Ga naar inhoud

25 maart 2022Wonen

Zo maak je je huis brandproof

Je moet er natuurlijk niet aan denken dat er brand ontstaat in je huis. De brandveiligheid van je woning is daarom belangrijk. Wij geven je graag enkele nuttige tips om je huis brandveilig te maken.

Plaats rookmelders

Mocht er iets gebeuren, dan wil je op tijd gewaarschuwd worden voor brand. Dan heb je nog tijd om escalatie te voorkomen of om te kunnen ontkomen aan het vuur. Voor dit doel kun je in huis het beste een aantal rookmelders ophangen. Rookmelders redden jaarlijks namelijk honderden levens. Om die reden zijn ze ook verplicht in elk huis vanaf 1 juli 2022. Hiermee wordt de brandveiligheid van huurwoningen en koopwoningen een stuk hoger.

Laat regelmatig onderhoud plegen

Je cv-ketel, geiser en schoorsteen kunnen voor brandgevaar zorgen als ze niet goed onderhouden worden. Daarom is het belangrijk om een expert hier regelmatig naar te laten kijken. Die constateert bijvoorbeeld ook snel dat je waakvlam geel is, wat koolmonoxidegas veroorzaakt door onvolledige verbranding. Dit soort dodelijke effecten kunnen dus voorkomen worden.

Besteed speciale aandacht aan je schoorsteen

Schoorsteenbranden komen veel voor. Preventie is hier dus van essentieel belang. Veilig Wonen van Univé heeft om die reden een schoorsteendienst waar je een abonnement op kunt nemen. Eén keer in het jaar veegt een professionele schoorsteenveger je schoorsteen, zodat we samen schoorsteenbrand voorkomen.

Check de wasdroger

Nog een apparaat waar vaak brand door ontstaat: de wasdroger. Zorg daarom dat de filters na elk gebruik stofvrij zijn, zodat droge stof niet door de hitte vlam kan vatten. Vergeet bij het stofzuigen ook niet de achterkant van de wasdroger mee te nemen.

Rieten dak? Let op de risico’s

Riet is prachtig, maar ook brandgevaarlijk. Misschien herken je nog niet alle risico’s ervan. Lees daarom hier meer informatie en preventietips van Univé voor huizen met een rieten dak.

Brandblussers en vluchtplannen

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je in actie moet komen doordat er brand is ontstaan. Maar als het zover is, kun je met brandblussers de situatie onder controle krijgen. Zorg dus voor goede brandblussers en -dekens op de juiste plaatsen in huis. Laat ze ook regelmatig controleren, zodat je zeker weet dat ze werken als je ze nodig hebt en je thuis brandveilig bent.

Uiteraard is het ook verstandig om na te denken wat je moet doen als je moet vluchten voor brand.

  • Maak een vluchtplan met de beste routes naar buiten.
  • Leg je sleutels op een vaste plek, zodat je niet hoeft te zoeken.
  • Doe een brandoefening met een theedoek voor je ogen.

Met deze tips verhoog je de brandveiligheid van je woning. Maar naast je huis brandveilig maken is bewustwording minstens zo belangrijk. Stay safe!

Deel dit bericht