Ga naar inhoud

Ik ga verhuizen. Wat moet ik voor mijn inboedelverzekering regelen?

Yes! Binnenkort krijg je de sleutel van je nieuwe huis. Dat betekent dus verhuizen. Dan wil je natuurlijk graag dat alles vooraf goed geregeld is. Niet alleen op het gebied van klussen, verbouwen en het verhuizen zelf, maar ook op financieel gebied. Je hypotheek of maandelijkse huur is vast al rond als je weet dat je definitief gaat verhuizen. Maar heb je ook aan je inboedelverzekering gedacht?

Stel zit op de vloer in hun nieuwe huis tussen de verhuisdozen

Het is verstandig om vóór je verhuizing je woonverzekeringen aan te laten passen. Om te beginnen krijg je een ander adres. Het is handig als Univé dit weet. En voor een koopwoning heb je vaak een opstalverzekering nodig vanaf de dag van oplevering van de woning. Rond de verhuizing is je inboedel misschien deels op je oude en deels op je nieuwe adres aanwezig.  

Goed om te weten: je verhuizing kan ook gevolgen hebben voor je andere verzekeringen. Voor veel verzekeringen is de premie namelijk deels afhankelijk van de plek waar je woont. Als je aan Univé je verhuizing doorgeeft, controleren wij ook meteen je andere verzekeringen.  

Gebruik deze handige checklist

Moet ik de inboedelverzekering opzeggen bij de verhuizing? 

Nee, je hoeft je inboedelverzekering niet op te zeggen als je gaat verhuizen. Je kunt je inboedelverzekering gewoon aanpassen. Geef bij je verzekering door dat je gaat verhuizen en geef je nieuwe adres op. Dan passen wij je inboedelverzekering voor je aan. 

Geef op tijd je adreswijziging door  

Wil je er zeker van zijn dat je inboedel goed verzekerd is tijdens je verhuizing? Geef dan op tijd de datum van de sleuteloverdracht van je nieuwe huis door aan je verzekeraar. Bij Univé doe je dat heel gemakkelijk online.  

Geef je adreswijziging door

Spullen op meerdere plekken tegelijk verzekerd tijdens de verhuizing 

Ben je zelf aan het verhuizen, dan zijn je spullen soms op meerdere plaatsen tegelijk. Misschien ben je aan het klussen in het nieuwe huis. En staat een deel van je spullen nog in je oude huis. Of je bent in fases aan het verhuizen. Of misschien heb je een deel van je spullen in een opslag staan. Met je inboedelverzekering zijn je spullen tijdens een verhuizing maximaal zes maanden verzekerd op: 

  • het nieuwe adres vanaf het moment dat je de sleutel krijgt. 
  • het adres dat bij ons verzekerd was voordat je ging verhuizen.     

Je bent alleen verzekerd op een adres in Nederland. De dekking is zoals deze op het polisblad staat.

Mijn spullen zijn beschadigd tijdens de verhuizing, ben ik verzekerd? 

Je bent zuinig op je spullen. Ook als je gaat verhuizen. Hoe voorzichtig je ook bent, toch kan er iets beschadigen tijdens de verhuizing. En dat kan op verschillende plekken gebeuren. Een deel van je spullen staat nog in je oude huis, terwijl een deel al in je nieuwe huis staat. Ook tijdens het vervoer van je spullen kan er iets misgaan. Zoals een kast die tijdens het vervoer flink beschadigd raakt. Of een verhuizer die je wasmachine van de trap laat vallen. 

Het is daarom fijn om te weten dat je spullen tijdens de verhuizing zijn verzekerd voor schade die wordt veroorzaakt tijdens het vervoer. We verzekeren je spullen als: 

  • de schade komt door een ongeval met het voertuig waarin de inboedel wordt vervoerd;  

  • het gereedschap om te hijsen kapot is;   

  • je spullen vallen uit het gereedschap om te hijsen.  

Helpt een erkende verhuizer je met het verhuizen van je spullen? Dan is die verantwoordelijk voor de schade die ontstaat onderweg. 

Hulp van een erkend verhuisbedrijf 

Hulp van een verhuisbedrijf kan prettig zijn want de verhuizers kunnen dan al het zware werk voor je verrichten. Daarbij zorgen zij zelf ook voor een verzekering. Kies je voor een erkende verhuizer, dan is schade aan je spullen meestal goed verzekerd. Bij sommige verhuizers hoeft dat niet altijd het geval te zijn, dus check dat vooraf goed in de voorwaarden. 

Hulp van vrienden en schade tijdens verhuizing  

Extra hulp bij het verhuizen is altijd fijn. Met vrienden of familie gaat je verhuizing dan ook veel sneller. Daar komt bij dat het in de meeste gevallen ook nog eens een stuk gezelliger is. Houd er wel rekening mee dat je eigen inboedelverzekering geen schade dekt die je vrienden aanrichten. Als er zoiets is gebeurd, kunnen zij hun eigen aansprakelijkheidsverzekering gebruiken om de schade te vergoeden. Hier geldt meestal wel een maximumbedrag voor.  

Verandert de premie van de inboedelverzekering bij verhuizing?  

Wie gaat verhuizen, hoeft niet altijd nieuwe spullen te kopen. Toch kan de premie van je inboedelverzekering veranderen als je gaat verhuizen. Je premie is namelijk voor een deel afhankelijk van het postcodegebied waarin je nieuwe huis staat. Dit kan ervoor zorgen dat je meer of juist minder premie gaat betalen na je verhuizing. Dat komt omdat in sommige gebieden het risico op diefstal en schade hoger is dan in andere gebieden. Ook de grootte van je woning bepaalt de hoogte van je premie.