Ga naar inhoud

Eigen risico bedrijfsautoverzekering

Wanneer je schade rijdt met je bedrijfsauto en deze claimt bij je bedrijfsautoverzekering, dan is er soms een eigen risico van toepassing. Maar wat is het eigen risico precies en hoe hoog is deze? En wat betekent het in de praktijk? Hieronder lees je alles wat je moet weten over het eigen risico van je bedrijfsautoverzekering.  

Wat is het eigen risico bij de bedrijfsautoverzekering?

Het eigen risico bij een bedrijfsautoverzekering is het bedrag dat je zelf moet betalen als er schade aan je bedrijfsauto is en je deze claimt bij je verzekeraar. Het eigen risico is het deel dat je zelf betaalt voor een verzekeraar begint met het vergoeden van de kosten. De overige kosten zal de verzekeraar uitbetalen. Het is belangrijk om te weten dat het eigen risico geldt per gemelde schade. Claim je in een jaar twee schades, dan zul je dus twee keer het eigen risico moeten betalen.  

Eigen risico bij WA, WA+ of All Risk

Er zijn drie hoofdverzekeringen waar je uit kunt kiezen voor je bedrijfsautoverzekering, namelijk WA, WA+ en All Risk. Het is goed om te weten dat het eigen risico van deze hoofdverzekeringen kan variëren.  

WA-bedrijfsautoverzekering

De WA-bedrijfsautoverzekering denkt enkel schade die je aan anderen toebrengt met je bedrijfsauto. Hiervoor geldt geen eigen risico. Aangezien schades aan je eigen voertuig niet worden gedekt, geldt hier ook geen eigen risico. 

WA+ bedrijfsautoverzekering

De WA+ bedrijfsautoverzekering is uitgebreider dan de WA-verzekering en dekt naast schade aan anderen ook een aantal schades aan je eigen voertuig. Schades die zijn verzekerd met WA+ zijn bijvoorbeeld: brandschade, ruitschade, stormschade of schade door een aanrijding met loslopende dieren. Voor deze schades geldt wel een eigen risico.  

All Risk bedrijfsautoverzekering

De All Risk bedrijfsautoverzekering is de meest uitgebreide verzekering voor je bedrijfsauto. Met All Risk ben je zowel verzekerd bij schade aan anderen als schade aan je eigen bedrijfsauto. Bij schades aan je eigen bedrijfsauto geldt een eigen risico.  

Hoeveel eigen risico bij de bedrijfsautoverzekering?

Bij de WA+ en All Risk bedrijfsautoverzekering heb je standaard een eigen risico van € 250 per geclaimde schade. Je hebt de mogelijkheid om je eigen risico te wijzigen. Zo kan je deze bijvoorbeeld verhogen naar € 500 of € 1000 euro per geclaimde schade, dit in ruil voor een lagere premie per maand. Hiermee bespaar je op je premie, maar betaal je wel zelf meer bij een schade aan je bedrijfsauto. Voor ruitschade geldt een afwijkend eigen risico. Moet je ruit vervangen worden en doe je dit bij een geselecteerd schadebedrijf, dan betaal je € 100 eigen risico. Kan de ruit eenvoudig gerepareerd worden, dan geldt er geen eigen risico. Ga je naar een aangesloten Univé hersteller, dan hoef je schade niet te melden, maar kan je direct een afspraak maken. 

Eigen risico bij ruitschade bedrijfsauto

Heb je een WA+ of All Risk bedrijfsautoverzekering en heb je schade aan je autoruit? Het repareren van de autoruit bij een geselecteerd schadeherstelbedrijf kost jou niks. Hier hoef je dus ook geen eigen risico te betalen. Je kunt de kosten van het repareren eenvoudig indienen bij Univé. Ook je no-claimkorting wijzigt niet bij ruischade.

Is je autoruit gebroken en moet deze worden vervangen? Dan geldt hier een eigen risico van € 100 wanneer je deze laat vervangen bij een geselecteerd schadebedrijf. Kies je ervoor om je ruit te laten vervangen bij een eigen gekozen schadehersteller, dan geldt het eigen risico dat op je polis staat. Bij een WA-verzekering voor je bedrijfsauto is ruitschade niet verzekerd en zul je altijd de kosten zelf moeten betalen.  

Schade aan je bedrijfsauto snel hersteld

Heb je schade aan je bedrijfsauto en ben je WA+ of All Risk verzekerd? Dan staan door heel Nederland schadeherstellers van Univé SchadeService klaar om je weer op weg te helpen. Op onze pagina Univé SchadeService kun je eenvoudig aangesloten herstelbedrijven vinden op basis van je postcode. Bij de Univé bedrijfsautoverzekering heb je altijd vrije keuze voor je schadehersteller, je bent dus niet verplicht om je bedrijfsauto te laten repareren bij een Univé schadehersteller, maar mag ook bij een schadehersteller naar keuze.  

Schades zonder eigen risico

Is de schade aan je bedrijfsauto ontstaan buiten jouw schuld? En kan Univé het schadebedrag verhalen op de tegenpartij? Dan betaal je geen eigen risico. In sommige gevallen moet je het eigen risico wel voorschieten. Je krijgt dit terug zodra de schade is verhaald op de tegenpartij. 

Gevolgen no-claimkorting

Wanneer je een schade claimt voor je bedrijfsauto, dan geldt vaak een eigen risico. Naast het eigen risico heeft een geclaimde schade ook invloed op je schadevrije jaren en de daar bijhorende no-claimkorting. Per schuldschade die je meldt, zal je namelijk een aantal treden dalen op de bonus-malusladder. Dit resulteert er in de meeste gevallen in dat de opgebouwde no-claimkorting ook daalt, waardoor je meer premie zal moeten betalen. Uitzonderingen zijn ruitschade of als de schade verhaald kan worden op de tegenpartij.