Ga naar inhoud

Zo werkt de bonus-malusladder voor je bedrijfsauto

Net als voor de particuliere autoverzekering geldt voor de bedrijfsautoverzekering dat hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je no-claimkorting is. De no-claimkorting wordt bepaald aan de hand van de bonus-malus ladder. Maar wat is de bonus-malus ladder precies en hoe gaat dit in zijn werk? Hieronder lees je alles wat je moet weten over de bonus-malus ladder van Univé.  

Wat betekent bonus-malus?

Bonus-malus verwijst naar een systeem waarbij de premie van de verzekering wordt beïnvloed door het schadeverleden van het voertuig. Hoe minder schade je rijdt, hoe meer voordeel je krijgt op de premie van je bedrijfsautoverzekering. Univé beloont je wanneer je veilig rijdt en geen schades veroorzaakt.  

  1. Bonus (Goed): Ieder jaar dat je geen schadeclaim indient, zal je één trede stijgen op de bonus-malus ladder. Deze bonus vertaalt zich meestal naar een premiekorting op de bedrijfsautoverzekering, ook wel bekend als de no-claimkorting en kan oplopen tot zelfs 80% korting.  
  1. Malus (Slecht): Wanneer je een schadeclaim indient, kan dit leiden tot een malus waarbij je treden daalt op de bonus-malusladder. Deze malus vertaalt zich meestal in een verlaging van de no-claimkorting, waardoor je maandelijkse premie wat zal stijgen.  

Hoe werkt de bonus-malusladder?

Hierboven hebben we het al kort toegelicht hoe de bonus-malus ladder in zijn werk gaat. Als je meerdere jaren zonder schade met je bedrijfsauto rijdt, bouw je no-claimkorting op. Dit is een korting op de premie van je bedrijfsautoverzekering. Deze korting neemt toe naarmate je langer schadevrij rijdt met je bedrijfsauto en kan oplopen tot 80% korting. Wanneer je schade rijdt en claimt bij Univé, heeft dit nadelige gevolgen voor deze opgebouwde korting. De korting zal namelijk dalen, wat ervoor zorgt dat de premie hoger wordt.  

Gevolgen schade claimen op de bonus-malus ladder

Ieder jaar dat je geen schadeclaim, stijg je één trede op de bonus-malus ladder. Voor het claimen van schade werkt dit alleen net even anders. Wanneer je één schade claimt op je bedrijfsautoverzekering, zak je 5 treden op de bonus-malus ladder. Deze daling op de ladder kan daardoor gevolgen hebben voor de opgebouwde no-claimkorting en zal resulteren in een hogere premie. Meld je in hetzelfde jaar nog een schade, dan zak je wederom 5 treden op de bonus-malusladder.  

Er zijn enkele uitzonderingen waardoor je no-claimkorting niet altijd daalt. Stel bijvoorbeeld dat je al 14 jaar of langer schadevrij rijdt en geen schades hebt geclaimd. In dat geval zul je bij één schade wel 5 treden zakken, maar blijft je no-claimkorting onveranderd op 80%. Als je echter nog een schade oploopt in hetzelfde jaar, is de kans groot dat je no-claimkorting wel daalt en je premie stijgt. In onze bonus-malusladder tabel kun je precies zien hoe deze treden werken.  

Maximaal 80% no-claimkorting 

Rijd je langer dan 9 jaar zonder schade te claimen? Dan heb je de maximale no-claimkorting van 80% bereikt. Je blijft echter stijgen op de bonus-malusladder tot maximaal trede 21. Hoewel dit geen extra korting oplevert, zorgt het ervoor dat je no-claimkorting minder snel daalt wanneer je een schade claimt. 

Bereken de premie voor je bedrijfsauto

Ben je benieuwd naar de hoogte van jouw no-claimkorting? Bereken dan eenvoudig de premie. Vul je schadevrij jaren in en de korting wordt automatisch berekent. Heb je al een bedrijfsautoverzekering bij Univé? Dan vind je de no-claimkorting in Mijn Univé Zakelijk en op je polis blad. 

Premie berekenen