Ga naar inhoud

Rijbewijs elektrische scooter

Ben je van plan een elektrische scooter te kopen, dan is het goed om te weten of je hier een rijbewijs voor nodig hebt. Voor een elektrische scooter heb je een bromfietsrijbewijs (AM) nodig. Het is niet toegestaan om een e-scooter te besturen zonder rijbewijs. Het maakt daarbij niet uit of je elektrische scooter 25 km/u of 45 km/u gaat, voor beide is een rijbewijs verplicht.  

Bromfietsrijbewijs (AM) voor je scooter  

Heb je een autorijbewijs (rijbewijs B) of een motorrijbewijs (rijbewijs A) dan krijg je automatisch je bromfietsrijbewijs bijgeschreven op je rijbewijs. Je hoeft dan niet apart nog je bromfietsrijbewijs te halen om je elektrische scooter te besturen. Heb je nog geen rijbewijs A of B? Dan zul je wel je bromfietsrijbewijs moeten halen om de elektrische scooter te mogen besturen.  

Vanaf 16 jaar mag je rijlessen volgen en een praktijkexamen doen voor je bromfietsrijbewijs. Het theorie-examen mag je al doen vanaf 15,5 jaar. 

Rijden zonder rijbewijs  

Het rijden zonder rijbewijs is niet toegestaan. Rijd je wel zonder rijbewijs? Naast dat het erg onverstandig is, riskeer je ook een boete van €270 (2023), daarnaast mag je niet verder rijden. Rijd je schade terwijl je rijdt zonder rijbewijs? Dan ben je niet verzekerd en moet je de schade zelf betalen.

Helmplicht 

Sinds 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor snorfietsen, dus ook voor je elektrische (snor)scooters. Concreet betekent dit dat zowel de bestuurder als de passagier verplicht zijn om een helm te dragen. 

Elektrische scooter verzekeren  

Ben je momenteel bezig met je rijbewijs en wil je alvast een elektrische scooter kopen? Het is mogelijk om deze alvast te verzekeren, zonder je rijbewijs. Lees hier meer over het verzekeren van je scooter zonder rijbewijs. Het is niet mogelijk om alvast op de scooter te rijden zonder rijbewijs, zoals eerder gezegd riskeer je dan een boete. Wil je meer informatie over elektrische scooters? Bekijk dan onze andere pagina's. Op zoek naar een geschikte verzekering voor je e-scooter? Je kunt deze eenvoudig online afsluiten.


Bereken je premie


Meer lezen