Ga naar inhoud

Elektrische bedrijfswagen: de toekomst van zakelijk rijden

De elektrische bedrijfswagen wordt een steeds populairdere trend als het gaat om bedrijfswagens. Dit komt vooral door de groei van milieuzones en zero-emissiezones in steden. Vanaf januari 2025 mogen alle gemeentes in Nederland namelijk een zogenaamde zero-emissiezone aanwijzen. Hier mogen vrachtwagens en bestelbussen met vervuilende uitstoot niet meer komen. Elektrische bedrijfswagen zijn na de invoering in 2025 nog wel welkom in deze zones.

Sommige mensen twijfelen of een elektrische bestelbus of bedrijfsauto niet te duur is. De aanschafprijs van een elektrische bedrijfswagen is wel hoger dan een die op brandstof rijdt. Maar er zitten ook financiële voordelen aan. Je kunt bijvoorbeeld subsidie krijgen, en daarnaast elektrisch laden is vaak goedkoper dan benzine of diesel.  

Subsidies en voordelen van een elektrische bedrijfsauto  

Om elektrisch rijden ook voor ondernemers te stimuleren, biedt de overheid subsidie aan voor elektrische bedrijfswagens. Deze subsidie heet SEBA (Subsidieregeling Elektrische Bedrijfsauto’s). Hiermee krijg je tot € 5000,- vergoed voor de aankoop van een elektrische bedrijfswagen. Ook kun je vaak voordelen krijgen op je motorrijtuigenbelasting. Daarnaast leveren regelingen als de MIA (Milieu-Inversteringsaftrek) en KIA (Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek) soms wel duizenden euro’s aan belastingvoordeel op voor elektrische bedrijfswagens. 

Wel is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de beschikbaarheid van subsidies. De overheid heeft hier namelijk een maximaal budget voor. Ook is het verstandig om te checken welke regels gelden, en hoe lang die nog gelden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.  

Toegang tot milieuzones en duurzame uitstraling 

Steeds vaker worden er milieuzones en zero-emissiezones ingevoerd. Hierdoor kun je op steeds minder plekken rijden met een voertuig dat veel uitstoot. Met een elektrische bedrijfsauto ben je er zeker van dat je na 2025 ook nog al je klanten kunt bereiken. Daarnaast is een elektrische bedrijfswagen niet alleen goed voor het milieu. Elektrisch rijden kan ook een positieve invloed hebben op je bedrijf. Je krijgt hier namelijk een groene uitstraling van. Dat is voordelig, omdat steeds meer mensen milieuvriendelijkheid belangrijk vinden. 

Is een elektrische bedrijfswagen geschikt voor jouw bedrijf? 

Hoe weet je of een elektrische bedrijfswagen ook geschikt is voor jouw bedrijf? Dat hangt van een zaken af: 

  • De afstanden die je rijdt: een elektrische bedrijfsauto heeft een bepaalde actieradius. Als je vaak grote afstanden rijdt met je bedrijfswagen, is dit belangrijk om rekening mee te houden. Het is dan verstandig om een elektrische bedrijfsauto met een zo groot mogelijke actieradius uit te kiezen. 

  • Wat voor lading je vervoert: de actieradius van een elektrische auto kan lager worden als je een zware lading vervoert. De accu moet dan namelijk harder werken om de auto vooruit te krijgen en gaat dus sneller leeg. Rijd je vaak met zware ladingen? Dan is het belangrijk om goed op de actieradius te letten tijdens het rijden. 

  • Waar je kunt opladen: als je in een elektrische bedrijfsauto rijdt, is het slim om van tevoren te checken waar je kunt laden op je route. Rijd je veel binnen (grote) steden? Dan zul je waarschijnlijk nooit ver van een laadpunt af zitten. Rijd je grotere afstanden, ook door meer afgelegen gebieden? Stippel dan van tevoren uit waar je langs rijdt, zodat je onderweg laadpunten passeert. Zo ben je voorbereid als je onderweg toch extra bij moet laden. 

Laden van je elektrische bedrijfsauto 

Vaak is het opladen van de elektrische bedrijfsauto bij je bedrijf de handigste keuze. Zo weet je zeker dat de auto altijd volledig opgeladen is als je ermee op pad gaat. Als je werknemer de auto mee naar huis neemt, kun je ook nadenken over manieren waarop zij thuis hun auto op kunnen laden. Je kunt je werknemer bijvoorbeeld een vergoeding geven voor het installeren van een laadpunt aan huis. 

Daarnaast heeft Nederland een redelijk uitgebreid netwerk van laadpalen en snellaadstations. Hierdoor is het rijden van lange afstanden binnen Nederland vaak geen probleem met een elektrische auto. 

Zonder zorgen de weg op met je elektrische bedrijfsauto 

Wil je met een goede verzekering de weg op met je elektrische bedrijfsauto? Bij Univé bieden we de bedrijfsautoverzekering die het beste bij jouw situatie past als ondernemer of zzp'er.

Bekijk onze bedrijfsautoverzekering