange termijn is dit ook niet slim. Want als je auto op je ouders naam staat, bouw jij geen schadevrije jaren op. En loop je dus no-claimkorting mis.

Je ouders kunnen geen schadevrije jaren aan jou overdragen, ook niet aan een inwonend student

Let op! 
Schadevrije jaren die je hebt opgebouwd met je scooter of bromfiets kun je niet meenemen naar je autoverzekering.

Welke soorten autoverzekeringen zijn er? 

Je kunt bij de autoverzekering kiezen uit 3 dekkingen. We leggen de verschillen uit zodat jij de beste keuze kunt  maken. 

 • De WA-autoverzekering
  Je auto moet minimaal verzekerd zijn met een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid). Dit is de minst uitgebreide verzekering. Hiermee verzeker je alleen schade die je aan anderen of hun voertuig toebrengt. Dus schade aan je eigen auto is niet verzekerd. Dit is de voordeligste keuze. Meestal wordt de WA autoverzekering gekozen voor auto’s die ouder zijn dan 9 jaar. 
 • De WA+ autoverzekering  
  Met deze WA Plus autoverzekering (Beperkt Casco dekking) is sommige schade aan je eigen auto wel verzekerd. Bijvoorbeeld diefstal, brand, storm-, hagel-, ruitschade en schade door loslopende dieren. Schade aan je eigen auto door een aanrijding is niet verzekerd. Meestal wordt deze verzekering gekozen voor auto’s die tussen de 6 en 9 jaar oud zijn. 
 • De All Risk autoverzekering 
  Dit is de meest uitgebreide dekking waarmee je ook schade aan je eigen auto verzekert, bijvoorbeeld door een aanrijding. All Risk  is ook de duurste autoverzekering. Meestal wordt deze Volledig Casco verzekering gekozen voor nieuwe auto’s tot en met 5 jaar. 

Welke autoverzekering moet ik kiezen? 

Als je een autoverzekering afsluit let je op de hoogte van de premie. Maar het is ook verstandig om te bepalen welk risico jij financieel kunt dragen. Stel jezelf eens de volgende vragen:

 • Hoe afhankelijk ben ik van mijn auto?
 • Heb ik nog spaargeld voor reparatie of vervanging van mijn auto? 
 • Heb ik een lening voor de auto afgesloten? 

Soms is het verstandiger om een uitgebreidere dekking te kiezen, ook al betaal je daarvoor meer premie. 

Heb je nog geen rijbewijs maar wel een auto? Dan is het soms mogelijk je auto te verzekeren. Maar om er in te rijden moet je je rijbewijs hebben behaald.

Aanvullende verzekeringen bij je autoverzekering 

Bij het afsluiten van je autoverzekering kun je kiezen voor een aantal aanvullende verzekeringen. Je bepaalt zelf wat je nodig vindt. 

 • Inzittendenverzekering. Hiermee verzeker je schade aan je passagiers en jezelf bij een ongeval. 
 • Rechtsbijstand Verkeer. Dan ben je verzekerd van juridische bijstand bij een conflict met betrekking tot je auto.  
 • Univé Pechhulp. Helpt je weer op weg als je met pech onderweg staat. Je kunt kiezen uit Pechhulp Binnenland en Pechhulp Buitenland
 • Accessoires. Deze zijn tot € 3.000,- meeverzekerd. Maar je kunt een hoger bedrag kiezen. 
 • Eigen keuze schadeherstelbedrijf. Bij schade aan je auto kun je terecht bij een van de Schadeherstelbedrijven die aangesloten zijn bij Univé SchadeService. Wil je zelf een schadeherstelbedrijf kiezen? Dan betaal je hiervoor een iets hogere premie.  
 • Aanschafwaarderegeling. Hiermee verzeker je de aanschafwaarde van je auto voor 3 jaar bij diefstal of total loss. 

Eigen risico autoverzekering voor jongvolwassenen

Het eigen risico is dat deel van het schadebedrag dat je zelf moet betalen. Het standaard eigen risico op een WA+ of All Risk autoverzekering is € 150,- per gebeurtenis. Bij het afsluiten kun je kiezen voor een autoverzekering zonder eigen risico. Je betaalt dan wel meer premie.

Benieuwd welke autoverzekering bij jou past?

Doe dan gratis een premieberekening en je weet binnen 2 minuten wat je bij Univé betaalt. Je ziet direct de premies van de verschillende dekkingen en aanvullende verzekeringen. 

Bereken nu je premie