Ga naar inhoud

Welke helm heb je nodig voor een snorscooter?

Als bestuurder ben je verplicht om op je snorscooter een goedgekeurde bromfiets- of speedpedelec-helm te dragen. Deze herken je aan de cirkel met hoofdletter E en daarachter een cijfer. In Nederland krijgt een goedgekeurde helm het cijfer 4. Ieder EU-land heeft zijn eigen cijfer. Alle in de EU goedgekeurde zijn toegestaan.  

Boete voor het dragen van geen helm

Draagt de bestuurder of passagier geen helm of goedgekeurde helm? Dan riskeer je een boete van €100. Bovendien is het voor je eigen veiligheid verstandig om een goedgekeurde helm te dragen.  

Type helmen voor je snorscooter 

Er zijn verschillende type helmen die je kunt dragen op je snorscooter. Zo heb je een integraalhelm, jethelm en een speedpedelec-helm.  

Integraalhelm 

De veiligste helm voor de bestuurder en passagier is de integraalhelm. Deze beschermt namelijk je hoofd, maar ook je gezicht en oren.  

Jethelmen 

Jethelmen zijn wat moderner dan integraalhelmen, maar ook lichter en hebben geen kinstuk. Daarmee beschermt hij minder goed, maar biedt wel een breed zicht rondom. Het is een fijne helm voor in de zomerperiode als de zon schijnt, omdat ie deels open is.  

Speedpedelec-helm 

Als laatste hebben we de speedpedelec-helm, deze is het minst veilig, omdat hij de minste bescherming biedt. Je oren, kin en gezicht zijn onbeschermd. Deze helm is speciaal ontworpen voor de speedpedelec.  

Heeft u antwoord op uw vraag gekregen?