Ga naar inhoud

Auto stationair laten draaien

Een auto die stilstaat, maar wel de motor aan heeft, draait stationair. Je kunt je auto bijvoorbeeld stationair laten draaien omdat je voor een brug staat te wachten. Met het stationair laten draaien van je auto verbruik je alsnog brandstof. Op deze pagina lees je meer over wat stationair draaien is en waar je op kunt letten. 

De voor- en nadelen van stationair draaien 

De motor stationair laten draaien kan voordelen hebben, maar ook nadelen. Namelijk: 

Voordelen 

  • Sneller doorrijden

Met stationair draaien blijft de motor aan staan. Zo hoef je de auto niet te stoppen en weer op te starten terwijl je wacht. Zo trek je iets sneller op als het tijd is om weer door te rijden. 

  • De auto draait warm in de winter

Als je auto in de winter koud is en de ruiten of de autodeuren bevroren zijn, kan stationair draaien de auto opwarmen. Zo ontdooit het ijs gemakkelijker. 

Nadelen 

  • Je verbruikt brandstof terwijl je niet rijdt

Tijdens het stationair draaien gebruikt je auto brandstof, terwijl je niet rijdt. Hierdoor ben je meer geld kwijt aan brandstof.  

  • Je motor slijt sneller

Als je de auto stationair laat draaien, gebruik je de motor terwijl dit niet nodig is. Je rijdt ten slotte niet. Je motor slijt daardoor sneller, waardoor je auto vaker onderhoud nodig zal hebben. 

  • Je stoot onnodig CO2 uit

Wanneer je je auto aan laat staan terwijl je niet rijdt, stoot je onnodig CO2 uit. Dit is slecht voor het milieu. Meer weten over milieubewust autorijden? Bekijk dan onze pagina milieubewust autorijden

  • Je kunt zorgen voor geluidsoverlast

Terwijl je auto stationair draait, maakt de motor geluid. Als je lang blijft stilstaan met de motor aan, kan dit zorgen voor geluidsoverlast. Zeker als je dit doet in een woonwijk. 

Niet elke auto kan stationair draaien 

Het is niet met elke auto mogelijk om deze stationair te laten draaien. Vooral nieuwere auto's gaan vaak automatisch uit als je stilstaat, terwijl de auto in zijn vrij staat. De auto houdt daarmee zelf al rekening met efficiënt brandstofverbruik. 

Is het verboden om je auto stationair te laten draaien? 

Het is in Nederland niet verboden om je auto stationair te laten draaien. Toch is het verstandiger om de motor uit te zetten als je lang moet stilstaan. Zo bespaar je op brandstofkosten voor je auto, stoot je minder CO2 uit, en voorkom je geluidsoverlast.  

Als je met de auto op vakantie gaat, is het goed om te weten dat stationair draaien in sommige landen wel verboden is. In België bijvoorbeeld kun je een boete krijgen als je de auto stil laat staan met de motor aan. Check daarom altijd de regels rond stationair draaien in jouw vakantieland en de landen waar je doorheen rijdt. Zo voorkom je boetes. 

Tips voor minder vaak stationair draaien 

Hoe zorg je ervoor dat je jouw auto minder vaak stationair hoeft te laten draaien? We hebben een aantal tips voor je verzameld om het stationair draaien van je auto te verminderen.  

  • Sta je langer dan 10 seconden te wachten voor een brug of omdat je iemand gaat ophalen? Zet je motor uit. 

  • Als je in de file staat en het verkeer staat helemaal vast, zet je motor dan uit. Wil je meer tips over rijden in de file? Check dan onze pagina over filerijden

  • Moet je ergens stilstaan om een lading in of uit je auto te krijgen? Zet dan in de tussentijd de motor uit. 

Energiezuinig rijden 

Als je je auto zo min mogelijk stationair laat draaien, rijd je energiezuiniger. Wil je meer weten over milieubewust rijden? Bekijk dan onze tips voor milieubewust rijden. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld elektrisch te gaan rijden. Hoe je ook kiest om zuiniger te rijden: zuinig rijden is goedkoop autorijden