Ga naar inhoud

Verkeersregels elektrische scooter

Trotse eigenaar van een elektrische scooter? Dan is het van belang dat je weet welke verkeersregels er van toepassing zijn als je met je e-scooter op pad gaat. 

Waar mag je rijden met een elektrische scooter?

Je mag met een elektrische scooter binnen de bebouwde kom niet op het fietspad rijden. Dit geldt voor e-scooters met een snelheid van 45 km/u. Je zult binnen de bebouwde kom dan op de rijbaan moeten rijden. Buiten de bebouwde kom mag je wel op het fietspad. Alleen als er een bromfietspad is. Een bromfietspad herken je aan een blauw, rond verkeersbord met een fiets en bromfiets erop. Is er geen bromfietspad? Dan moet je op de rijbaan.  

Heb je een snorscooter (25 km/u) dan moet je wel op het fietspad rijden, wanneer deze aanwezig is. In sommige gemeentes moet een snorscooter echter wel op het fietspad, dit geldt in delen van de gemeenten Amsterdam en Utrecht.

Snelheid elektrische scooter

De maximaal toegestane snelheid van een elektrische snorscooter is 25 km/u en voor een elektrische scooter is dit 45 km/u. Het is uiteraard niet toegestaan om je e-scooter op te voeren. Je bent dan ook niet verzekerd, mocht dit wel het geval zijn.  

Helmplicht

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een helmplicht voor alle snor- en bromfietsen. Zowel de bestuurder als passagier moeten vanaf die datum een goedgekeurde helm dragen. Een goedgekeurde helm herken je aan een cirkel met de hoofdletter E erin, achter de E staat een cijfer en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4.

Milieuzones elektrische scooter

Het grote voordeel van een elektrische scooter is dat ze overal zijn toegestaan. Ook in steden waar er speciale milieuzones zijn en waar je bijvoorbeeld niet met een (vervuilende) scooter mag rijden, daar is de elektrische scooter wel toegestaan. 

Is een verzekering verplicht voor een elektrische scooter?

De elektrische scooter valt voor de wet onder de bromfiets. Dit houdt in dat het verplicht is om je elektrische scooter minimaal WA te verzekeren. 

Elektrische scooter verzekeren  

Meer weten over onderwerpen over de elektrische scooter? Bekijk dan onze andere pagina’s. Op zoek naar een passende verzekering voor je e-scooter? Deze kun je direct online afsluiten.  


Bereken je premie


Meer lezen