Ga naar inhoud

Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)

Wanneer je een nieuwe, volledig elektrische bedrijfsauto koopt, kun je subsidie krijgen via de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA). Deze regeling loopt nog tot en met 2024. Houd hier dus rekening mee als je overweegt een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen.  Hoe je deze subsidie aanvraagt en voor welke bedrijfsauto’s hij geldt, lees je op deze pagina.  

Wanneer kan je de SEBA-subsidie krijgen?  

Ben je ondernemer, zzp'er of heb je een non-profitorganisatie? En koop of lease je een nieuwe, emissieloze bedrijfsauto? Dan kun je de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) aanvragen als je aan de volgende voorwaarden voldoet: 

  • De bedrijfsauto is volledig uitstootvrij en rijdt op een elektromotor.  

  • Je vraagt de subsidie aan voordat de overeenkomst definitief is. De bedrijfsauto mag dan dus nog niet op naam staan.  

  • De netto catalogusprijs of verkoopprijs van de bedrijfsauto is € 20.000 of meer. 

  • De elektrische bedrijfsauto voldoet aan de eisen voor de actieradius.  

Dit zijn alle voorwaarden voor de SEBA-subsidie.  

Hoeveel subsidie kun je krijgen voor je elektrische bedrijfsauto? 

De hoogte van de subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s hangt af van de grootte van je bedrijf en de netto catalogusprijs van de bedrijfsauto. Kleinere ondernemers krijgen meer subsidie dan grotere ondernemers. De maximale subsidie is € 5.000 per bedrijfsauto.  De subsidiepercentages voor de SEBA in 2024 zijn als volgt: 

  • Grote ondernemingen: 7% van de netto catalogusprijs  

  • Middelgrote ondernemingen: 10% van de netto catalogusprijs 

  • Kleine ondernemingen en non-profitinstellingen: 12% van de netto catalogusprijs 

Hoe vraag je de SEBA-subsidie voor bedrijfsauto's aan? 

Je vraagt de SEBA-subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s aan via de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Let op: 2024 is het laatste jaar waarin je de SEBA-subsidie aan kunt vragen. Houd daar dus rekening mee als je overweegt een elektrische bedrijfsauto te kopen of te leasen.  

Jouw elektrische bedrijfsauto verzekeren

Heb je een elektrische bedrijfsauto gekocht? Dan is het belangrijk om deze goed te verzekeren. Je bent verplicht om minimaal een WA-verzekering af te sluiten voor je bedrijfsauto. Wil je een uitgebreidere dekking? Kies dan voor WA+ of All Riskbedrijfsautoverzekering

Bereken direct je premie