Ga naar inhoud

Bpm op bedrijfswagen: alles wat je moet weten

De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen (bpm) is een bekend begrip onder autokopers in Nederland. Maar wat houdt deze belasting precies in en wat staat er te veranderen voor ondernemers in 2025? In dit artikel gaan we in op de exacte betekenis van de bpm en de recente ontwikkelingen met betrekking tot de bpm op bedrijfswagens. 

Wat is bpm?

De Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen, kortweg bpm genoemd, is een eenmalige belasting die in Nederland wordt geheven bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Onder een nieuw voertuig wordt hier een personenauto of een ander motorrijtuig verstaan. De hoogte van de belasting bij de aanschaf van een voertuig is afhankelijk van verschillende factoren. Factoren zijn; de CO2-uitstoot en de catalogusprijs van het voertuig. 

Bpm op bedrijfswagens 

Momenteel wordt de bpm alleen geheven op personenauto’s en motorrijwielen. Dit betekent dat bedrijfswagens die zakelijk worden gebruikt zijn vrijgesteld van deze belasting. Deze vrijstelling staat ook bekend als de bpm-vrijstelling of de grijskentekenregeling. Ondernemers profiteren hiervan doordat ze bij de aanschaf van een bedrijfswagen geen bpm-belasting hoeven te betalen. Dit betekent aanzienlijke besparingen op de aanschafkosten. 

Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de bpm-vrijstelling, zijn er enkele voorwaarden waaraan moet worden voldaan. Allereerst mag de bedrijfswagen een maximale toegestane massa van 3500 kg hebben. Ten tweede moet je als ondernemer geregistreerd zijn bij de Belastingdienst. Van de gereden kilometers moet minimaal 10% gereden zijn voor zakelijk doeleinden en is de bedrijfswagen hoofdzakelijk bedoeld voor het vervoeren van goederen. Dit betekent dat het voertuig geen stoelen in de laadruimte heeft. Voldoe je niet aan deze voorwaarden, dan wordt het voertuig gezien als personenauto in plaats van zakelijke auto en moet je bpm betalen. 

Einde bpm-vrijstelling bedrijfswagens 

Helaas is er slecht nieuws voor ondernemers. Vanaf 2025 wordt de bpm-vrijstelling namelijk afgeschaft. Dit betekent dat je vanaf 2025 bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen bpm moet betalen. De overheid wil namelijk dat er meer bedrijfsauto's worden gekocht die weinig tot geen uitstoot hebben en probeert dit met de nieuwe bpm-regeling voor elkaar te krijgen. 

De hoogte van de bpm die je als ondernemer moet gaan betalen is dus afhankelijk van de uitstoot van de bedrijfswagen. Hoe lager de uitstoot, hoe minder bpm je hoeft te betalen. De berekening van de bpm is gebaseerd op een tarief van € 66,91 per gram CO2-uitstoot. 

Hoe bpm berekenen voor bedrijfswagen

Vanaf 2025 zul je per gram CO2-uitstoot € 66,91 moeten betalen. Als je als ondernemer of zzp'er een nieuwe bedrijfswagen aanschaft met een CO2-uitstoot van 153 gram, dan zul je hier 66,91 x 153 = € 10.237 aan bpm voor moeten betalen. Als de catalogusprijs van deze bedrijfswagen € 25.000 euro is, komt hier dus nog zo’n € 10.000 extra bovenop. De prijs die je na 2024 gaat betalen voor een nieuwe bedrijfswagen zal dus aanzienlijk hoger zijn. Wil je voorkomen dat je een flink bedrag aan bpm moet betalen, dan zul je moeten kiezen voor een bedrijfswagen met weinig CO2-uitstoot. 

Bpm elektrische bedrijfswagens 

Elektrische bedrijfswagens produceren geen CO2-uitstoot. Dit betekent dat je geen bpm hoeft te betalen over elektrische bedrijfswagens, zelfs niet na 1 januari 2025. Dit maakt de aanschaf van een elektrisch voertuig aanzienlijk aantrekkelijker. En dit is precies de reden waarom de overheid heeft besloten de bpm-regeling voor bedrijfswagens op brandstof af te schaffen. 

Run op bedrijfswagens 

Door de afschaffing van de bpm-vrijstelling voor bedrijfswagens wordt verwacht dat veel ondernemers in 2024 ervoor kiezen om nog een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen. Als je namelijk wacht tot 2025, kan dit leiden tot een verhoging van de kosten met zo'n 30 tot 40% bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfswagen. Dit komt gemiddeld neer op een extra uitgave van € 10.000 tot € 13.000. 

Schaf je als ondernemer in 2024 nog een nieuwe bedrijfswagen aan? Zorg er dan voor dat je deze direct goed verzekerd met een bedrijfsautoverzekering. Benieuwd naar de premie voor een verzekering bij Univé voor jouw bedrijfsauto? Je kunt eenvoudig de premie berekenen door gebruik te maken van het kenteken. 

Bereken je premie