Ga naar inhoud

De aanschafwaarderegeling bij uw autoverzekering

Heeft u een mooie tweedehands auto gekocht? Dan kunt u bij de WA+ of All Risk autoverzekering kiezen voor een aanschafwaarderegeling. Wat deze regeling precies inhoudt, leggen wij hieronder graag uit.

Aanschafwaarderegeling bij total loss en diefstal

Als u kiest voor de aanschafwaarderegeling ontvangt u bij total loss of diefstal het aankoopbedrag van de auto terug. Stel, u heeft uw tweedehands auto gekocht en na 2 jaar is uw auto door schade total loss. Met de aanschafwaarderegeling bij uw WA+ (Beperkt Casco) of All Risk autoverzekering (WA Volledig Casco) keert Univé aan u de aanschafwaarde van de auto uit.

Heeft u deze optie niet gekozen? Dan keert Univé de vervangingswaarde aan u uit. Dat is meestal een lager bedrag door het aantal gereden kilometers en de afschrijving van de auto.

Wat kost een autoverzekering met aanschafwaarderegeling?

Voor de aanschafwaarderegeling betaalt u maandelijks iets meer premie. Bij de premieberekening van uw auto kunt u kiezen voor de aanschafwaarderegeling. U ziet dan direct hoeveel premie u hier voor betaalt.

Aanschafwaarderegeling: een voorbeeld

Stel: Arjan koopt een tweedehands auto die drie jaar oud is en hij betaalt hier € 15.000 voor. Bij het afsluiten van zijn verzekering kiest hij voor de aanschafwaarderegeling. Een half jaar na de aanschaf verliest hij door een storm de macht over het stuur en rijdt tegen een boom. De auto wordt helemaal total loss verklaard.

In het afgelopen half jaar reed Arjan behoorlijk wat kilometers, zodat de waarde van zijn auto inmiddels gedaald is tot €12.500. Maar omdat hij bij het afsluiten van de verzekering gekozen heeft voor de aanschafwaarderegeling, krijgt hij nu het volledige aankoopbedrag uitgekeerd van €15.000. Zonder deze regeling had hij maar €12.500 ontvangen.

Aanschafwaarderegeling: 3 jaar geldig

De aanschafwaarderegeling van de Univé-autoverzekering geldt voor 3 jaar. We gaan daarbij uit van de datum op het aankoopbewijs.

Heeft u op het moment van schade 300.000 km of meer op de teller staan? Dan wordt de vervangingswaarde uitgekeerd.

Verschil met de nieuwwaarderegeling en vervangingswaarde

De nieuwwaarderegeling geldt op het moment dat u een nieuwe auto koopt en schade heeft in het eerste jaar. Wij vergoeden dan de nieuwwaarde. In ruil voor een hogere premie kunt u, tijdens het afsluiten van de autoverzekering, de nieuwwaarderegeling verlengen met 2 jaar.

De vervangingswaarde is de waarde van uw auto vlak voor het moment van schade. Dit wordt ook wel de dagwaarde genoemd.

Lees meer over de waarde van uw auto en hoe dit berekend wordt.

Benieuwd welke autoverzekering bij u past?

Veel mensen vinden het lastig om de basisdekkingen en aanvullende verzekeringen te vergelijken. Om u te helpen heeft Univé de autocheck ontwikkeld. Via een aantal vragen krijgt u een persoonlijk advies over de verzekering die het beste bij uw auto past. Daarna kunt u de premie berekenen.

Doe de autocheck