Ga naar inhoud

Zo goedkoop mogelijk autorijden

De benzinekosten en onderhoudskosten van je auto kunnen flink oplopen. Daarom zoek je misschien naar manieren om hierop te besparen. Om de kosten voor autorijden te verminderen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een kleine en zuinige auto. Of je kunt overstappen naar een elektrische auto. Op deze pagina lees je meer over zo goedkoop mogelijk autorijden.  

Goedkoopste auto in gebruik 

Je hebt veel verschillende soorten auto’s. Maar welke auto is nu het goedkoopste in gebruik? Dit hangt in ieder geval af van de volgende factoren: 

 • De wegenbelasting. Hoeveel wegenbelasting je per maand moet betalen. Dit hangt af van je soort auto, het gewicht van de auto en het type brandstof waar de auto op rijdt. 

 • De autoverzekering. Hoeveel je kwijt bent aan je autoverzekering. Dit hangt af van de soort verzekering die je hebt gekozen voor je auto, maar ook het gewicht van je auto. 

 • Of de auto oud of nieuw is. Met een nieuwe auto zul je in de eerste jaren minder geld kwijt zijn aan onderhoud dan bij een oude auto.  

 • Het brandstofverbruik van een auto. De kosten voor brandstof verschillen per auto. Dit heeft te maken met het soort brandstof dat je auto nodig heeft. Maar ook de hoeveelheid kilometers die je per maand rijdt, heeft invloed op de kosten.  

De goedkoopste auto in het gebruik hangt ook van je jezelf en je rijstijl af. Voorbeelden van automerken die uitvoeringen aanbieden die erom bekend staan dat ze goedkoop in het gebruik zijn: Mitsubishi Space Star, Suzuki Ignis en Toyota Aygo.  

Elektrisch rijden 

Als het om brandstofkosten gaat, is elektrisch rijden goedkoper dan het rijden op benzine of diesel. De aanschafkosten zijn dan wel weer hoger. De mogelijkheid bestaat wel dat elektrisch rijden duurder wordt, als stroomprijzen oplopen. Wat we in ieder geval met zekerheid kunnen zeggen: elektrisch rijden is een stuk minder vervuilend voor het milieu.  

Verder profiteer je met een elektrische auto tot en met 2025 van fiscale voordelen. Denk bijvoorbeeld aan subsidie voor je elektrische auto en korting op de wegenbelasting van je elektrische auto

Tips voor goedkoop autorijden 

Naast je type auto en je rijstijl, is er een aantal dingen dat je kunt doen om zo goedkoop mogelijk in je auto te rijden. We hebben daarom een aantal tips voor je verzameld.  

 • Zorg dat de bandenspanning van je auto goed is. Hiermee bespaar je brandstof. 

 • Houd je tijdens het rijden aan de maximumsnelheid. Ook hiermee bespaar je brandstof. 

 • Kies voor een deelauto.

 • Haal je auto niet door de wasstraat, maar was de auto zelf.

 • Pak indien mogelijk wat vaker de fiets. Dit scheelt zowel in brandstofkosten als in het onderhoud van je auto omdat je minder kilometers rijdt. 

 • Ga je met de auto naar je werk? Kijk dan of je met collega’s uit je directe omgeving kunt carpoolen

 • Profiteer van de extra korting op je autoverzekering bij Univé. Heb je een tweede auto gekocht? We bieden korting aan bij het verzekeren van je tweede auto.  Lees ook onze tips over het besparen op je autoverzekering.

 • Plan van tevoren waar je gaat tanken en vermijd hierbij in ieder geval de extra dure benzinestations. Zoals langs de snelwegen. 

 • Ben je verzekerd bij Univé? Dan kun je profiteren van een aantal kortingen bij je autoverzekering. Bijvoorbeeld de gratis dekking Veilig op Weg, waarmee je tot 10% korting kunt krijgen op je premie. Of pakketkorting, als je al andere verzekeringen bij Univé hebt of afsluit. Daarbij krijg je 1% korting per verzekering, tot een maximum van 10%. 

 • Als je jonger bent dan 27 jaar, kun je bij Univé een rijvaardigheidstraining doen. Hiermee stijg je twee treden in onze no-claimkorting. Dit scheelt geld op je premie. 

Het afsluiten van een autoverzekering 

Het afsluiten van een WA-autoverzekering voor je auto is in Nederland verplicht. Met een WA-autoverzekering ben je alleen verzekerd voor schade bij anderen. Dit is ook de goedkoopste dekking die je kunt kiezen voor je autoverzekering. Je kunt er ook voor kiezen om je auto WA+ of All Risk te verzekeren. Met beide verzekeringen ben je ook verzekerd tegen dingen als diefstal, brand en ruitschade. Hiervoor krijg je in meer situaties schade vergoed, maar betaal je wel meer premie. 

Een autoverzekering van Univé 

Als je je auto bij Univé verzekert, kun je ook kiezen voor onze verschillende aanvullende dekkingen bij je autoverzekering. Hiervoor betaal je iets meer, maar je bent uitgebreider verzekerd. Aanvullende dekkingen zijn niet verplicht, maar kunnen wel handig zijn. Kies bijvoorbeeld voor een inzittendenverzekering. Hiermee zijn alle inzittenden, inclusief de bestuurder, verzekerd tegen letselschade na een auto-ongeluk. Onze andere aanvullende dekkingen zijn: 

Het afsluiten van een autoverzekering doe je bij Univé eenvoudig online. Als je één of meerdere aanvullende dekkingen wilt, kun je deze meteen afsluiten bij je verzekering. Goed om te weten: je berekent hierbij ook direct de hoogte van je premie. 

Bereken je premie