Ga naar inhoud

BPM-regeling 2025: wat verandert er voor bedrijfsauto’s?

Vanaf 1 januari 2025 gaan de regels rondom de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto’s veranderen. De regel dat er bij de aanschaf van bedrijfsauto's die op brandstof rijden geen bpm betaald hoeft te worden, verdwijnt binnenkort. Voortaan geldt deze regeling alleen nog voor elektrische bedrijfsauto's. Maar hoe zit het precies met deze bpm afschaffing? En waarom wordt de bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto’s rijdend op brandstof afgeschaft? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de nieuwe bpm-regeling vanaf 2025.

Wat is bpm?

Bpm is de afkorting voor Belasting Personenauto’s en Motorrijwielen. Bpm is een Nederlandse belasting die van toepassing is bij het aanschaffen en registeren van nieuwe personenauto’s of motoren. Het is een eenmalige belasting die betaald dient te worden bij de aankoop van een nieuw voertuig.

Op dit moment geldt er geen bpm bij de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto, wat ook wel bekend staat als de bpm-vrijstelling, ondernemersvrijstelling of de grijskentekenregeling. In plaats van bpm worden andere belastingen geheven, namelijk via de motorrijtuigenbelasting en de wegenbelasting. De hoogte van deze belastingen wordt bepaald door het gewicht en het type brandstof van het voertuig.

Voorwaarden bpm-vrijstelling

Tot eind 2024 heb je als ondernemer nog recht op de bpm-vrijstelling. Om als ondernemer te voldoen aan deze vrijstelling, zijn er wel een aantal voorwaarden van toepassing. Voldoe je niet aan onderstaande voorwaarden, dan zal de bedrijfsauto onder een personenvoertuig vallen en is bpm van toepassing.

  • Je hebt een bestelauto tot max. 3500 kg
  • De bestelauto wordt gebruikt voor meer dan 10% van het totale aantal gereden kilometers per jaar voor zakelijke doeleinden
  • Je bent officieel geregistreerd als ondernemer bij de Belastingdienst
  • De bestelauto is voornamelijk ingericht voor het vervoeren van goederen en heeft geen zitplaatsen in de laadruimte

Wat verandert er met de bpm voor bedrijfsauto’s?

Vanaf 1 januari 2025 verandert er het een en ander rondom de bpm-vrijstelling van bedrijfsauto’s. Deze vrijstelling komt namelijk te vervallen voor bedrijfsauto’s rijdend op brandstof. Dit betekent dat ondernemers vanaf deze datum wel bpm moeten betalen bij de aanschaf van nieuwe bedrijfsauto’s.

Waarom vervalt de bpm-vrijstelling in 2025?

De overheid wil met de afschaffing van de bpm-vrijstelling ervoor zorgen dat er meer bedrijfsauto’s worden aangeschaft die geen tot weinig uitstoot hebben. Omdat de bpm-belasting afhangt van de hoeveelheid CO2-uitstoot, is het financieel voordelig om een bestelauto aan te schaffen die weinig of geen CO2 uitstoot.

Om deze reden blijft de ondernemersvrijstelling voor elektrische bestelauto's wel bestaan. De overheid hoopt hiermee dat ondernemers meer elektrische bestelauto's gaan aanschaffen, net zoals ze dat nu al doen met elektrische personenauto's.

Hoeveel bpm ga ik betalen voor mijn bedrijfsauto?

Vanaf 2025 zal de aanschaf van een nieuwe bedrijfsauto aanzienlijk duurder worden dan voorheen, omdat ondernemers vanaf dat moment bpm moeten betalen. De hoogte van de bpm hangt af van de uitstoot van de bedrijfsauto, die op zijn beurt wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals het type brandstof, de motor en andere technologische kenmerken van het voertuig. De berekening van de bpm is gebaseerd op een tarief van 66,91 euro per gram CO2-uitstoot.

Rekenvoorbeeld bedrijfsauto met bpm in 2025

Stel, je besluit een nieuwe bedrijfsauto aan te schaffen met een cataloguswaarde van €26.000 (exclusief btw en bpm). Deze bedrijfsauto heeft een uitstoot van 178 gram CO2 per kilometer. Hierdoor wordt er €11.910 (178 x 66,910) aan bpm bovenop de catalogusprijs van €26.000 toegevoegd. Hierdoor stijgt de totaalprijs van een nieuwe bedrijfsauto van € 26.000 naar €37.910, een flinke prijsstijging. De uiteindelijke kosten van de bedrijfsauto worden beïnvloed door het gewicht van het voertuig en de bijbehorende uitstoot: hoe zwaarder en vervuilender, hoe hoger de uiteindelijke prijs.

Geen bpm voor elektrische bedrijfsauto’s

Aangezien elektrische bedrijfsauto’s doorgaans geen CO2-uitstoot hebben, betekent dit automatisch dat je ook geen bpm hoeft te betalen bij de aanschaf. Vanaf 1 januari 2025 kan het daarom zeer gunstig zijn om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen. De afschaffing van de huidige bpm-vrijstelling voor bedrijfsauto’s is namelijk bedoeld om ervoor te zorgen dat ondernemers kiezen voor een zuinig en milieuvriendelijk voertuig.

Laatste jaar bpm-vrijstelling voor ondernemers

2024 is dus het laatste jaar om als ondernemer te profiteren van de bpm-vrijstelling bij de aanschaf van een bedrijfsauto die rijdt op brandstof. Om nog te kunnen profiteren, is het van belang dat de aankoop en registratie in 2024 is voltooid. Door dit tijdig te doen, kun je nog steeds genieten van de voordelen van de bpm-vrijstelling. Wil je nog langer genieten van de bpm-vrijstelling, ook na 2025? Dan kan je ervoor kiezen om een elektrische bedrijfsauto aan te schaffen.

Vergeet vooral niet om je nieuwe bedrijfsauto goed te verzekeren tegen schade, ongevallen en diefstal. Voor nieuwe bedrijfsauto’s wordt aangeraden om een All Risk bedrijfsautoverzekering af te sluiten. Hiermee ben je niet alleen verzekerd voor schade aan anderen, maar ook aan je eigen nieuwe voertuig. Bereken eenvoudig de premie voor je bedrijfsauto.

Bereken premie