Ga naar inhoud

Ik heb een huurhuis. Welke woonverzekeringen moet ik afsluiten?

Met een huurhuis is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je de losse spullen in je huis die van jou zijn. Een opstalverzekering, waarmee je de woning zelf verzekert, kun je zelf niet afsluiten voor een huurwoning. Dit kan namelijk alleen de eigenaar van het huis doen.

Wel kun je zelf een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten, waarmee je verzekerd bent als je schade veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Daarnaast kan een rechtsbijstandverzekering goed van pas komen. Hiermee ben je verzekerd van juridische hulp bij conflicten rond je huurwoning.

Een inboedelverzekering is handig om af te sluiten

Met een huurhuis is het slim om een inboedelverzekering af te sluiten. Daarmee verzeker je de losse spullen in het huis die van jou zijn. Als hier schade aan ontstaat, bijvoorbeeld door brand of lekkage, krijg je een vergoeding. Ook als er in je huurhuis ingebroken wordt en je spullen worden gestolen, vergoedt je inboedelverzekering dit.

Inboedelverzekering huurwoning

Een opstalverzekering kun je zelf niet afsluiten voor een huurhuis

Een opstalverzekering, waarmee het huis zelf verzekerd is, kun je zelf niet afsluiten voor een huurhuis. Dat kan alleen de eigenaar van je huurwoning regelen. Het is wel slim om na te vragen of de eigenaar een glasverzekering heeft. Is dat niet zo? Dan is voor jou de aanvullende dekking Ruitbreuk misschien handig. Die kun je bij je inboedelverzekering afsluiten. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan je ruiten, bijvoorbeeld door een thermische breuk.

Als je zelf gaat verbouwen

Ga je zelf dingen verbouwen in je huurhuis? Aanpassingen in de woning waar je zelf voor betaalt, zijn jouw bezit. Dit heet huurdersbelang. Je bent daarvoor automatisch verzekerd met je inboedelverzekering. Je hoeft dus geen extra verzekering af te sluiten.  

Je bent voor aanpassingen aan je huurwoning standaard verzekerd tot € 30.000. Je kunt dit bedrag verhogen als je wilt.  

Een aansprakelijkheidsverzekering is slim om af te sluiten

Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd tegen schade die je veroorzaakt aan anderen en hun spullen. Je krijgt dan een vergoeding, waardoor je de schade niet uit eigen zak hoeft te betalen.

Een rechtsbijstandverzekering kan goed van pas komen

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd bij conflicten rond je huurwoning. Je krijgt dan juridische hulp zonder hoge kosten.

Lees meer over welke verzekeringen voor je huurhuis je kunt afsluiten

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?