Ga naar inhoud

Bedrijfsauto: definitie, regelgeving en belastingen

Ben je een ondernemer of zzp'er en overweeg je een bedrijfsauto aan te schaffen voor zakelijk gebruik? Dan is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving, belastingen en regels in Nederland met betrekking tot zakelijke bedrijfsauto's. In dit artikel leggen we alles uit over het gebruik van een zakelijke bedrijfsauto en wat je als ondernemer moet weten.

Definitie bedrijfsauto  

In Nederland wordt een voertuig beschouwd als een bedrijfsauto wanneer het hoofdzakelijk wordt gebruikt voor zakelijke doeleinden. Dit kan verschillende activiteiten omvatten, zoals het vervoeren van goederen, het verlenen van diensten, het bezoeken van klanten of het transporteren van werknemers. Bedrijfsauto's zijn vaak eigendom van een bedrijf en worden specifiek ingezet voor bedrijfsactiviteiten. Dit omvat een breed scala aan voertuigen, variërend van bestelwagens tot vrachtwagens.

Wat is een grijs kenteken?

Een "grijs kenteken" is eigenlijk slechts een administratieve term die wordt gebruikt voor bestelauto's en vrachtwagens. Hoewel de kentekens van bestelauto's gewoon geel zijn, werden de kentekenbewijzen vroeger inderdaad uitgegeven in het grijs, vandaar de naam. De kentekens hebben echter een andere opbouw van letters en cijfers, waarbij de eerste letter altijd een B of V is. Een bestelauto met een grijs kenteken kan zowel voor zakelijke als privédoeleinden worden gebruikt. Als je de bestelauto zakelijk registreert, brengt dit belastingvoordelen met zich mee.

Regelgeving in Nederland omtrent bedrijfsauto’s

Heb je een bedrijfsauto aangeschaft die je zakelijk wilt gebruiken? Om te voldoen aan de vereisten in Nederland, moet een bedrijfsauto voldoen aan specifieke criteria op het gebied van registratie, verzekering en belastingen.

  • Registratie bij het RDW: Het zakelijk gebruik van een bedrijfsauto begint met de registratie bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Hierbij wordt het voertuig ingeschreven in het kentekenregister en voorzien van een Nederlands kenteken.
  • Zakelijk verzekeren: Daarnaast is het verplicht om een geldige bedrijfsautoverzekering af te sluiten voor de bedrijfsauto. Deze verzekering moet minimaal de wettelijke aansprakelijkheid (WA) dekken.
  • Belastingen en heffingen: Verschillende belastingen en heffingen zijn van toepassing op bedrijfsauto's, zoals de motorrijtuigenbelasting (MRB) en eventuele milieuheffingen, afhankelijk van de specificaties van het voertuig.
  • Kilometerregistratie:Kilometerregistratie is belangrijk bij zakelijk gebruik van een bedrijfsauto. Het toont aan welke kilometers zakelijk en welke privé zijn gereden.
  • Laadvermogen: Voor sommige voertuigen, zoals bestelwagens, vrachtwagens en bussen, kan ook het maximale laadvermogen dat ze kunnen dragen een rol spelen bij het bepalen of ze als bedrijfsauto worden beschouwd.

Belastingen bedrijfsauto

Als je jouw bedrijfsauto zakelijk wilt gebruiken, moet je voldoen aan specifieke belastingregels. Zo moet je een btw-nummer hebben en meer dan 10% van je totale kilometers voor zakelijke doeleinden afleggen. Ook zijn er verschillende belastingen waar je rekening mee moet houden wanneer je een bedrijfsauto zakelijk gebruikt.

Bpm (Belasting van personenauto's en motorrijwielen)

Vanaf 2025 betaal je bij de aanschaf van een zakelijke bedrijfsauto bpm. Bpm is een eenmalige belasting die je betaalt bij de aanschaf. De hoogte van de bpm is onder andere afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Voor elektrische bedrijfswagens hoeft geen bpm te worden betaald.

Motorrijtuigenbelasting (MRB)

Motorrijtuigenbelasting, ook bekend als wegenbelasting, is een jaarlijkse belasting die moet worden betaald voor het bezit van een motorvoertuig. De hoogte van de MRB hangt af van factoren zoals het gewicht en de brandstofsoort van de bestelauto.

BTW (Omzetbelasting)

Bij de aanschaf en bepaalde kosten van een bedrijfsauto moet btw worden betaald. Als ondernemer kom je mogelijk in aanmerking voor teruggave van de btw die is betaald over zakelijke uitgaven met betrekking tot de bedrijfsauto.

Bijtelling voor privégebruik

Als een bedrijfsauto ook voor privédoeleinden wordt gebruikt, moet er bijtelling worden betaald. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de cataloguswaarde en de CO2-uitstoot van de auto. Het privégebruik wordt hierdoor belast als inkomen.

Bedrijfsauto verzekeren

In Nederland ben je verplicht om je bedrijfsauto minimaal WA (wettelijke aansprakelijkheid) te verzekeren. Als je je bedrijfsauto extra goed wilt beschermen, kun je kiezen voor een WA+ of een All Risk bedrijfsautoverzekering. Met WA+ ben je naast wettelijke aansprakelijkheid ook verzekerd bij diefstal, brand en een aanrijding met loslopende dieren. Als je kiest voor All Risk, zijn ook schades aan je eigen bedrijfsauto verzekerd. Wil je de premie voor je bedrijfsauto bij Univé berekenen? Dat kan eenvoudig via hun website.

Bereken je premie