Ga naar inhoud

Voor- en nadelen elektrische scooter

Overweeg je om een e-scooter aan te schaffen? Dan vraag je je waarschijnlijk af wat de voordelen en nadelen van zo'n elektrische scooter zijn. Zo kun je een goed overwogen keuze maken in het wel of niet aanschaffen van een elektrische scooter. De belangrijkste voor- en nadelen van een elektrische scooter lees je op deze pagina.  

Voordelen elektrische scooter 

Het aanschaffen en rijden van een elektrische scooter heeft veel voordelen. Zoals alle elektrische voertuigen is deze milieuvriendelijk. Dit geldt niet voertuigen die rijden op brandstoffen als benzine of diesel. Maar dat is niet het enige voordeel van een elektrische scooter. Alle belangrijkste voordelen vind je hieronder.  

Het eerste voordeel van een elektrische scooter is dat je hiermee milieuvriendelijk kunt rijden. Bij het rijden op een elektrische scooter komen namelijk geen schadelijke uitlaatgassen en CO2 vrij. Dit draagt bij aan een schonere lucht en minder milieuvervuiling. 

Voor een elektrische scooter ben je gemiddeld € 0,30 per 100 km kwijt aan elektriciteit. Voor dezelfde 100 km ben je meer geld kwijt als je een scooter op benzine rijdt. Zelfs bij een brandstofprijs van € 1,60 per liter betaal je dan nog altijd € 4,- (uitgaande van een verbruik van 40 km per liter). Met een elektrische scooter bespaar je dus behoorlijk op brandstofkosten. 

In tegenstelling tot een scooter op brandstof maakt een elektrische scooter geen geluid. Dit zorgt ervoor dat anderen geen overlast hebben van het geluid van een ronkende scootermotor. Zeker in drukke steden waar al veel lawaai is, zullen mensen in je omgeving dit waarderen. 

Een elektrische scooter wordt aangedreven door een accu: hierin zitten geen bewegende onderdelen. Dit maakt het onderhoud van de scooter een stuk gemakkelijker en daarmee goedkoper. Er zijn namelijk minder onderdelen die stuk kunnen gaan. Dit scheelt veel onderhoudskosten. 

In sommige gebieden zijn vervuilende voertuigen, die rijden op benzine of diesel en veel uitlaatgassen en CO2 uitstoten, niet welkom. Dit is een maatregel om luchtvervuiling tegen te gaan en het milieu te beschermen. In deze zogeheten milieuzones kun je niet altijd rijden met een scooter op benzine. Met een elektrische scooter of andere elektrische voertuigen ben je wel welkom in de milieuzones. 

Op koude winterdagen heeft een scooter op benzine soms moeite met opstarten. Met een elektrische scooter is dit geen probleem. 

Is jouw elektrische scooter een exemplaar van € 2.500,- of duurder? Dan kun je als ondernemer profiteren van verschillende fiscale regelingen (MIA, Vamil en Kia). Een bepaald percentage van het aankoopbedrag van jouw e-scooter kun je dan aftrekken van je winst. Bij sommige gemeentes kun je bovendien subsidie aanvragen voor jouw e-scooter. Benieuwd hoe je jouw e-scooter kunt verzekeren bij zakelijk gebruik? Lees hier meer over scooter zakelijk gebruiken. 

Nadelen elektrische scooter 

Naast voordelen zijn er ook enkele nadelen aan de elektrische scooter. Wat houden deze nadelen in? Dat zetten we hieronder voor je op een rij. 

Een elektrische scooter is vaak duurder dan een scooter op benzine. Dit komt omdat e-scooters nog op redelijk kleine schaal geproduceerd worden en de accu’s erg kostbaar zijn. Gemiddeld genomen is de aanschafprijs van een elektrische scooter 30% hoger dan die van een scooter op benzine.  

Een e-scooter heeft een beperkte actieradius. Een gemiddelde benzinescooter met een tankinhoud van 4 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 40 heeft een actieradius van 160 kilometer. De actieradius van de gemiddelde elektrische scooter is hier de helft van. Het is dus belangrijk dat je hier rekening mee houdt tijdens het rijden op je elektrische scooter. 

Waar een tankbeurt met benzine enkele minuten kost, doet een elektrische scooter er langer over om op te laden. Het volledig opladen van de accu kan 6 tot 8 uur kosten. Om te kunnen rijden, hoeft je de accu echter niet helemaal op te laden. Regelmatig voor 100% opladen verlengt wel de levensduur van uw accu. Tegenwoordig kun je ook een snellader kopen waarmee de accu binnen 2 uur vol is. Bovendien hebben de meeste e-scooters een uitneembare lood- of lithiumaccu. Deze kun je gewoon aan een stopcontact in je huis opladen. 

Elektrische scooter verzekeren 

Nu je weet wat de voordelen en nadelen van een elektrische scooter zijn, kun je goed overwegen of dit voertuig iets voor jou is. Het is met een elektrische scooter, net als met een scooter op benzine, in elk geval verplicht om een scooterverzekering af te sluiten. Lees ook hoe het precies zit met de verzekering voor een elektrische scooter

Bereken je premie

Meer lezen