Ga naar inhoud

Elektrische scooter actieradius: hoe zit het?

Overweeg je de aanschaf van een elektrische scooter of ben je al de trotse eigenaar? Dan komt ook het onderwerp de actieradius aan bod. Maar wat is de actieradius precies, wat beïnvloedt de actieradius en kun je de actieradius ook vergroten? We leggen het je uit.  

Wat is de actieradius?

De actieradius is de afstand die je elektrische scooter kan afleggen op één acculading. Dus zonder dat je hem tussentijds aan de lader zet. Je kunt het vergelijken met de afstand die je kunt afleggen met één volle tank. De termen ‘bereik’ of ‘range’ worden ook wel gebruikt om de actieradius aan te geven.  

Gemiddelde actieradius elektrische scooter

Misschien vraag je je af; hoelang kan ik rijden met mijn elektrische scooter? Dat verschilt per type accu en hoe je de scooter gebruikt. De gemiddelde actieradius van een elektrische scooter is tussen de 40 en 100 km. Als je dit in vergelijking zet met een auto is het veel lager, een elektrische middenklasser auto rijdt zo’n 310 kilometer op één accu.  

Hoeveel kilometer kun je rijden op één accu?

De vraag hoelang je kunt rijden op één accu hangt af van je model en de omstandigheden. Een voorbeeld: als je een elektrische scooter met een actieradius van 70 kilometer hebt, betekent dit niet direct dat je ook altijd 70 kilometer kan rijden. Een aantal factoren hebben invloed op de actieradius:

  • Ballast en gewicht bestuurder
  • Vaak stoppen en starten 
  • Heuvelachtig terrein
  • (koude) temperaturen
  • Ouderdom accu 

Heb je veel spullen mee en vergroot je daarmee je ballast, kan dit invloed hebben op je actieradius. Het vaak stoppen en starten en heuvelachtig terrein ook invloed. Hierdoor kan de actieradius verminderen en kan het zijn dat je niet de volle 70 kilometer kan rijden.

Je zou het wellicht niet verwachten, maar de temperatuur heeft ook invloed op je actieradius. Temperaturen onder de 20 graden hebben een negatief effect op accu en daarmee de actieradius. Bij iedere graad onder de 20 neemt de capaciteit met 1% af. Wanneer het buiten 9 graden is, presteert de accu dus 11% minder. 

De actieradius kan in de loop van de tijd afnemen, hoe ouder je accu is, hoe lager de actieradius op een gegeven moment wordt. Bij sommige scooters kun je een extra accu toevoegen en zo je actieradius vergroten.

Elektrische scooter actieradius vergroten

Er zijn verschillende mogelijkheden om de actieradius van je elektrische scooter te vergroten. Waardoor je van een langere rit en meer kilometers kunt genieten. Zo kun je tijdens je rit je snelheid minderen om zo zuiniger te rijden. Daarnaast kun je rekening houden met het gewicht, je kunt bijvoorbeeld bepaalde overbodige accessoires verwijderen of minder bagage meenemen.

Bij sommige merken is het mogelijk om een tweede accu toe te voegen en zo je actieradius te vergroten. Hierdoor kun je de actieradius van je e-scooter vergroten tot wel 120 km. Dit is een ideale oplossing als je door bijvoorbeeld woon-werk verkeer vaak langere afstanden moet afleggen. Of dit voor jou elektrische scooter ook mogelijk is zul je even moeten uitzoeken. 

Elektrische scooter verzekeren

Heb je vragen omtrent de elektrische scooter? Bekijk dan onze andere pagina’s over dit onderwerp. Ben je op zoek naar een verzekering voor je elektrische scooter? Dan kun je die direct online afsluiten.  

Bereken je premie


Meer lezen