Ga naar inhoud

8 augustus 2023Ondernemen

Sander voorkwam een burn-out met de AOV op maat

Sander gaat het familiebedrijf van zijn vader overnemen. Een mooie stap, maar dit zorgt voor veel spanning: een burn-out ligt op de loer. Sander klopt aan bij Univé. Hij is blij dat hij een AOV heeft, want daardoor heeft hij recht op bijvoorbeeld coaching en hulp van een arbeidsdeskundige.

Lodewick is een dames- en herenmodezaak in het hogere segment, met meerdere vestigingen. Het is een echt familiebedrijf dat sinds 1932 bestaat en steeds van vader op zoon is overgegaan. Sander kent het bedrijf van kinds af aan en wordt na zijn studie commerciële economie mede-ondernemer naast zijn vader Jos. Nu Jos ouder wordt, is het plan om het bedrijf helemaal aan Sander over te dragen.

Dat Sander het stokje gaat overnemen van zijn vader, maakt veel los bij beiden. Sander voelt spanning door het gewicht van zijn nieuwe verantwoordelijkheden, maar hij ziet ook mogelijkheden om de zaak te moderniseren. Hij wil zich meer richten op online verkoop en thuis afleveren en uitproberen. Voor andere klanten ziet hij een kans in exclusief shoppen in de avonduren. Zo wil hij van winkelen in zijn zaak een echte beleving maken.

Burn-out ligt op de loer

Jos heeft moeite met de veranderingen. Hij heeft altijd hard gewerkt en was decennia lang de stuwende kracht achter het bedrijf. Nu krijgt hij het gevoel dat hij niet meer nodig is. Hij verzet zich tegen Sanders plannen. Sander heeft het gevoel dat Jos hem de zaak niet toevertrouwt en zelf de regie wil houden. Hij ervaart daardoor veel stress, slaapt slecht, piekert en voelt zich overspannen. Hij weet niet meer hoe hij de relatie met zijn vader goed kan houden en tegelijk zijn eigen koers kan varen in de zaak.

Sander heeft een arbeidsongeschiktheidsverzekering afgesloten en daarom klopt hij aan bij Univé. Daar krijgt hij contact met de arbeidsdeskundige die hem kan helpen bij het voorkomen van een burn-out.

Coach als brug voor de bedrijfsoverdracht

De arbeidsdeskundige van Univé is blij dat Sander op tijd aan de bel trekt. Samen gaan ze in gesprek om te kijken wat er precies speelt en wat Sander nodig heeft voor een harmonieuze bedrijfsoverdracht. Op kosten van Univé schakelt hij een coach in die de bedrijfsoverdracht kan begeleiden.

Het is iemand die jarenlang in de modebranche gewerkt heeft en zijn ervaringen als ondernemer nu inzet om andere ondernemers te helpen. De coach is van dezelfde leeftijd als Jos, maar nog wel actief als begeleider bij veel reorganisaties. Omdat hij voor beide generaties begrip heeft, weet hij een brug te slaan tussen vader en zoon.

Sander geeft zijn toekomst vorm met de AOV op maat

Bedrijfsoverdracht is een complex proces, waarbij emoties en zaken met elkaar verweven zijn. Het coachingstraject duurt ruim een jaar, waarbij gemiddeld eens per maand gesprekken zijn met zowel Sander als Jos. Daarbij wordt gezocht naar wat voor bedrijf Lodewick eigenlijk is. Wat waren ooit de idealen van Jos en hoe hebben die het bedrijf gemaakt tot wat het nu is? Hoe kan Sander van daaruit de onderneming opnieuw vormgeven, gelet op de mogelijkheden die de wereld van nu biedt?

Sander beseft dat hij niet halsoverkop de boel kan omgooien en meer tijd moet nemen om plannen uit te werken. Door expliciet de rol van zijn vader te eren, herstelt Sander de relatie met Jos. Er komt wederzijds begrip, Jos kan de zaak beter loslaten en Sander krijgt meer vertrouwen om de leiding te nemen. Hij voelt zich weer ontspannen en zijn klachten verdwijnen.

Dit AOV-traject is vooral gericht op preventie: voorkomen dat Sander door een burn-out uitvalt. Hij is steeds in de zaak blijven werken en hoefde daarom geen beroep te doen op een AOV-uitkering.

Meer weten over de AOV op maat en hoe deze werkt voor jouw zaak? Bekijk dan de pagina over de AOV op maat of vraag een gratis inzichtgesprek aan. 

Deel dit bericht