Ga naar inhoud

Code oranje en reizen

Als je op reis gaat, is het een goed idee om hierbij een reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd als je schade hebt tijdens je reis, bijvoorbeeld als je telefoon kapotgaat. Maar hoe zit het als je naar een gebied met code oranje wilt reizen? Dit is niet zonder risico's: code oranje betekent dat er in een land of regio een gevaarlijke situatie bestaat. Bijvoorbeeld een (burger)oorlog, of een uitbraak van een gevaarlijke besmettelijke ziekte. Denk dus goed na of het echt nodig is om naar deze gebieden te reizen. De kans is hier groot dat je geen hulp kunt ontvangen van de Nederlandse overheid, zoals repatriëring (jou terughalen naar Nederland), als je in de problemen komt.  

Het is wel mogelijk om voor deze bestemmingen een reisverzekering af te sluiten, waarmee je verzekerd bent tegen de gewone schades op reis zoals schade aan je spullen. De reisverzekering dekt dan alleen geen schades die te maken hebben met het negatieve reisadvies. 

Reisverzekering bij code oranje 

Naar welke bestemming je ook wilt reizen: je kunt een reisverzekering afsluiten. Dus ook als je naar een land met een negatief reisadvies gaat. Zo'n negatief reisadvies wordt door de Rijksoverheid aangegeven met een kleurcode. Waar de codes groen en geel aangeven dat je veilig naar een land kunt reizen, geven oranje en rood gevaar aan. Dit advies is niet bindend: er is dus geen verbod om hierheen te reizen.  

Let wel op als je naar een land met een negatief reisadvies wilt gaan. Dit advies wordt natuurlijk niet voor niets afgegeven. In een land met een negatief reisadvies bestaat een gevaarlijke situatie, en je neemt een risico door hierheen te reizen. Als je hier in de problemen komt, is het waarschijnlijk niet mogelijk om hulp te krijgen van de Nederlandse overheid, zoals repatriëring.  

Houd ook rekening met de dekking van jouw reisverzekering in landen met negatief reisadvies. Jouw reisverzekering dekt namelijk geen schade die te maken heeft met het negatieve reisadvies. Reis je bijvoorbeeld naar een land waar bosbranden woeden, en krijg je hier brandschade? Dan ben je hier niet tegen verzekerd. 

Negatief reisadvies na boeken reis 

Stel: je hebt al een reis geboekt naar een bepaald land of regio, maar daarna krijgt het gebied een negatief reisadvies. Bijvoorbeeld omdat er een pandemie uitbreekt of omdat er een staatsgreep plaatsvindt in het land. Dit heeft geen invloed op je reisverzekering. Je bent nog steeds verzekerd tegen de schades die onder de standaard dekking van jouw reisverzekering vallen. Schade die ontstaat door de gevaarlijke situatie in het land is alleen niet verzekerd. 

Als je je reis wilt annuleren of vroegtijdig afbreken omdat het reisadvies negatief wordt, kun je hiervoor geen beroep doen op jouw annuleringsverzekering. De kosten die je gemaakt hebt voor deze reis worden dus niet vergoed als er een gevaarlijke situatie ontstaat op jouw bestemming. Ook repatriëring wordt niet vergoed.  

Waar vind ik het reisadvies voor mijn bestemming? 

Voordat je op reis gaat, is het verstandig om het reisadvies voor jouw bestemming te checken op www.nederlandwereldwijd.nl. Zo weet je altijd wat de veiligheidssituatie is in het land waar jij heen wilt reizen. Houd er daarbij rekening mee dat je een risico neemt als je reist naar landen met een negatief reisadvies, en dat je hier niet tegen alle schades verzekerd bent.