Ga naar inhoud

Trends en ontwikkelingen rondom bedrijfsauto's

Bedrijfsauto’s en het gebruik daarvan zijn altijd in ontwikkeling. Je ziet bijvoorbeeld steeds vaker elektrische bedrijfsauto’s en bestelbussen rondrijden. Wat de belangrijkste trends en ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsauto’s zijn, lees je op deze pagina. 

De opkomst van elektrische bedrijfswagens 

Ze zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken: elektrische auto’s. Ook ondernemers kiezen steeds vaker voor een elektrische bedrijfsauto of bestelbus. Omdat vanaf 2025 veel gemeenten zero-emissiezones invoeren met beperkingen voor bestelbussen en vrachtwagens met veel uitstoot, zal het aantal elektrische bedrijfsauto’s toenemen. 

Ook fiscale voordelen voor elektrische bedrijfsauto’s spelen hier een rol in. Met een elektrische bedrijfswagen of bestelbus kunnen ondernemers aanspraak maken op subsidies en kortingen op bepaalde belastingen. Bovendien betaal je voor volledig elektrische voertuigen geen bpm, zelfs niet na de afschaffing van de bpm in 2025 voor bedrijfsauto's die rijden op brandstof. 

Subsidie en bijtelling elektrische bedrijfsauto 

Voor elektrische bedrijfsauto’s zijn op dit moment nog vele financiële voordelen. Eén daarvan is de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Bij deze regeling kun je tot 12% van de prijs van de auto terugkrijgen. Dit kan tot een maximum van € 5000,-.  De bijtelling op elektrische auto’s wordt wel minder aantrekkelijk. Die stijgt van 16% in 2023 naar 22% in 2026.  

Tweedehands elektrische bedrijfsauto's  

Omdat elektrische bedrijfsauto’s inmiddels al een tijdje te koop zijn, ontstaat er nu ook een markt voor tweedehands elektrische bedrijfsauto’s. Dit biedt goedkopere mogelijkheden voor bedrijven om een bedrijfsauto aan te schaffen. Soms zijn er ook vertragingen met de levering van nieuwe elektrische auto’s, bijvoorbeeld door een tekort aan chips. Daardoor worden de modellen die al op de markt zijn nog interessanter.  

Je bedrijfsauto verzekeren met Univé 

Je bedrijfsauto verzekeren doe je met de bedrijfsautoverzekering van Univé. Of je nu zzp'er bent of een eenmanszaak hebt, we zorgen altijd voor een passende verzekering voor je bedrijfsauto. Je hebt keuze uit WA, WA+ of een All Risk verzekering. Vergelijk onze verzekeringen en kies degene die het best past bij jou en je bedrijf. Bereken vervolgens eenvoudig de premie. 

Bereken direct je premie