Ga naar inhoud
Nu met korting op je premie
Nu met korting op je premie

Arbeidsongeschikt­heids­verzekering (AOV)

Verzeker jezelf van inkomen bij arbeidsongeschiktheid.

Bereken je premie

Of vraag je AOV direct aan

Stel eenvoudig zelf je AOV samen

Hulp bij preventie en re-integratie

De eerste 3 jaar 30% premiekorting

Arbeidsongeschikt? Wie zorgt er voor jouw inkomen?

Als ondernemer loop je inkomsten mis als je (tijdelijk) niet meer kan werken. Bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. Onze arbeidsongeschikt­heidsverzekering (AOV) geeft je zekerheid. Allereerst helpen we je om te voorkomen dat je uitvalt. Raak je toch arbeidsongeschikt? Dan krijg je een maandelijkse uitkering én helpen we je om zo snel mogelijk weer aan het werk te kunnen. 

AOV zelf online aanvragen

 • Eenvoudig zelf je AOV samenstellen
 • Hulp van een virtuele assistent
 • Lage afsluitkosten van € 149,-
 • Uitwijk mogelijk naar een persoonlijk advies

Je AOV aanvragen

Meer informatie

AOV afsluiten bij de adviseur

 • Afspraak bij jou in de buurt
 • Advies van een inkomensspecialist
 • Jouw situatie in kaart gebracht
 • Totaal ontzorgd: de adviseur dient de aanvraag in
 • Kosten op aanvraag

Maak een afspraak

Meer informatie

Gratis inzichtgesprek

 • Vrijblijvend contact met een inkomensspecialist
 • Inzicht in financiële gevolgen bij arbeidsongeschiktheid
 • Afspraak is telefonisch of via videobellen
 • Gesprek van ongeveer 30 minuten

Vraag een gratis gesprek aan

Meer informatie

Heb je een AOV nodig? Doe de check.

Ben je je aan het oriënteren op een AOV verzekering, maar weet je niet zeker of je deze nodig hebt? Doe dan de AOV check. Zo weet je direct hoeveel en welke risico’s je loopt met jouw beroep en of een arbeidsongeschikt­heidsverzekering afsluiten verstandig is.

Dit kun je verwachten van onze AOV

Dit zit er in de Univé AOV

 • Maandelijkse uitkering bij ziekte of een ongeval
 • Maandelijkse uitkering bij zwangerschap of zorgverlof
 • Persoonlijke hulp bij re-integratie
 • Advies over bedrijfsvoering en gezondheid
 • AOV preventiedesk: om arbeidsongeschiktheid te voorkomen
 • Gezond ondernemen: iedere 3 jaar € 500,- budget

Wij keren niet uit als

 • je door (eigen) opzet niet meer kan werken
 • je fraude pleegt
 • je je verplichtingen niet nakomt
 • je minder dan 25% arbeidsongeschikt bent

Bekijk de voorwaarden en verzekeringskaart voor een volledig overzicht.

Daarom onze arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met de AOV op maat van Univé geef je je eigen toekomst vorm. Het is namelijk meer dan alleen een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt.

Jij wil gezond kunnen ondernemen. Daarom bieden wij drie diensten aan die je helpen bij het voorkomen en beperken van jouw arbeidsongeschiktheid.

Meer weten over deze diensten?

Ontdek al onze preventiediensten

Ons team van specialisten helpt je op een verantwoorde manier te re-integreren. Bovendien kun je experts om advies vragen over jouw bedrijfsvoering en gezondheid.

Op deze manier kun je - ook bij ziekte en na een ongeval - de toekomst van je onderneming vorm blijven geven. Dát is onze arbeidsongeschiktheids­verzekering op maat.

Beluister onze informatieve podcast

Stel: je wordt arbeidsongeschikt. Welke mogelijkheden heb je dan om het verlies in inkomen op te vangen?

Twee jaar op rij 5 sterren

Dit jaar heeft onderzoeksbureau MoneyView onze arbeidsongeschikt­heids­verzekering voor het tweede jaar op rij beloond met 5 sterren voor ‘Voorwaarden’. Na 2022 krijgen we ook in 2023 een hoge score. O.a. omdat we geen maximale leeftijd of maximaal verzekerd bedrag hanteren bij het verhogingsrecht. Bovendien kun je bij ons maximaal 90% van je inkomen verzekeren.  

Ervaringen van mede-ondernemers

Van het voorkomen van arbeidsongeschikt tot succesvolle re-integratie: de AOV van Univé is meer dan een uitkering om inkomensverlies op te vangen. Lees hier de verhalen van onze tevreden klanten.

AOV aangevraagd. En dan?

Als je een AOV hebt aangevraagd, beoordelen wij deze. De beoordeling bestaat uit twee delen: een technische en een medische beoordeling. 

Meer lezen

Veelgestelde vragen

Lees hier de meest gestelde vragen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Op dit moment is een arbeidsongeschiktheidsverzekering niet verplicht. Maar dit gaat wel veranderen. De verplichte AOV gaat naar verwachting in 2027 in en wordt uitgevoerd door het UWV. Het voordeel van een ‘vrijwillige’ AOV van Univé? U bepaalt zelf de dekking en de hoogte van de premie en uitkering.

Als u zich bij ons ziek meldt, onderzoekt onze medisch adviseur uw situatie om te bepalen voor welk percentage u uw werk niet meer kunt doen. Dit gebeurt eventueel in samenspraak met externe, onafhankelijke medisch deskundigen. De hoogte van het vastgestelde percentage bepaalt de hoogte van de uitkering. Bekijk de tabel met ziekte- en bijbehorende uitkeringspercentages in de polisvoorwaarden (PDF) of lees meer over de AOV uitkering.

U kunt de verzekering afsluiten vanaf 18 jaar en tot en met de leeftijd van 67 jaar. Voor een aantal beroepen kan een lagere leeftijdsgrens bij afsluiten van de verzekering gelden. Dat geldt met name voor fysiek zware beroepen.

Om de juiste hoogte van uw premie te bepalen is het belangrijk dat we eventuele gezondheidsrisico's goed in kunnen schatten. Informatie over uw gezondheid en leefstijl is daarbij van groot belang. De gezondheidsverklaring geeft inzicht in deze informatie. Ontdek meer over het hoe & wat van de gezondheidsverklaring, bekijk de video of blader door de Brochure Gezondheidsverklaring.

U vult een digitale gezondheidsverklaring in op een beveiligde webpagina. Als uw antwoorden daar aanleiding voor geven, neemt ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, contact met u op om een vollediger beeld van uw gezondheid te krijgen. Lees meer over de gezondheidsverklaring.

Ziekte of gezondheidsklachten die u nu heeft of in het verleden heeft gehad, moet u altijd melden bij het invullen van de digitale gezondheidsverklaring. ReMedicalGroup, een door Univé ingeschakelde onafhankelijke deskundige, beoordeelt of dit invloed heeft op uw verzekering. Lees meer over de gezondheidsverklaring.

U ontvangt arbeidsongeschiktheidsuitkering als u uw werk voor minimaal 25% niet meer kunt doen. Dat is de zogeheten uitkeringsdrempel. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van het vastgestelde arbeidsongeschiktheids-percentage.

U ontvangt de uitkering vanaf het moment dat de eigenrisicoperiode is afgelopen.

Op de uitkering houden wij de loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet in. De AOV-uitkering stopt als u weer beter bent of minder dan 25% arbeidsongeschikt bent.

De premie die u betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is grotendeels fiscaal aftrekbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting kunt de premie grotendeels aftrekken onder de noemer "Uitgave voor inkomensvoorzieningen". Daarom noemen we de premie die u betaalt een brutopremie.

Let op: raakt u arbeidsongeschikt, dan moet u over deze uitkering ook inkomstenbelasting betalen.

Op uw bruto-uitkering houden wij loonheffing en de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet in. Het bedrag dat u aan uitkering op uw rekening ontvangt, is daardoor netto.

De premie die u betaalt voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering is grotendeels aftrekbaar. Bij de aangifte inkomstenbelasting kunt u de premie grotendeels aftrekken onder de noemer "Uitgaven voor inkomensvoorzieningen". We noemen de premie die u voor de arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt daarom een brutopremie.

Alle veelgestelde vragen

Klantenservice Zakelijk

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.30 uur

Arbeidsongeschiktheid melden

Maandag t/m vrijdag: 08.30 uur - 17.30 uur

E-mail

Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit is een groot risico voor je onderneming. Jaarlijks krijgt maar liefst 40% van de bedrijven te maken met cybercriminaliteit. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen uitgebreid met standaard Cyberhulp. Lees hoe Univé jou helpt door het cyberrisico te verkleinen.

Leer veiliger online ondernemen met Cyber Fit Service. Dit online programma traint je in het herkennen van verschillende soorten cybercrime. Cyber Fit Service is gratis voor alle zakelijke Univé-klanten. Aanmelden kan tot 1 januari 2024.

Doe ook mee

Vermoed je dat je slachtoffer bent van cybercrime? Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk contact zoekt met de cyberhelpdesk. Dan kunnen we eventuele schade voorkomen of zoveel mogelijk beperken. Ons uitgebreide team van experts staat je dag en nacht geheel kosteloos bij in het geval van cybercriminaliteit.

Meer over de Cyberhulp voor ondernemers

Cybercriminaliteit kan niet altijd volledig worden voorkomen of hersteld. Met onze bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en uitgebreide roerende zakenverzekering ben je tot € 10.000 per jaar verzekerd voor schade door cybercriminaliteit.

Meer over de vergoeding

Voorwaarden en documenten AOV

Meer informatie over onze arbeidsongeschiktheidsverzekering? Bekijk de verzekeringskaart of download de voorwaarden en de handige brochures.

Heb je al een AOV bij Univé? Log dan in op Mijn Univé en bekijk jouw voorwaarden en polis.

Verzekeringskaart AOV

Wat is wel en niet verzekerd met de arbeidsongeschiktheidsverzekering?

Bekijk de Verzekeringskaart

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Niels van den Berg, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Gerrit van der Goot.