Feestdagen in Thailand
Thailand is een land met een rijke culturele traditie, waarin een groot aantal nationale feestdagen en festivals worden gevierd. Dit komt door de diverse religies en tradities die in het land een rol spelen. Van boeddhistische ceremonies tot kleurrijke festivals, elk feest biedt unieke inzichten in de Thaise cultuur. Ontdek de feestdagen van Thailand, zodat je weet wat je kunt verwachten tijdens je reis naar Thailand.
Boeddhistische Feestdagen
Thailand is voornamelijk boeddhistisch, en veel van de feestdagen zijn verbonden aan het leven en de leer van Boeddha. De boeddhistische feestdagen, zoals Visakha Bucha, zijn belangrijk. Deze dag herdenkt de geboorte, verlichting en dood van Boeddha en wordt gevierd met meditatie en tempelbezoeken. Er zijn ook andere belangrijke Poya-dagen (vollemaanfeesten) waarop boeddhisten bijeenkomen voor meditatie en rituelen.
- Asahna Bucha Day: ter herdenking van de eerste preek van Boeddha.
- Khao Phansa (Buddhist Lent): het begin van de boeddhistische vastentijd.
Hindoeïstische Feestdagen
Thailand heeft een aanzienlijke bevolking die hindoeïstische feestdagen viert. Dit gebeurt volgens de maankalender, dus de data variëren elk jaar.
- Songkran (Thais Nieuwjaar): het grootste festival van het jaar, waarbij water wordt gegooid om het oude jaar af te sluiten en het nieuwe jaar te verwelkomen. Het is een vrolijk feest voor iedereen, ongeacht religie.
- Loy Krathong: een feest waarbij bloemenmanden met kaarsen op rivieren drijven om de boze geesten te verdrijven.
Islamitische Feestdagen
De islamitische gemeenschap in Thailand viert de belangrijkste feestdagen volgens de islamitische maankalender. De data van deze feestdagen variëren elk jaar.
- Ramadan: maand van vasten, die eindigt met Eid al-Fitr (Suikerfeest), een tijd van gebed en samenzijn met familie en vrienden.
- Eid al-Adha: het offerfeest, waarbij moslims de bereidheid van Ibrahim herdenken om zijn zoon te offeren.
Christelijke Feestdagen
De christelijke bevolking in Thailand viert de belangrijkste christelijke feestdagen, zoals Kerstmis en Goede Vrijdag (de vrijdag voor Pasen), met kerkdiensten en familiefeesten.
Nationale Feestdagen
Thailand heeft ook nationale feestdagen voor belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van het land.
- Chakri Day: ter viering van de oprichting van de Chakri-dynastie en de huidige koninklijke familie.
- Verjaardag van Koning Maha Vajiralongkorn: nationale viering ter ere van de huidige koning.
- Vaderdag: ter ere van de verjaardag van de overleden koning Bhumibol.
- Constitution Day: ter herdenking van de goedkeuring van de Thaise grondwet.
Belangrijkste feestdagen in Thailand
1. Songkran (13 - 15 april)- Het Thaise Nieuwjaar
Songkran is het Thaise Nieuwjaar en wordt jaarlijks gevierd van 13 tot 15 april. Dit is één van de grootste en meest populaire feestdagen in Thailand. Songkran is het feest van het water en beroemd door de watergevechten in de steden en dorpen. Het is een feest van familiebijeenkomsten en boeddhistische rituelen. De watergevechten symboliseren reiniging, het afschudden van het oude jaar en het verwelkomen van het nieuwe jaar. Gezien het Thaise klimaat, is een beetje verkoeling zo gek nog niet.
2. Loy Krathong (november) - Het Lichtfestival
Loy Krathong is een betoverend festival waarbij kleine drijvende schalen (krathongs) met kaarsen op water drijven. Dit ritueel staat symbool voor het loslaten van negatieve energie en het vragen om een voorspoedig nieuw jaar. Het festival is een manier om de godin van het water te eren en is een gelegenheid om wensen te doen. Alle lichtjes creëren en prachtige en magische sfeer. Loy Krathong wordt meestal in november gevierd. En heeft boeddhistische en hindoeïstische invloeden.
3. Yi Peng Lantern Festival (november) - Chiang Mai
Het Yi Peng festival wordt vaak tegelijkertijd met het Loy Krathong gevierd. Bij dit festival worden duizenden lantaarns de lucht in gelaten. Dit wordt gezien als een van de mooiste dingen in de wereld. Het oplaten van de lantaarns symboliseert het loslaten van negatieve energie en het brengen van hoop.
4. Makha Bucha (februari of maart) - Het Boeddhistische feest van de Drie Heilige gebeurtenissen
Dit is een belangrijke boeddhistische feestdag waarop tempels bezocht worden en gemediteerd wordt. Dit is geen dag met de grote feesten, maar met spirituele momenten.
5. Visakha Bucha - De heilige dag
Deze belangrijke feestdag herdenkt de geboorte, verlichting en dood van Boeddha. Deze heilige dag wordt gekenmerkt door ceremonies in tempels, waar gelovigen offers brengen en mediteren. Visakha Bucha wordt jaarlijks op de volle maan van de zesde maand van de Thaise kalender gevierd.
6. Asalha Bucha - De boeddhistische feestdag
Dit is een boeddhistische feestdag in Thailand. Deze dag is een moment van reflectie, meditatie en spirituele groei. Boeddhisten komen samen in tempels om te bidden, mediteren en rituelen uit te voeren. De feestdag valt op de volle maan van de achtste maand van de Thaise maankalender, meestal in juli.
7. King’s Birthday (5 december) - De verjaardag van de koning
Een nationale feestdag ter ere van de verjaardag van de koning. Het is een dag van respect en viering en wordt op 5 december gevierd. Tijdens deze viering zijn er parades, religieuze ceremonies en evenementen in het hele land. Voor de Thaise bevolking is dit een gelegenheid om loyaliteit aan de monarchie te tonen.
8. Chak Phra (oktober) - Het boat festival
Dit festival is om het einde van de boeddhistische vastenperiode te vieren. Het wordt vooral in het zuiden van Thailand gevierd.
9. Phuket Vegetarian Festival (september/oktober) - Het vegatarische festival
Dit is een boeddhistisch festival dat draait om spirituele zuivering. Dit festival trekt veel bezoekers naar Phuket.
Regionale feestdagen Thailand
Naast de nationale feestdagen kent Thailand ook tal van regionale feestdagen met lokale tradities. In het noorden wordt het Yi Peng Latern Festival gehouden. Hierbij worden duizenden lantaarns opgelaten. In het zuiden is het Chak Phra Festival. Tijdens dit festival wordt de terugkeer van Boeddha naar zijn geboorteland gevierd.
Feestdagen Thailand meebeleven
Kleurrijke parades en lokale delicatessen. De feestdagen in Thailand trekken jaarlijks duizenden toeristen. Dit is een unieke kans om de Thaise cultuur van dichtbij te ervaren.
Omdat de feestdagen invloed kunnen hebben op je reis in Thailand, is het handig om voor vertrek te controleren welke dag een feestdag is. Veel bedrijven, winkels en restaurants kunnen tijdens de feestdagen gesloten zijn. Vooral bij Songkran en bij de boeddhistische festivals. Ook kunnen de feestdagen zorgen voor beperkte beschikbaarheid van accommodaties en voor veel drukte. Thailand is een veilig land, maar tijdens dit soort drukke evenementen kunnen zakkenrollers actief zijn. Let daarom wel goed op de veiligheidsrisico's tijdens de feestdagen.
In Thailand is het belangrijk om respectvol om te gaan met lokale tradities en gebruiken. Denk aan gepaste kleding in tempels. Houd daar rekening mee bij het inpakken van je koffer.
Reisverzekering voor je vakantie naar Thailand
Voor je reist naar Thailand is het handig een goede reisverzekering af te sluiten. Dit doe je gemakkelijk en snel online. Je kunt direct jouw premie berekenen. Vergeet bij het afsluiten van een reisverzekering voor Thailand niet te kijken naar het verzekerde gebied. Voor verre reizen heb je Werelddekking nodig. Ontdek en beleef tijdens je reis de unieke feestdagen van Thailand.
Bereken jouw premie